自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

cattz288 發表於 22-3-23 23:59
其實中學咁多課室,中招者去課室考又得唔得?

咪就係
必修科第一星期考完
選修科第二星期都考埋
而且講緊中学最快考完必修復課
如遲一星期先復課
根本成間學校大把課室
裝個 cam 睇住個考生咪可以囉

公爵府

rich8 發表於 22-3-24 00:00
政府為了防疫,己投放了多到講不清的資源。DSE咁重要的事情都辦不了,苦讀咁多年競然不能考,將心比己,我 ...

你說得對, 攞啲同理心出嚟做嘢, 就唔會咁處理

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jasprincess 發表於 22-3-23 23:48
其實屋企人可唔可以租2星期酒店俾考生住?咁咪可以避免做密切按觸者

疫情鋪天蓋地,酒店咁多人出入,隨時有患者,如果學生無端端在酒店染疫仲唔抵。

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-23 23:26
到目前為止都冇提過染疫考生可以考試,而家係爭議緊非染疫,衹是被禁足隔離或檢疫令嘅考生都唔可以去考試 ...

日日十棟大廈強檢, 住呢啲大廈嘅就唔使考啦, 除非趕得切有非染疫證明

公爵府

BK Milk勳章

ocarebear 發表於 22-3-24 00:36
咪就係
必修科第一星期考完
選修科第二星期都考埋

你覺得比染疫學生考真係好咩?我怕到時又好多學生考得唔理想就話病左都叫人考,想收買人命。

水晶宮

ocarebear 發表於 22-3-23 21:45
終於得閒聽返, 楊局長真係咁講

讀咗咁多年書, 期望去考試, 一啲都唔過份呀

講到真係有人好想考試咁
咁讀左就要考啦、唔係可以點

公爵府

auhiyo 發表於 22-3-24 00:45
你覺得比染疫學生考真係好咩?我怕到時又好多學生考得唔理想就話病左都叫人考,想收買人命。
...

bk 久不久有 po 都話染咗疫, 但病徵輕微, 甚至冇病微
染咗疫, 係自已決定去唔去考, 冇得怨,
未有疫情時, 考試時病都有呢啲情況

公爵府

luckybaby2011 發表於 22-3-24 00:48
講到真係有人好想考試咁
咁讀左就要考啦、唔係可以點

所以聽到火都嚟

珍珠宮

真係有心為考生同學生健康嘅,即日禁足,斷絕大部份傳播鏈,清確診,仲有約1個月時間。面授復課和考DSE前盡量給一個安全嘅環境俾學生。可惜政府從來只會滿足資本家嘅慾望,學生同平民永遠排最後。

侯爵府

好媽媽勳章

佢真係語無倫次
開心每一天

子爵府

LokYauYau 發表於 22-3-24 00:09
雖然考試在人生中也重要,但說實係可以有take 2。但生命無take 2,而且可能講緊其他人嘅命。
...

你講緊其他人命?有咁嚴重政府就唔會比染疫人士出街睇醫生啦!重病都去咗醫院啦仲考試咩!兩者有咩分別呀?用抗疫的士或私家車就可以直送到考場及回家,診所都有其他不是染疫人士睇病喎,會否被感染呢?考場setup做到診所咁樣規格要求咪得囉,再唔係set cam就可以盡量減少人接觸!

侯爵府

之前係話確診唔可以考,但我覺得佢咁講係態度開始軟化,有諗下點安排俾佢地考,但最後點都要加返句,以疫情為重墊下底
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

BK Milk勳章

daijuju 發表於 22-3-24 00:59
真係有心為考生同學生健康嘅,即日禁足,斷絕大部份傳播鏈,清確診,仲有約1個月時間。面授復課和考DSE前盡 ...

我覺得楊好似比黃鄭玩左一鑊咁,如果3月真係做禁足檢測4月真係可以考試復課,但而家乜都冇哂又要重新討論點做都幾煩。阿頭做野成日變做細既又唔知可以點做。

禁止訪問

公爵府

牛年勳章

ychan^ 發表於 22-3-24 01:13
你講緊其他人命?有咁嚴重政府就唔會比染疫人士出街睇醫生啦!重病都去咗醫院啦仲考試咩!兩者有咩分別呀 ...

如果咁緊張疫情,下個月就唔好畀啲學生面授喇!仲可以返全日,食飯咁高風險佢都覺得冇問題!
考生自己一個喺檢疫中心考,有咩問題?
讀咗咁多年書,為咗呢個考試咋!

侯爵府

牛年勳章

鴨鴨比 發表於 22-3-23 21:54
咁國際學校班人呢?又話因為要就其他國家考試時間吾停得

好心你唔好一見教育post就衝出嚟,係咪都搬國際學校出嚟嘈啦,國際學校本身就唔跟本地學制本地課程,連考試機構都唔係本地,唔係香港人講一句說了算架,你煩唔煩呀?

伯爵府

ocarebear 發表於 22-3-23 21:45
終於得閒聽返, 楊局長真係咁講

讀咗咁多年書, 期望去考試, 一啲都唔過份呀

我都覺得佢咁講好過份

男爵府

39btube 發表於 22-3-24 06:54
如果你係考生個父母就唔會咁反應

這個考試影響佢哋人生一世

我唔認為公開考試對人生影響好重要 好多人發達出名都不是靠考試 考試叻的人反而默默無聞
考生的家長好多是香港應試教育的產物 以為下一代也需要 跳不出個框框

純陽之道,太一之氣,追求神蹟,鎮守潮汐,溝通山脈,日日鬥法,念力雷響,當值人間。

子爵府

ocarebear 發表於 22-3-23 22:45
所以中學唔應該考完核心科就復課, 萬一有確診考生去到試場, 佢健康情況容許下, 可以畀佢單獨喺一間班房考, ...

如果 突然有十個八個中招 或者二三十個中招 學校點樣安排咁多個班房畀學生自己一個 考試 仲要搵返咁多嘅工作人員 逐個監考 , 仲要確診同學 係會出入 乘搭各種公共交通工具, 考試期間會去洗手間 , 實在太多嘢要考慮. 只係大家角度唔同 局長 考慮嘅係全香港 市民嘅風險 ,家長考慮嘅就係我仔女 個人利益.

子爵府

回覆樓主:

DSE唔同學校校內試,又要分中英文試卷又要分特殊學生,唔係派份試卷寫個學生編號就可以考,而且確診係幾日既事,好難兩三日就可以安排到咁多野,有時d野唔係我地諗得咁簡單

首頁
12345...13

尾頁

跳至