在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

lorreta 發表於 22-7-17 23:15
我都好想轉ftm, 但冇左份人工得老公做嘢就會好大壓力,而且到小朋友大個左先出嚟做返野,又驚搵唔到而家人 ...

情況完全同你一樣,驚將來要用錢唔敢辭,但又每日掛住bb,每日都係返工同做ftm之間爭扎

別墅

mimibama 發表於 22-9-15 10:51
好耐冇上BK, 心血來潮想嚟睇下, 見到呢個貼, 全部都係我當年嘅心聲, 染髮都冇時間, 成日想老細炒我, 日日喺 ...

請教下 佢會唔會喺你放工返嚟之前就做哂功課&溫書? 通常你係平日放工同佢溫書,定星期六日?

別墅

bearbearlo 發表於 22-5-12 11:49
對,真係出去染髮都唔捨得啲時間。 自己在家染髮都等唔夠時間….. 見到朋友做ftm, 帶住小朋友去玩, 真係 ...

我連剪頭髮都拖咗好耐先捨得去, 每天一放工就想衝返屋企

複式洋房

回覆 hyhyhy 的帖子

我仔讀 happy school, 少功課, 同手腳快, 我回來只是用一小時內, 可完成對功課同默書, 一年只有二考, 通常提前幾星期, 在 weekend 温, 所以升了小學暫時也算輕鬆

複式洋房

係,真係好掙扎,大囡6歲,我掙扎足6年,2年前生埋細,更加覺得miss咗太多,上個月我終於鼓起勇氣辭咗職,依家等緊last day

在職媽其實係打緊兩份工,返工一份放工一份,返工已經又大壓力又做到無停手,放工得返半條人命仲要跟功課/陪玩/陪瞓,得一個嘅時候都仲好d,生完第二個之後兩個都覺得你唔夠時間陪佢,而佢哋又因為想同你陪多一陣而唔肯瞓,weekend陪夠時好明顯佢哋d情緒係好d,所以雖然大囡成日話想我繼續返工,但我知佢哋其實唔會唔想媽媽陪…而且100%投入工作之後其實返到屋企有時抽身唔到,所以根本係得個殼陪緊佢哋…

複式洋房

回覆樓主:

…之前一直掙扎係因為好好彩有屋企人幫手湊之餘亦有個算ok嘅工人姐姐,其實屋企無話搞唔掂,但實質上好多野只能隻眼開隻眼閉,小朋友食雪藏野食垃圾食物、睇手機、睇住電視比人餵到埋個嘴食飯、屋企亂糟糟、跟唔到學術etc etc…嘈又嘈過,但始終唔係自己湊,只能夠將自己條底線越移越後,簡直係覺得只要佢哋生存就夠,唔好強求咁多…再加埋返工開會接唔到佢哋電話、要reject細囡一次又一次問媽媽可唔可以接放學,真係試過好多次喺公司做到眼濕濕…

複式洋房

…辭職其實都需要好大勇氣…因為我份工都算薪高糧準又穩定,一遞信果下簡直覺得個人有少少空虛又迷網…但我有朋友開解我,工作其實可以係一世,停一停之後可以再上路,但小朋友真係一眨眼就大,錯過咗就係錯過咗,大囡已經令我懊悔咗六年,依家妹妹兩歲再唔踏出呢一步就好快又變咗家姐咁大大件想抱都抱唔起,所以忍痛作出呢個決定…希望之後可以適應到ftm之餘可以有時間同精力進修下,等佢哋大少少再出發都容易d

男爵府

ceciduck 發表於 22-9-21 14:55
…之前一直掙扎係因為好好彩有屋企人幫手湊之餘亦有個算ok嘅工人姐姐,其實屋企無話搞唔掂,但實質上好多野 ...

明白呀, 我都係咁, 冇咩時間陪佢地
咁你辭職仲用唔用工人姐姐? 如果仲用即同工人姐姐一齊二打二,咁都無咁辛苦

複式洋房

Mini20160607 發表於 22-9-22 11:53
明白呀, 我都係咁, 冇咩時間陪佢地
咁你辭職仲用唔用工人姐姐? 如果仲用即同工人姐姐一齊二打二,咁都無咁 ...

可能唔用姐姐la,寧願慳返d錢比小朋友,煮食又可以自己控制返煮d有益d嘅食物

複式洋房

回覆 ceciduck 的帖子

佩服你辭職的勇氣, 做在職媽媽的苦處真是過來人才會懂, 你的決定一定是值得的, 你的女兒們真幸福啊!

男爵府

ceciduck 發表於 22-9-23 17:37
可能唔用姐姐la,寧願慳返d錢比小朋友,煮食又可以自己控制返煮d有益d嘅食物
...

加油呀,一打二都好辛苦!

男爵府

mimibama 發表於 22-9-25 01:54
回覆 ceciduck 的帖子

佩服你辭職的勇氣, 做在職媽媽的苦處真是過來人才會懂, 你的決定一定是值得的, 你的 ...

你都是在職媽媽?

複式洋房

回覆 Mini20160607 的帖子

係呀, 我一直都係在職媽媽, 得一個仔今年十歲, 佢五歲嘅時候係我最想辭職, 好想日日陪住佢, 但後來又吾捨得份工, 亦都需要份工, 所以捱下捱下又過咗五年喇, 我真係冇勇氣, 所以好佩服你

男爵府

mimibama 發表於 22-9-26 19:48
回覆 Mini20160607 的帖子

係呀, 我一直都係在職媽媽, 得一個仔今年十歲, 佢五歲嘅時候係我最想辭職, 好想 ...

係呀,真係WKM先明... 你仔仔而家都大個了
BTW,尋日食午餐無聊撳撳下你之前(好似係2017)Post過篇長文, 我喺公司 lunch time 食緊盒大家樂外賣一路睇一路喊, 因為D情況好似, 一路睇又諗起我囡(而家K3)都係咁, 我係喊到要用紙巾擦眼淚果隻(唔係就咁眼濕濕)....... 好彩D同事出晒去食野, 如果唔係都幾嚇人
大家加油!

複式洋房

Mini20160607 發表於 22-9-27 09:30
係呀,真係WKM先明... 你仔仔而家都大個了
BTW,尋日食午餐無聊撳撳下你之前(好似係2017)Post過篇長文, 我喺 ...

我都睇咗佢以前篇文,真係每一段都好有共鳴呀!!
無錯WKM真係無論放工之後比幾多時間小朋友都係覺得唔夠,而且一句「個個返工都係咁,穩穩定定唔通放棄曬之前d努力?」真係好似緊箍咒咁搞到辭又唔係唔辭又唔係,我都試過OT到八九點時真係好想好想quit,辭職信都print埋出嚟拎住喺手,成個office黑忟忟坐咗喺個mon前面掙扎咗好耐,就係喺度諗放棄份工究竟值唔值,結果都係遞唔出封信⋯又試過夾住封信喺本簿度拎埋入老細房,點知一坐低老細同我講之後有好多大計預埋我⋯於是又遞唔出封信…結果都係好彩近期有人事大變動比咗個藉口我走…所以我真係好明白quit須要嘅勇氣有幾大

複式洋房

回覆樓主:

但我覺得如果經濟許可,真係唔好同其他人比,或者唔好覺得人哋都係咁挨點解自己唔得,因為真係唔係每個媽媽/每個家庭/每個小朋友都一樣,有啲媽媽其實無咁鍾意湊小朋友,有啲家庭有長老/姐姐廿四小時貼身湊小朋友,又有啲小朋友無咁痴身好獨立,或者有啲爸爸係神隊友,又或者有啲工作好彈性可以容許兩邊兼顧…我都好感恩可以計得掂屋企開支容許到我作出呢個對我個家庭最好嘅決定,暫時雖然仲要返工,但因為就嚟走工作壓力細咗好多,返到屋企真係多咗精力陪小朋友,對隊友都mung少咗

Shinglo2018    發表於 22-9-28 08:12
Shinglo2018    發表於 22-9-28 08:12

男爵府

ceciduck 發表於 22-9-28 01:38
但我覺得如果經濟許可,真係唔好同其他人比,或者唔好覺得人哋都係咁挨點解自己唔得,因為真係唔係每個媽媽 ...

係呀,起碼唔使家庭工作兩頭燒, 24小時只係專注家庭, 心情自然都好D

伯爵府

Mini20160607 發表於 22-9-29 13:15
係呀,起碼唔使家庭工作兩頭燒, 24小時只係專注家庭, 心情自然都好D

總有一日可辭職專注照顧小朋友同打理屋企

一定可以大定努力儲錢,儲夠就閃

男爵府

BabyYukYuk 發表於 22-7-1 18:38
做左ftm十多年,超級後悔!時光倒流一定唔做ftm!
吾會喎,做了幾年ftm,反而回想那幾年可以陪住小寶貝成長,陪伴上學接放學,之后吃下午茶,与家長成為朋友,与小朋友到處玩及旅行的點滴,現在想起也很懷念,尤其當他們上中學后,變得沒有甘跟大人時,更覺可貴,即使當年沒工作賺少了,也覺得很值得,因為時間過去了就是過去了,返不轉頭,而且,做ftm也未必做一世,當他們讀高中時,便更獨立了

男爵府

irisf 發表於 22-10-1 21:00
吾會喎,做了幾年ftm,反而回想那幾年可以陪住小寶貝成長,陪伴上學接放學,之后吃下午茶,与家長成為朋友, ...

係呀,唔使返工受氣有老公比錢自己同小朋友遊山玩水梗係開心
令人羨慕~

首頁

尾頁

跳至