美容扮靚

跳至

首頁
12345...14

尾頁

公爵府

owla 發表於 22-10-24 21:05
有時買野送太多旅行裝感覺都有d負擔,
成日會想盡量試多d睇下有冇好野, 少量都還好,
但一多要慢慢試真係 ...

同道中人呀~~~

男爵府

有冇用過ysl既夜間修理精華同hr replasty 抗皺緊緻精華?
sogo既set好似幾抵有d興趣

公爵府

owla 發表於 22-10-26 14:59
有冇用過ysl既夜間修理精華同hr replasty 抗皺緊緻精華?
sogo既set好似幾抵有d興趣 ...

YSL 夜間精華有用過,可能因為有水楊酸,我用完塊面刺痛敏感,同類型產品我會 prefer Loccitane 蠟菊精華。

HR 抗皺緊膚精華我用緊呀,眼都用得,日頭用保濕 ok(五重玻尿酸 + 玻色因 + 胜肽) , 乾紋會無咁現,但緊緻就唔係好覺~

通常都係 sogo thankful week 抵好多

男爵府

mymarigold 發表於 22-10-26 15:08
YSL 夜間精華有用過,可能因為有水楊酸,我用完塊面刺痛敏感,同類型產品我會 prefer Loccitane 蠟菊精華 ...

原來ysl有水楊酸......我塊面易敏感, 好彩問一問先, 如果唔係佢個set買2送1, 到時3枝都唔知點用
hr 一直想試, 但次次都猶豫試黑繃定白繃好結果冇買, 佢今次個set送黑白繃各10ml正好可以試晒,
想知佢吸收得快唔快? 日頭用完化妝會唔會影響上妝?

公爵府

owla 發表於 22-10-26 15:22
原來ysl有水楊酸......我塊面易敏感, 好彩問一問先, 如果唔係佢個set買2送1, 到時3枝都唔知點用
...

HR 抗皺緊緻精華奶白色,質地有少少似薄薄地嘅乳液,吸收都算快,上妝唔會有磋泥嘅感覺。不過我試過用白繃帶後搽防曬嚴重磋泥,上妝都好難

男爵府

買佢枝精華試下先
我都唔明點解會整到d日霜磋泥,
預人淨係搽佢唔化妝咩

禁止訪問

公爵府

jqi302107 發表於 22-10-26 17:30
How much?

$3750/50ml

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mymarigold 發表於 22-10-26 17:54
$3750/50ml

你sogo week 通常會買咩呀?

公爵府

me920 發表於 22-10-26 18:10
你sogo week 通常會買咩呀?

因為我成日轉護膚品品牌,所以都唔定 ,近呢1、2年通常買 HR powercell 系列、GA Crema nera cream、Sisley mask 、Fresh soft cream/mask 等

今年唔去買 lu,因為睇番上面其中一個post ,我仲有好多存貨

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mymarigold 發表於 22-10-26 18:31

因為我成日轉護膚品品牌,所以都唔定 ,近呢1、2年通常 ...

公爵府

owla 發表於 22-10-26 16:19
買佢枝精華試下先
我都唔明點解會整到d日霜磋泥,
預人淨係搽佢唔化妝咩 ...

我係黑白繃帶一齊買,點知日頭用白繃帶再用自己防曬就磋泥(我嗰支防曬已經係乳液狀),唔用防曬又唔得,唔用罐白繃帶又好嘥,真係生無可戀
後來留返夜晚用,等個黑繃帶用曬之後就用白繃帶咁~

男爵府

mymarigold 發表於 22-10-26 21:45
我係黑白繃帶一齊買,點知日頭用白繃帶再用自己防曬就磋泥(我嗰支防曬已經係乳液狀),唔用防曬又唔得,唔 ...

未用過既牌子我好少一次買2樣野, 通常買一樣試下先, 覺得ok先會試其他, 第一印象好重要

今日去sogo買左hr枝精華, 而家買1200蚊野有$100券送, 不過買1千蚊野先可以$50,
但我早幾日先係sogo app買左6千幾蚊野, 早知唔係app度買啦, 即刻灰左

買還幼眼霜set送左好多野, 有排用, 今日開左枝肌底精華用, 香味都幾重, 仲要麻麻地好聞, 希望唔會敏感

公爵府

owla 發表於 22-10-27 01:18
未用過既牌子我好少一次買2樣野, 通常買一樣試下先, 覺得ok先會試其他, 第一印象好重要

今日去sog ...

因為 set 裝有好鬼多嘢送,同埋我用開 powercell 系列唔錯咁,所以先黑白咁買~

還幼眼霜個味淡d都ok, 我之前買送咗細細支面霜、 精華,個味道比眼霜重好多,我用過頂唔順個味無再用

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mymarigold 發表於 22-10-4 09:18
入秋了,往年每次護膚程序我都用好多瓶瓶罐罐,肌底液呀、精華水呀、2支精華呀 etc......今年入秋護膚睇成 ...

Clinique紫色好唔好用呀?

公爵府

Pollyowen 發表於 22-10-27 08:58
Clinique紫色好唔好用呀?

好用,精華睇到皮膚紋理細緻咗,眼霜有 firming 感覺,但面霜相對教乾唔夠潤,所以無用佢面霜~

男爵府

mymarigold 發表於 22-10-27 06:19
因為 set 裝有好鬼多嘢送,同埋我用開 powercell 系列唔錯咁,所以先黑白咁買~

還幼眼霜個味淡d ...

powercell 個系列有咩好用? 好耐之前唔記得睇邊個youtuber話呢條line適合油肌,
同埋易敏感唔好用, 之後我就完全冇考慮過呢條line

公爵府

owla 發表於 22-10-27 13:54
powercell 個系列有咩好用? 好耐之前唔記得睇邊個youtuber話呢條line適合油肌,
同埋易敏感唔好用, 之後我 ...

powercell 係綠色嗰條 line,又叫綠寶瓶,主打維穩皮膚狀態,eg 修復皮膚屏障,減退泛紅,可改善皮膚敏感。我之前試咗啲護膚品有勁酒精/香料而敏感,用白繃帶都救唔到,用咗綠寶瓶肌底精華液、精華同面霜,皮膚穩定咗好多~

不過始終護膚品都係甲之蜜糖乙之砒霜 ,我睇小紅書大部分人覺得好用,但都有啲人覺得麻麻地咁~

男爵府

mymarigold 發表於 22-10-27 14:42
powercell 係綠色嗰條 line,又叫綠寶瓶,主打維穩皮膚狀態,eg 修復皮膚屏障,減退泛紅,可改善皮膚敏感 ...

睇黎我錯過左佢, 之前我應該就係皮膚屏障受損, 好易紅同敏感, 所以見個youtuber話敏感唔好用我就完全冇考慮佢,
之後可以試下佢, 綠色line有冇邊樣野你覺得好用? 想買1樣野試左先, 另外肌底精華你覺得係咪有需要?
之前試過用幾隻, 用左同冇用好似冇咩分別就冇將肌底精華加入護膚程序

公爵府

owla 發表於 22-10-27 15:32
睇黎我錯過左佢, 之前我應該就係皮膚屏障受損, 好易紅同敏感, 所以見個youtuber話敏感唔好用我就完全冇考 ...

Powercell 條 line 嚟講,我無用過晚霜 ,夜間精華比肌底精華好用,不過好似停產冇再出.....我覺得可以先試肌底精華,佢係繼黑白繃帶、針管精華(抗皺緊膚精華)外嘅 HR 皇牌產品,佢隻質地同針管精華好似,如果你本身唔太乾,搽完佢直接上日霜/晚霜都 ok~

咁又唔一定要用基底精華嘅,都係睇皮膚狀態咁 ~ 我而家無用爽膚水直接用 Sisley 嘅肌底液,因為佢本身個質地有啲似 HR 針管精華咁有少少厚厚地,用時即時 feel 到好補水皮膚柔軟,一支可以頂到爽膚水+ 其他肌底液(eg. Fresh 玫瑰爽膚水+紅茶精華水都唔及佢)。

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊