自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

畀面勳章

tkinwong 發表於 23-3-4 10:04
國際學校去到升大學,如果考IGCE或IB, 咪又係要攞到極高分之入到外國名校。
...

其實都係要努力,除非一心諗住入野雞大學
但好多人以為IS係唔駛讀書淨係玩

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

opuyo_kannus 發表於 23-3-4 08:05
小朋友小一,已經唔係讀名小,只係普通津校。

每個星期總有測/評/默是但一樣

我幾年前同你一樣諗法
日日功課10點都未完

小一英文啱啱開始已經要咁用腦又多字寫
呢份功課當年做超過一個鐘, 5歲幾時做
對比啲朋友仔啲功課,我地係超級多

跟住又要溫默書
範圍有超級大
我最終真係11月已經轉左學校
attach1/tmp/phpxzJFjX

珍珠宮

好媽媽勳章

國際學校去到升大學,如果考IGCE或IB, 咪又係要攞到極高分之入到外國名校。
...

同意,香港不少學生在直資中學讀國際課程,看似較容易取得佳績,但其實那班學生都經過傳統學校的填鴨式教育洗禮,個底打得很紮實。

大宅

...

https://blog.tutorcircle.hk/7484/%e9%a6%99%e6%b8%afib%e5%ad%b8%e6%a0%a1%e6%8e%92%e5%90%8d-%e5%85%a8%e6%b8%afib%e6%88%90%e7%b8%be%e6%8e%92%e5%90%8d-ib%e8%aa%b2%e7%a8%8b/

讀國際考ib ,入本地大學 不難

https://m.orangenews.hk/details?recommendId=1123004

珍珠宮

Jpeg74 發表於 23-3-4 08:27
我小朋友小二,兩星期一次默書,中或英隔住默,每年3次考試,平日3-5樣功課,咁算唔算輕鬆?真心想知學校水 ...

輕鬆呀

谷嘅每星期默中英各一,仲要範圍好多
功課7-9樣
以前我間小學就係咁,好彩返半日,做晒功課同再溫完默書都有時間玩
一向支持小學半日制

珍珠宮

回覆樓主:

返全日好忙 就黎死啦。

水晶宮

其實間間都係咁架啦,冇小測就多考試,默書每教完一課就要默,咁係好正常

你小朋友幾點放學?小學一般3:00-4:00都已經放晒學,放學唔好比佢玩,返到屋企換完衫即刻做功課,小一正常一個鐘之內做得晒功課啦,加上佢地應該可以喺學校做(我仔女每日有一堂導修課,小息又可以做功課),當佢6:00做晒功課,如果屋企遲食飯,就溫埋習先開飯,我屋企6:00開飯,所以做完功課食飯,食完飯沖完涼溫習,8:00前可以完成晒,休息

做家長要學吓時間管理先,小一已經搞到咁夜,唔係幾合理

公爵府

我小朋友讀出名谷嘅小學,谷不在功課多唔多,谷在於啲嘢深,轉全日放學去功輔,6:00返屋企功課做完書又默埋,每晚全部都是玩

已刪除用户

男爵府

artai430 發表於 23-3-4 08:11
我女讀happy school.
宜家小二.都係個個星期有默書.
所以去到邊到讀都一樣.除非讀國際吧.

返半日起碼多d時間休息/玩&温書

水晶宮

真係睇你對小朋友將來的路想點行,我自己親身體驗過,同朋友1齊報會計商業全科但不同校,佢嗰間好hea,上堂好開心,我嗰間好谷,連小息全部人都係度溫習,功課超級多,每晚做到10後。成績出嚟,佢個班能合格的只有幾個同學。而我嗰班全班只有幾個攞唔到A十,而我只攞到A老師勸我唔好讀,因為升上去唔夠位

你有冇預細路讀唔讀大學?我老土,我想佢讀,完成後路係點都由佢,佢自己選做咩工種掃街,執貨都可以佢鐘意就得,最起碼佢有選擇的優勢,有好多工係有入塲門檻,唔係想就入到,而係連入塲的資格都冇。
讀書唔係1切,或者健康快樂就好夠。這就要取捨。

kamchaibaby    發表於 23-3-5 01:25

珍珠宮

總有學校少默書同少功課
所以小一選校真係好緊要,揀返適合嘅學校
你直接喺#1講咩區,希望有熟該區嘅媽媽分享少默書同少功課嘅學校

水晶宮

tkinwong 發表於 23-3-4 09:21
樓主洗唔洗小朋友讀band one中學?唔讀大學有冇所謂?如果對學業和前途睇得開,可以搵啲更輕鬆嘅學校。但唔 ...

其實中學一定要讀,咁如果小學太hea ,上到中學就算係讀band3,都會勁辛苦

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

大仔小二,日日4點返到嚟,做埋功課已經6點。邊有時間去玩?食埋飯又唔想同佢再溫書。
所以呢排考試,日日chur佢,問我點解食埋飯仲要再溫,好攰。

我都攰

男爵府

一星期一樣咪輕鬆囉
周圍都係咁谷㗎,其實唔介意分數睇開啲就冇問題

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-3-4 10:21
其實都係要努力,除非一心諗住入野雞大學
但好多人以為IS係唔駛讀書淨係玩
...

但不止一個讀IS的同我講,講國際學校,唔使讀都入到大學,當然唔係top既大學啦,但起碼係大學。讀本地,真係有一班人入唔到大學。
咁我又真係冇聽過讀國際升唔到大學喎。

大宅

ivycwl 發表於 23-3-4 10:34
但不止一個讀IS的同我講,講國際學校,唔使讀都入到大學,當然唔係top既大學啦,但起碼係大學。讀本地,真 ...

yes

水晶宮

畀面勳章

ivycwl 發表於 23-3-4 10:34
但不止一個讀IS的同我講,講國際學校,唔使讀都入到大學,當然唔係top既大學啦,但起碼係大學。讀本地,真 ...

佢哋如果入本地大學,係另一條隊,我都聽過係易啲入
人各有志,一定會有人求其入一間丶甚至讀水泡科都接受,但稍為有要求丶仲要讀得IS都志不在此,就算成績差,好多都情願去浸一浸咸水
對我來講,唔理乜學校,如果求其去一間丶讀渣科,其實冇乜意思。可能我哋要求比較高

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

其實一星期一次唔算谷,有d係一星期兩三次,退後一步想,平時溫習開,考試個陣就溫得無咁辛苦。

如果真係轉去好hea 既學校,要有心理準備升中都未必去到好學校,始終人地辛苦左6年,有好回報係正常。 只要你心內有個底,中學都只會入到輕鬆中學,同好大機會入唔到大學,每人追求唔一樣,覺得ok就轉。

男爵府

或者試下轉直資!功課默書少學費合理。

我仔讀直資, 每日做功課20分鐘內搞掂, 唔會每星期默書的, 有默書都係抽2日同佢默(每次15分鐘左右)

所以每日返嚟大部份時間都係玩,睇電視, 睇書。

首頁
12345...11

尾頁

跳至