自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cattz288 發表於 23-4-17 09:14
我記得果時醫生話要打幾日針或食葯,但啱啱假期,所以話食葯先,好彩食完葯已好好多,原來有d可以咁惡,要 ...

我係去睇醫生,醫生開消炎同抗生素藥俾我,佢係當刻問埋我打唔打針,如果打嘅會舒服同快康復好多,我即時喺診所打嘅,支針打pat pat

男爵府

Silver1127 發表於 23-4-17 09:10
有次我想試下食藥先
點知勁辛苦,完全無用
第二朝瞓醒,第一時間仆去醫生度打針

我第一次嗰陣都有猶豫過打唔打好,同你一樣,都係諗住食藥睇下好唔好返先,但醫生都強烈建議我打會有即時效果,所以我就打咗。
真係好快,拎完藥離開診所無幾耐已經無咩點痛 ,好有效

男爵府

wongbonnie910 發表於 23-4-17 08:56
謝謝回覆。請問那支是支痛針嗎?

應該係止痛針啦,打pat pat,打完後好短時間幫到手,口腔完全無痛

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

西瓜霜⋯⋯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

skyyyjun 發表於 23-4-18 14:57
我係去睇醫生,醫生開消炎同抗生素藥俾我,佢係當刻問埋我打唔打針,如果打嘅會舒服同快康復好多,我即時 ...
果時聽醫生講, 果枝應該係抗生素針, 因為要連續打唔知幾多日
放下自在

珍珠宮

wongbonnie910 發表於 23-4-17 14:13
今朝再去睇醫生,轉左第二隻抗生素,打左支止痛針,已經冇咁痛喇。睇下這次抗生素效果如何。謝謝關心
...

有冇改善?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你今日點呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

割,一了百了,從始唔再低燒、唔駛食抗生素、唔再口臭、唔再喉嚨痛⋯⋯

侯爵府

ernbe 發表於 23-4-19 07:52
有冇改善?

已經冇痛冇發燒啦第二次那個抗生素就是之前有個 JM 說要打孖食 2 粒嗰隻。謝謝關心

侯爵府

lily-of-valley 發表於 23-4-19 08:14
你今日點呀?

星期一打完支痛針好快已經痛少左好多,下午開始冇燒喇。現在都冇痛冇燒,胃口正常。我跟你煲左芫茜魚片湯,飲完喉嚨舒服好多,謝謝 JM

醫生話可能第一個抗生素唔啱隻菌,轉左第二隻之前有個 jm 說過要打孖食2 粒那款,一食已經見效。

我諗緊食哂抗生素後好唔好搵中醫調理下?是否要隔幾天才食中藥。。JM 你有冇睇中醫?

侯爵府

beehoneybee 發表於 23-4-19 08:16
割,一了百了,從始唔再低燒、唔駛食抗生素、唔再口臭、唔再喉嚨痛⋯⋯
...

多謝意見

侯爵府

cattz288 發表於 23-4-18 15:21
果時聽醫生講, 果枝應該係抗生素針, 因為要連續打唔知幾多日

我個支係止痛針,佢話係同另外配那個口服止痛消炎藥是同一個,只是打針快d見效。而且只是打一支

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

wongbonnie910 發表於 23-4-19 08:42
星期一打完支痛針好快已經痛少左好多,下午開始冇燒喇。現在都冇痛冇燒,胃口正常。我跟你煲左芫茜魚片湯 ...
咁就好啦, 食晒西藥, 如無事, 過2日至揾中醫清吓底都得。

Take care

侯爵府

lily-of-valley 發表於 23-4-19 10:17
咁就好啦, 食晒西藥, 如無事, 過2日至揾中醫清吓底都得。

Take care

Thank you so much

象牙宮

wongbonnie910 發表於 23-4-19 11:14
Thank you so much

男爵府

wongbonnie910 發表於 23-4-19 08:45
我個支係止痛針,佢話係同另外配那個口服止痛消炎藥是同一個,只是打針快d見效。而且只是打一支
...

我朋友都扁桃線發炎,已經成個星期,星期一睇醫生開始食抗生素,到今日都未見好轉,隻抗生素話要食十日。見佢好辛苦咁,食唔到嘢,講嘢都辛苦(emoji)。佢話佢隻係細菌感染,麻煩d。

已刪除用户

象牙宮

wongbonnie910 發表於 23-4-16 17:54
請問有冇 jm 知道香港那裡可以買到這盒藥?去過松本清冇。扁桃腺發炎食左幾天醫生開的消炎藥都止唔到痛:lau ...
呢隻香港無,初起食有效,
已經痛就無咩用,係日本買,看門口用。

侯爵府

Sams 發表於 23-5-26 07:38
我朋友都扁桃線發炎,已經成個星期,星期一睇醫生開始食抗生素,到今日都未見好轉,隻抗生素話要食十日。 ...

一般抗生素食1-2 日應該開始見效,如果冇應該要再去睇轉第二隻,可能原本那款抗生素唔啱。我上次都係食左第四天冇改善再睇,轉第二隻食左一日加打埋針已唔痛。叫你朋友再去睇多次呀,咁痛好辛苦架

侯爵府

叮妹 發表於 23-5-26 08:12
請問打孖系咪呢隻呀?。第二天已冇痛我吃埋今日已7天了,呢隻一日八粒好在冇乜副作用又吾覺得好攰

...

不是這款不過都係 250 mg, 不過只是一日食 2 次,每次 2 粒,一日 4 粒 only. 祝你早日康復

首頁

尾頁

跳至