自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

falerieLeung327 發表於 24-3-27 17:31
覺得網保黎講,算做得唔錯啦
不過小朋友有病歷個啲最好揾佢cs問清楚先
啲條款唔明都要問 ...

都想知道Bowtie批核已有病史或身體檢查有少少嘢寬唔寬鬆?知道好多間都好嚴謹,亦都個別一間半間寬鬆啲

子爵府

我有買過,隔過價,真係全城最平,不過未Claim過,當看門口

男爵府

回覆樓主:

我都買咗bowtie看門口

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

醫療保險。。怕怕。。
我自己都無買,claim唔到怕費事激死自己

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

放心!我同我c6都有claim過,我用入院免找數,claim得足!

別墅

happyfamilybaby 發表於 24-4-5 15:16
如果年紀大,血壓高,是否已不受保?

唔一定架, 但年紀大就會好睇病史申報, 我屋企人淨係有高血壓 (好似分幾種, 唔係D病理性個種), KEEP住食藥穩定, 保險公司安排做個BODY CHECK評估, 過到關就受保, 但我屋企人個CASE就要加價幾十%..... 年紀大係好貴!!! 但安心起見目前都係仍KEEP住個保險, 當買個安心

我唔係買BOWTIE, 之前冇去研究依間 (因為驚要自己處理哂所有野), BOWTIE雖然冇AGENT, 但略略睇過好似價錢幾抵, 但建議買之前, 無論買邊間, 買依D保必須係要好好睇清楚每條條款!! 我之前都睇過好多間, 再約左三間既AGENT去傾去問黎仔細研究 (買比老人家, 所以我好著緊)

包括前面JM講既AXX, 我都仔細研究過, 感覺個coverage麻麻, 覺得包得唔多, 但估唔到差到咁

大宅

回覆樓主:

我都買咗bow 太 好多年了,claim過一次手術,有3000claim唔到,但當時用咗佢地送俾我的bow 太 cash,結果claim到99%
佢全程都跟得足同好快就批咗

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

smlui1128 發表於 24-3-25 16:38
回覆 babykiko221 的帖子

我就係唔識, 買左份AIA, 但舊年年頭個仔中RSV, 住左幾日仁安, 埋單4萬幾但我CLAI ...

其實你買嘅保險有條款決定最後賠幾多
唔可以話cover唔哂就覺得人哋呃你
入院嗰陣你可以先打上hotline或經紀問
如果係網絡醫生好似平少少

侯爵府

回覆樓主:

lm

大宅

回覆 LoveCorgi2 的帖子

其實每間保險公司啲核保standard都係咁上下
同埋都要睇返你真實情況 直接打上去問會清楚啲

大宅

回覆 karika 的帖子

見bowtie個網上申請啲問題都算問得仔細
不過當然要睇返你啲病歷,邊啲包邊啲唔包
以我所知,個病控唔控制到病情,結果都唔同
所以最好你拎晒啲body check病歷報告打上去問清楚
報得準啲又唔洗來來回回問幾轉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

karika 發表於 24-4-5 20:12
唔一定架, 但年紀大就會好睇病史申報, 我屋企人淨係有高血壓 (好似分幾種, 唔係D病理性個種), KEEP住食藥 ...
我已5X先買,吾係bow太,血壓高食左幾年藥,都受保。我交左幾年既血壓紀錄俾保險,因為我幾乎晚晚都量血壓。。。吾洗加loading.

男爵府

ydoris 發表於 24-4-11 15:02
我已5X先買,吾係bow太,血壓高食左幾年藥,都受保。我交左幾年既血壓紀錄俾保險,因為我幾乎晚晚都量血壓 ...
買咗邊隻?靈活定粉紅計劃?

大宅

回覆 ydoris 的帖子

請問幾錢一個月?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Cathy0207 發表於 24-4-12 15:13

請問幾錢一個月?
我吾係買bow 太,買第二間。如果到六十歲應該要一萬蚊一年,我不是每個月繳費,但無claim過係有折扣既。

大宅

買邊一間?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊