自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 23-5-30 21:59
政府30年維修係講緊大廈公家地方同外牆啫,但內籠無理,水管問題對4/50+年樓齡真係幾頭痛,加埋改建問題, ...

阿Q啲去諗,起碼搞咗外牆同公共設施先。 30年都係一個signal. 如果唔係我家受樓上漏水影響太嚴重,我哋會等大維修先一併搞埋。

有啲業主年紀大退休咗真係無錢裝修,我見有啲住戶真係通屋明喉,殘舊非常都唔裝修。

水晶宮

ma1983 發表於 23-5-30 19:35
最恐怖係個設計師覺得主力牆可以任意拆,所以佢好威咁拍埋片上電視
唔知之前佢拆過幾多單位主力牆,真 ...

佢似乎唔知道 乜野叫主力牆
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BKFinder 發表於 23-5-30 22:07
看了,沒說明火要有門
但見過人說要?

廚房門有防火要求架
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kcpak 發表於 23-5-30 22:11
佢似乎唔知道 乜野叫主力牆

唔會喎,佢主持介紹另一邊時有講有主力牆唔整得

放下自在

象牙宮

RelaxHippo 發表於 23-5-30 22:11
阿Q啲去諗,起碼搞咗外牆同公共設施先。 30年都係一個signal. 如果唔係我家受樓上漏水影響太嚴重,我哋會 ...

逆按揭真係幫到佢地
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

應該啦 有咩事冧樓 好大鑊

侯爵府

2024年龍年勳章

昨天YouTube 仍見到那設計師在西貢133 Portofino的舊作,涉嫌將兩座不同座數的相連單位打通,今天已不見了片,被拆卸的牆身未必是結構主力,但就牽引出兩個關乎是否符合消防安全的相關規例。

香港許多業主將厨房牆拆去變開放式厨房,亦觸及消防安全的規例。

伯爵府

OooooLAB Interior Design 設計總監 Adam Lai?

男爵府

綠荳媽媽 發表於 23-5-30 19:13
我覺得要有埋舉報機制,如發現有單位違規,可舉報再由屋宇署進行查核

得裝修嘅人先會入到去,隔離單位都唔會知佢點裝修法。收錢工作嘅人唔講,其實好難知。

男爵府

BKFinder 發表於 23-5-30 22:07
看了,沒說明火要有門
但見過人說要?

有啲新屋苑開放式廚房有明火的

男爵府

ymc 發表於 23-5-30 22:30
得裝修嘅人先會入到去,隔離單位都唔會知佢點裝修法。收錢工作嘅人唔講,其實好難知。
...

至少如果賣樓上去睇樓嘅人可舉報

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Adiezz 發表於 23-5-30 19:58
做咗開放式廚房個班實出事
支持搵多d 個案出來 , 警惕世人!

象牙宮

singwin 發表於 23-5-30 21:33
開放式廚房,就算沒有拆主力牆,係要有煙霧感應器及消防花灑頭的,反而是否明火或電磁爐不是太大關係
...

有無跟法例, 有無年檢?
https://www.hkfsd.gov.hk/chi/news/Residential_Flats_with_Open_Kitchen_Design_chi.pdf

放下自在

水晶宮

akachanman 發表於 23-5-30 19:08
搵過佢大裝修嘅業主
今次真係有得震冇得瞓

我第一日都會覺得係咁
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

照計主力牆不可拆唔係呢行都會知,而且主力牆內有鋼筋水泥,唔係一般拆牆機器拆到,估計呢個設計師應該明知故犯,食過返尋味

大宅

cattz288 發表於 23-5-30 21:43
我fd都話太古城唔掂喎,唔知係太舊定太多租盤,業主都係求其執下就出租,好多漏水問題
...

經過都見到漏水,同埋好多改左開放式廚房

象牙宮

2024年龍年勳章

ma1983 發表於 23-5-30 19:35
最恐怖係個設計師覺得主力牆可以任意拆,所以佢好威咁拍埋片上電視
唔知之前佢拆過幾多單位主力牆,真 ...

真o 嘴.

設計師照計識睇圖呀...

男爵府

回覆樓主:

其實公屋都有。。

珍珠宮

agathasweetie 發表於 23-5-30 23:20
經過都見到漏水,同埋好多改左開放式廚房
香討有師兄講太古城一定唔可以改造成open kitchen, 話廚房同廳之間幅牆係主力牆

男爵府

回覆樓主:

做得專業設計師冇理由吾知道主力牆係吾拆得既
我諗緊佢係咪慣犯

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊