自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

Anka 發表於 23-6-6 10:46
睇youtube窗口機加雪種多數老點,分體機條喉擰得唔好震鬆咗,有機會漏雪種。
...

未必老點。好多時冷氣佬係有講,只係業主寧願加幾舊水雪種搏一搏,而唔想換機咁煩。(特別係出租樓)

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Kittymummy 發表於 23-6-6 11:01
未必老點。好多時冷氣佬係有講,只係業主寧願加幾舊水雪種搏一搏,而唔想換機咁煩。(特別係出租樓)
...

我係講窗口機出廠時已經封好曬,漏雪種好微,所以多數老點,分體機另計。

水晶宮

Anka 發表於 23-6-6 11:06
我係講窗口機出廠時已經封好曬,漏雪種好微,所以多數老點,分體機另計。
...

哈哈,我係講緊分體機。
Window wall更加唔駛諗,成支雪種係右手邊,ww叫人加果班師傅真係。

水晶宮

白毛毛 發表於 23-6-6 10:39
多年前遇到個我覺得老實的冷氣維修師傅,佢就話洗冷氣好,加雪種就⋯
有事換機好過
...

我都面對緊,換R410定R32. 我偏向係R410, 無論技術同安裝係問題不大。但又擔心R32慢慢取代R410, 大家用既喉管都唔同,357年後又要拉過喉管。我依家問緊舊同事冷氣部R&D 攞點意見先。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-6-6 11:08
哈哈,我係講緊分體機。
Window wall更加唔駛諗,成支雪種係右手邊,ww叫人加果班師傅真係。
...

所以話窗口機加雪種明呃錢

水晶宮

Anka 發表於 23-6-6 11:14
所以話窗口機加雪種明呃錢

唉,其實用ww係最好,機價平,維修唔駛煩。可惜我女果度只能用split, 仲要搭柵拉喉去公眾走廊同後樓梯換,全部係石膏板同假天花。天價咁貴。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Mochachoi 發表於 23-6-6 09:15
多謝樓主 分享寶貴知識。 不過講真 我哋唔係 呢行如果唔係你分享點知要抽真空。
我之前試過找 panasonic原 ...

我自己起中原買大金,咪又系外邊D師傅裝,尋常百姓點知冷氣要點裝?淨系知道好貴,裝3部分體唔使搭棚淨安裝費都要收12000香港電工,冷氣,裝修咩都系呃人多,唔知點解比好多錢但好多伏。

水晶宮

yuyueng 發表於 23-6-6 11:20
我自己起中原買大金,咪又系外邊D師傅裝,尋常百姓點知冷氣要點裝?淨系知道好貴,裝3部分體唔使搭棚淨安 ...

我打算亞女換一房一廳冷氣,樓下條癲佬開我$48000搭柵連機價,其中公眾開栓口還原呢度都$12000 大咬到不得了,同埋迫人用大金。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-6-6 11:16
唉,其實用ww係最好,機價平,維修唔駛煩。可惜我女果度只能用split, 仲要搭柵拉喉去公眾走廊同後樓梯換, ...

窗口機安裝同維修都簡單,平之餘又唔使搭棚洗多筆錢,冇條豬腸,而家出咗好多變頻窗口機,靜過定頻窗口機好多,不過就位裝唔到冇辦法。

水晶宮

Anka 發表於 23-6-6 11:27
窗口機安裝同維修都簡單,平之餘又唔使搭棚洗多筆錢,冇條豬腸,而家出咗好多變頻窗口機,靜過定頻窗口機 ...

我地只能用split. 但變頻易壞,定頻襟用d雖然係食多少少電費。樓下冷氣佬報$48000一房一廳機價搭柵同公眾位開栓口加還原。所以靜同電費唔係我優先考慮既野。我一定要耐用為優先,因為冇可能每3幾年比5皮野出去換冷氣。 反而冷氣佬咁大咬,加速我換機散熱擺自己露台既諗頭。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Anka 發表於 23-6-6 11:27
窗口機安裝同維修都簡單,平之餘又唔使搭棚洗多筆錢,冇條豬腸,而家出咗好多變頻窗口機,靜過定頻窗口機 ...

認同,好怕D電器壞尤其冷氣,好大工程,真系情願用窗口機。

男爵府

Anka 發表於 23-6-6 10:34
出風口只有19.9度, 是否搖控調到最低溫度16度

係 最低

別墅

jyjy1684825 發表於 23-6-6 08:29
我有問師傅點解唔見抽真空?佢話唔駛, 咁可以以點? 趕走個師傅唔駛佢裝?我都好無奈....
...

系,好多理論系知,但師傅做唔做係另一回事,佢安裝時你問呢問路,佢又唔happy,整咗啲乜,用家又冇能力fact check,而有事嗰陣時通常都係一兩年後. 只可以畀多啲錢搵大型電器鋪,但係都一樣係冇保證

男爵府

Anka 發表於 23-6-6 09:32
這個數值是剛買新機回來,安裝後量度到,出風口5.5度是什麼意思

當然之後每隔一星期洗隔塵網

正,保持住

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-6-6 11:16
唉,其實用ww係最好,機價平,維修唔駛煩。可惜我女果度只能用split, 仲要搭柵拉喉去公眾走廊同後樓梯換, ...

原設計個散熱唔係放自己屋的外牆,放公家位仲要經走廊咁大工程?

珍珠宮

lyf2409 發表於 23-6-6 11:41
係 最低

搵到的資訊, 出風口只有19.9度應該唔合標準

https://kknews.cc/zh-hk/news/2653rxg.html

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-6-6 11:32
我地只能用split. 但變頻易壞,定頻襟用d雖然係食多少少電費。樓下冷氣佬報$48000一房一廳機價搭柵同公眾 ...

變頻分體機是否容易壞過定頻分體機 都唔係好清楚 可能變頻分體機電路板複雜過定頻分體機。

安裝費咁貴,耐唔耐用真係主要考慮因素。

水晶宮

白毛毛 發表於 23-6-6 12:03
原設計個散熱唔係放自己屋的外牆,放公家位仲要經走廊咁大工程?
...

幾個單位既散熱係放係大廈某個外牆位。但要經過後樓梯+走廊穿喉入屋。當中涉及唔少公眾假天花同石膏板。如果部機氣好似以前咁,一用最少用到10年以上既,我肯比錢。但係一年內壞大有人在,3年內都唔少。所以最後決定換冷氣擺返散熱係自己露台算。長遠換機維修冇咁煩。

水晶宮

Anka 發表於 23-6-6 12:11
變頻分體機是否容易壞過定頻分體機 都唔係好清楚 可能變頻分體機電路板複雜過定頻分體機。

安 ...

一個主要由電子板控制,一個由機械式制冷。所以變頻雖然係慳電,但慳既錢唔夠一次換機小型工程咁貴。

伯爵府

回覆 ahngau 的帖子

2.5匹窗口機, 變頻同定頻機價差3400, 電費都係差 600 蚊一年, 其實值唔值得用變頻

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊