自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

呢間中學管理好唔掂喎!

大宅

呢啲野真係要拍返條片爆佢大獲

民房

回覆 volan 的帖子

邊關事, 馬崇d老師夠成日聲稱自己係虔誠基督徒, 但作為學生, 我都唔見得佢哋人格有幾好。
班老師成日扮係基督徒講到以耶穌做榜樣, 實際上就想擦教會鞋博上位。 有個老師成日講耶穌扮仁慈大愛, 跟住不久就入到學校權力核心-訓導組做訓導老師, 跟住惡到呢…但呢班所謂基督徒老師喺耶穌身上學到d咩呢? 聖經裏我好深刻就係耶穌去幫一個被人群欺負無助的妓女解圍, 但呢班老師呢? 見到有同學被欺凌當睇唔到, 冷處理, 仲要為保校譽反而處理受害人媽媽。

唔通耶穌冇教班「基督徒」要熱心幫人, 見義勇為嗎? 成日話以耶穌做榜樣, 得個講字!

子爵府

IvanChanGD 發表於 23-9-5 11:41
我是馬鞍山崇真中學的學生,其實東張西望爆出的嚴重欺凌事件只是冰山一角,真係叫好彩地被爆出。
我可以講 ...

好過份呀,你仲係度讀緊?

大宅

咁多欺凌事件,我諗之後都冇人敢讀呢間學校囉

洋房

HoHoHoFun 發表於 23-9-5 22:01
呢啲野真係要拍返條片爆佢大獲
用手機被老師見倒要没收,所以真係要拍要好有技巧同經驗,
被欺凌者見倒你影佢... 後果比被老師見倒重嚴重
唔係咁易

男爵府

回覆樓主:

越睇啲留言越恐怖
真係好擔心,幾年後我小朋友,如果派中學入到就大鑊喇

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

我以為呢間係band3學校, 估唔到係B2a-b , 點解呢間學校可以衰到咁, 家長又唔出聲

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

好恐怖,欺凌已經是這間學校的常態,我一直也以為馬崇是好學校,原來只是得一個殼,內裏原來是社團日常。

洋房

fishballbaby 發表於 23-9-5 22:23
好恐怖,欺凌已經是這間學校的常態,我一直也以為馬崇是好學校,原來只是得一個殼,內裏原來是社團日常。
...
呢個真,校方為了保住聲譽,欺凌問題當睇唔倒,當睇唔倒="冇欺凌問題","冇欺凌問題"=Band2
所以向老師投訴欺凌者,不但不會令欺凌者停止,反而更加激嬲佢,欺凌得更過份

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

亞同學, 你個名有名有姓, 唔怕比人/學校知你係BK唱佢地? 唔怕比人/學校尋仇?

洋房

annakit 發表於 23-9-5 22:31
亞同學, 你個名有名有姓, 唔怕比人/學校知你係BK唱佢地? 唔怕比人/學校尋仇?
...
網名而已,别擔心

公爵府

2024勳章

IvanChanGD 發表於 23-9-5 22:35
網名而已,别擔心

學校呢d欺凌事件, 你有冇同家長講?

民房

回覆 IvanChanGD 的帖子

與其拍攝有技巧, 不如學吓馬鞍山崇真中學的「公主癌校花」姣吓d老師仲實際啦!光明正大攞手機出嚟玩都仲得添!
正所謂:「生得靚; 姣老師, 隻手遮天」, 「公主癌校花」恃住自己生得靚成日對住d老師就尖叫+發花癲+扮可愛。 我就覺得好刺耳, 但d老師好by 之餘仲好縱容佢: 例如「公主癌校花」在上堂當住老師玩手機, 頭髮因有段時間成日游水染金(正常會要求染番黑), 成日穿着非校服的薄外套, 但擺明在老師面前犯哂校規都可以當睇唔到。係咪好神奇呢?這就是美貌的魔力!

「公主癌校花」雖然人美但一d都唔心善, 仲要係欺凌者主帥。佢恃住自己長得漂亮, 帶頭欺凌排擠佢睇唔順眼的同學: 原因就係話唔同長得不美的同學玩。「公主癌校花」仲成日當眾揭人私隱醜事同攞嚟恥笑, 有次該名被欺凌的女生唔小心漏m被佢睇到, 正常有d同理心都會好心低調提醒人,但佢反而大聲公佈俾全班人一齊取笑別人。佢仲因為老師唔捉佢玩手機, 甚至在廁所偷拍偷影同學沾沾自喜, 如果唔係佢朋友良心發現叫佢刪咗佢, 大概已經派街坊攞嚟玩。體育堂老師安排受害同學跟她和朋友們同組玩球類活動, 就唔俾該受害者參與玩球, 逼她去替她們玩球時擲遠些時(仲要刻意擲遠)去撿波, 同做僕人無分別, 老師做唔到d咩最多話佢地兩句。

以為無被「公主癌校花」針對就冇事?咁你就太天真了~「公主癌」出處自於佢當正自己係公主娘娘成日收兵, d同學都要當「公主癌校花」係公主咁服待, 順從佢意思, 討好佢, 稍有不滿就用佢招牌「海豚音式尖叫」大發公主脾氣、 大聲尖叫鬧人, 好似全世界圍住佢轉咁, 加上她聲底又嬌又嗲好高音, d尖叫聲會搞到耳仔好痛。但正正因為佢把聲嬌嗲, 然後對老師就變咗另一個人:美女校花用甜聲扮可愛, d老師好喜歡佢仲成日縱佢犯校規, 簡直係徹頭徹尾的雙面人。

題外話: 可能因為淨係掛住玩, 欺負同學而無心向學, 聽聞佢dse衰咗, 仲要坐在操場到哭, 「公主癌校花」教會了我們什麼是惡有惡報。

大宅

垃圾學校

民房

回覆 fishballbaby 的帖子

馬鞍山崇真中學成日標榜自己係虔誠基督教學校, 要創造天堂, 實則就係撒坦培育中心, 不停縱容和教出d惡霸害人哋d仔女!

男爵府

好恐怖

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

好恐怖!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊