自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

吓, 好慘呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

最近我父母身體唔好,但老人家脾氣硬頸,堅拒支援,日日打電話周圍鬧,上到去又被鬧,叫社工上去連社工都閙埋,話裝個平安鐘又話係監視儀器,裝俾佢就自殺!
對住一啲拒絕支援又脾氣大,但自理能力低嘅家人,做佢屋企人壓力千斤重!

幸福花    發表於 23-9-23 08:05
pansy888hk    發表於 23-9-23 03:31

珍珠宮

可能家姐同細佬都未必係好醒目
面對呢啲問題唔識處理
始終媽媽照顧左50幾年

RIP

公爵府

牛年勳章

做個靚太 發表於 23-9-23 00:22
放過佢地家姐同細佬la~
當年又唔係佢地要求父母生,自己都有自己嘅家庭要照顧,咁都要鬧人地?
...

其實我都覺得一家唔知一家事,點知細佬同兩兄弟相處係點?但,如果平時相處得好,就唔會連細佬上門都唔開門,淨係隔住度門傾計喇。(純粹告估咋)
希望兩兄弟安息!

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

Anpanmama 發表於 23-9-23 01:35
最近我父母身體唔好,但老人家脾氣硬頸,堅拒支援,日日打電話周圍鬧,上到去又被鬧,叫社工上去連社工都閙 ...

非常明白,父母越老越固執,有時接觸得太多,我都懷疑我俾佢哋激到死先都唔定,所以一家唔知一家事,唔係表面咁簡單。

大宅

littlefunpig 發表於 23-9-22 23:33
仲有個家姐
兄弟姊妹多咪又係無人理由得佢地餓死

希望呢件不幸事件可以“點醒”嗰啲帶有「目的性」而想生多一個嘅父母……

例如:
追仔/女……
生多一個有伴,得一個好孤單……
以後我百病纏身嘅時候都有兄弟姊妹一齊分擔下照顧我……
等遲啲我死鬼咗,都仲有有血脈相連嘅兄弟姊妹可以互相扶持等等「原因」而想生多個嘅父母們真係要「三思」……

RIP

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唉!惨劇! 媽媽都已經好攰..... 湊左5x 年! 也許對大家都係一種解脱! 對兄弟好惨,無得揀! RIP

子爵府

RIP

男爵府

Gorgor0612 發表於 23-9-23 02:13
唉!惨劇! 媽媽都已經好攰..... 湊左5x 年! 也許對大家都係一種解脱! 對兄弟好惨,無得揀! RIP :pity ...

其實對兄弟有得揀,但上年開始唔覆診,拒絕社工,細佬的幫忙,但自己又唔係理到自己

子爵府

hexichen 發表於 23-9-22 23:42
天生智力有問題咁多年
長貧難顧,冇人照顧
媽媽入咗院 ,

成人殘疾院舍唔係話入就有位入,15歲開始排,18歲離開特殊學校,就要返屋企由家人照顧,往往等十幾20年先有位,期間由家人照顧,照顧個成年嘅弱智人士真係唔簡單

大宅

當年又唔係佢地要求父母生,自己都有自己嘅家庭要照顧,咁都要鬧人地?
...

睇到嚟#32樓,終於睇到jm你話「放過佢家姐細佬」!

真係睇唔慣突然間咁多JM對「夫家人」如此厚愛!
宜家人哋出咗事,你哋就一路怪責家姐細佬點解唔照顧兩位死者!

我真係想問下嗰啲JM,如果你老公有兩位50幾歲嚴重智障到不能自理嘅哥哥!請問你會點樣對佢哋?放假就同老公去搵佢飲茶食飯?每個月俾少少錢佢,等佢有餐飽飯食?放假去幫佢打掃清潔下屋企?佢突然唔去複診,你就為佢好,一定要帶佢去複診?擔心佢日後老年生活,已經幫佢申請緊排老人院之類?

真係好攪笑!
如你夫家係咁嘅情況,懷疑你一早已經避之則吉或者直接斷晒聯絡喇!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Anpanmama 發表於 23-9-23 01:35
最近我父母身體唔好,但老人家脾氣硬頸,堅拒支援,日日打電話周圍鬧,上到去又被鬧,叫社工上去連社工都閙 ...

不能認同更多

吃力不討好 唔做又過唔到自己。

大宅

0ooxoo0 發表於 23-9-23 03:40

人哋家事,你哋一無所知就喺度亂咁噏,有冇諗過家姐同兩個細佬同佢哋屋企人嘅感受??最仲要嘅係,新聞一開始已經提及佢哋唔俾人幫,唔俾人探,細佬嚟到門口都唔開門!
你哋又點知呢個「不尋常」家庭過去幾十年,發生過咩事?又經歷過啲乜嘢導致宜家咁嘅家庭關係??

公爵府

悲劇

大宅

myself703 發表於 23-9-23 01:22
係。。。對家人都係一種解脫

對當事人嚟講,的確係……
但家姐同兩個細佬就被道德綁架!

珍珠宮

Carol999 發表於 23-9-23 01:55
其實我都覺得一家唔知一家事,點知細佬同兩兄弟相處係點?但,如果平時相處得好,就唔會連細佬上門都唔開 ...

對對對!如果平時相處得好,就唔會係咁,根本無人知佢地點解會變成咁,而且人地一家已經咁慘,我真係唔會加把口去落井下石~

珍珠宮

0ooxoo0 發表於 23-9-23 03:40

算la~ le類新聞,係造就好多道德X上網發揮~
我只係覺得,人地屋企邊個欠邊個,自己又唔知,唔想好心做壞事~
好多時眼睇到嘅唔係真相,真相又未必俾你見到~世事亦有太多無奈同身不由己!
我覺得做好自己,心安理得就好,想做好事,咪平日主動幫下人,少D計較lo~

珍珠宮

...

就算自己有家庭,但媽媽入院已超過3個月,嚴重智障兄弟在家不願開門,唔係話要日日去探佢地,揾唔到人幫手報下警睇下咩事都唔過份下話?要到傳出臭味被鄰居發現才知?

即使同兄弟唔啱,但自己媽媽總不能不理吧?

珍珠宮

薯圈 發表於 23-9-23 07:53
就算自己有家庭,但媽媽入院已超過3個月,嚴重智障兄弟在家不願開門,唔係話要日日去探佢地,揾唔到人幫手 ...

我從來唔評論邊個岩邊個錯,因為我唔係訓係佢地床底下~
如果你覺得自己諗法係岩嘅,可以繼續呀,你有你嘅道理,唔駛理我!

水晶宮

回覆 TATEYAMA 的帖子

是!

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊