自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

制冷制熱係最貴,其中暖爐比冷氣更貴,在家多開風扇代替冷氣,冬天用暖墊代替暖爐。用儲水式熱水爐比即熱式更省燃料,電費比煤氣便宜。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

MissMaMa 發表於 23-9-30 07:55
供樓抵唔抵,好睇買入價,供樓抵係建基於樓價穩定&息口低。親友上年買樓,而家樓價已經跌咗一球,佢好後 ...

其實大家都沒水晶球,我幾次買樓都係在其他人眼中最差的時機。但過幾年再回望,又好慶幸當日買左樓逼自己儲錢返來。如果當日不買樓,啲錢都一係交租燒左,一係去旅行亂洗左。

整體來說,我係好彩食到過去十多年升浪。如果有早知,我一出來做野應該即買大西北樓仔收租。當年(差不多廿年前)幾十萬有一間(單支樓仔,屯門三寶那種)。

珍珠宮

Astra00 發表於 23-9-30 08:03
其實大家都沒水晶球,我幾次買樓都係在其他人眼中最差的時機。但過幾年再回望,又好慶幸當日買左樓逼自己 ...

你講得啱,要喺最差嘅時機買樓,問題係而家啱啱開始,未夠差。 如果你買完樓之後,係插水式下跌,我諗你嘅體會都唔同。

利申:我都係最差時候買樓,其後樓價升三四倍

Btw,我屯門人,好少聽屯門三寶,置樂三寶就成日聽

水晶宮

andyman 發表於 23-9-30 07:56
制冷制熱係最貴,其中暖爐比冷氣更貴,在家多開風扇代替冷氣,冬天用暖墊代替暖爐。用儲水式熱水爐比即熱式 ...

我自搬屋後,已換晒用電,取消煤氣了。我相信很多人都留意到煤氣貴。

水晶宮

MissMaMa 發表於 23-9-30 08:07
你講得啱,要喺最差嘅時機買樓,問題係而家啱啱開始,未夠差。 如果你買完樓之後,係插水式下跌,我諗你嘅 ...

我港島人,大西北不熟。坊間流傳屯門三寶。咩麗寶之類。

如果要自住,一係要交貴租,一係要供,咁唯有買間樓價lumps細,叫做輸少啲。我剛才說我以往在最差的時候買樓,並非指樓價平,而係個市升到貴的時候,我因為剛需而入市供樓。(點知高處未算高。)

下圖:屯門三寶並非我空談,坊間真有人說及拍片。
attach1/tmp/phpewfY49

珍珠宮

Astra00 發表於 23-9-30 08:23
我港島人,大西北不熟。坊間流傳屯門三寶。咩麗寶之類。

我冇話你空談,我只係話屯門人唔講屯門三寶,通常直接叫置樂三寶:利寶,麗寶,萬寶。Agent 拍片係比客人睇,客人可以係他區,所以用屯門三寶。

Btw,如果冇自住樓,就算而家呢個moment,比我都會觀望一下先。

水晶宮

MissMaMa 發表於 23-9-30 08:29
我冇話你空談,我只係話屯門人唔講屯門三寶,通常直接叫置樂三寶:利寶,麗寶,萬寶。Agent 拍片係比客人 ...

如果觀望,要賭租金vs樓價(升跌之差額)。

舉例:租樓一年當12萬,除非心水樓的價跌12萬(一年計)或以上,咁先賭贏。

越租得耐,樓市跌價的幅度大,才可賭贏。
(註:未計如有那幾年如果供樓,本金可以儲返幾多。)

所以觀望係有成本。條數真係要自己計清楚。

反而我身邊多左人呢個時候上車或換樓。當然,而家定期息有3-4%,投資角度去買樓收租就真係要審慎啦。筆錢食住息再等機會就抵。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Astra00 發表於 23-9-30 08:17
我自搬屋後,已換晒用電,取消煤氣了。我相信很多人都留意到煤氣貴。

電熱水爐我用的是儲水式,比即熱式便宜 夏天預熱10分鐘去洗澡,早上仍有足夠熱水洗頭。以前淨煤氣最平都要700多兩個月,近十年全屋已改用電,電費不計補貼不用400元兩個月,分別真的很大啊!
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

Astra00 發表於 23-9-30 08:44
如果觀望,要賭租金vs樓價(升跌之差額)。

舉例:租樓一年當12萬,除非心水樓的價跌12萬(一年計)或以 ...

唔緊要,大家睇法唔同,承擔到風險就可以了。

Btw,我都打算買層樓比阿女畢業後供,不過希望係最佳時機買。

珍珠宮

andyman 發表於 23-9-30 08:48
電熱水爐我用的是儲水式,比即熱式便宜 夏天預熱10分鐘去洗澡,早上仍有足夠熱水洗頭。以前淨煤 ...

儲水式熱水爐,冬天用時我會叫救命

子爵府

租定買樓呢個題目,我唔會比意見人地,專家都睇唔準,何況素人如我!

唔估市純計數。租樓以最平價一萬個月,一年12 萬,當大家中年人計,仲有40年命的話,供到死共480 萬(已經唔計通脹)。

回想半生原來比咗幾球個無親無故嘅業主,自己考慮下$想點用法。

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:48
本身已經要5點起身返工 ,如果早少少自己整,要4點
所以有時買包食或者食三文治多,一食麵加 ...

整早餐10分鐘搞掂啦!唔洗早一個鐘起身卦,自己煮真係平勁多,三文治成本真係好平

男爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:25
每個人洗費唔同,我知好多jm10萬8萬都唔夠家庭開支,但我想問一問真心有慳住用既jm每月開支幾多呢?
唔計子 ...

其實我同你洗費差唔多,供緊樓同你租金差唔多,住得較遠所以要養車,二人生活都好簡單。

珍珠宮

beebeeiloveyou 發表於 23-9-30 08:56
租定買樓呢個題目,我唔會比意見人地,專家都睇唔準,何況素人如我!

唔估市純計數。租樓以最平價一萬個月 ...

其實我建議購買自住物業嘅,不過而家樓市剛處於下行軌道,周圍都劈價,發展商新盤都要劈,呢一刻想買樓可以睇定d

我比較幸運,人生過咗大半世(應該係),都未試過租樓,不過我想像得到長期比租金嘅苦況,希望大家最終都能安居樂業

翡翠宮

MissMaMa 發表於 23-9-30 08:51
儲水式熱水爐,冬天用時我會叫救命

只是開頭要開久一點才出熱水,但之後的熱水是源源不絕的,你的不好用,會不會是水爐太小了,儲水不足呀,我那個是直巠30cm高69cm的, 夏天只開10分鐘關掉,冬天預熱15分鐘一直開至洗完澡才關。

子爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 22:00
其實返晏既話早餐同lunch都係自己煮架喇
我自己一個買15蚊3個包食其實都飽,不過另一半咁食完好快餓,所以 ...

用運動&食得健康啲代替supplement, 可以節省一大筆

珍珠宮

andyman 發表於 23-9-30 09:58
只是開頭要開久一點才出熱水,但之後的熱水是源源不絕的,你的不好用,會不會是水爐太小了,儲水不足呀, ...

而家係用 gas 即熱,我係講返30幾年前用儲水式電熱水爐嘅經驗
而家電熱水爐,唔係有三相即熱嗎?

翡翠宮

MissMaMa 發表於 23-9-30 10:02
而家係用 gas 即熱,我係講返30幾年前用儲水式電熱水爐嘅經驗
而家電熱水爐,唔係有三相即熱嗎?
...

即熱太貴,儲水平好多,而且不用安裝三相。

大宅

扣除基本開支,淨係日用品同食,三個人+一寵物,每月$12k。

珍珠宮

andyman 發表於 23-9-30 10:04
即熱太貴,儲水平好多,而且不用安裝三相。

我唔太清楚用電熱水爐價錢,而家用中央石油氣,通常每月費用大約$200

首頁
12345...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊