自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

無小朋友+無家庭負擔, 仲係新婚,我一定跟,去到當然學日文,既增值亦認識新朋友,就唔會同老公脱節。
而且香港日本航班又多,隨時返港見家人都好方便。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

人一世物一世
試下新生活都無妨
況且唔係一個人去

試下做日式家庭主婦又得

伯爵府

ming200210 發表於 23-10-16 00:02
我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐 ...

咁就得啦,基本上冇乜嘢放唔低而且日本都近。
40+當早啲退休。佢肯養你照起你生活就一於過埋去。去到讀日文,再睇下有冇咩出路。見大板都有内地人做店鋪sales, 可能有啲工都需要人識普通話,廣東話同英語呢。

水晶宮

旅行同生活幾年,完全兩回事嚟。
香港嘅住所,會保留嗎?
先跟過去,想回香港就自己回,小住完又飛返去,得唔得?

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

別墅

我明你既顧忌,好多人話日本正喎,但當過左兩個月,無左旅行果種刺激,期待感,點都會有home sick 。
你新婚,就一定要跟老公去,同你老公講好,你係無收入,去到靠佢養。唔好講到話攤大手板拎家用咁,始終有頭家,要人去管理,一定有開支嘛。
你老公升職加薪係開心事,好好享受新婚生活!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

梗係跟啦,不過我會講定,萬一真係適應唔到,會返香港,同埋你都要為老公諗下,如果佢一個人過去日本工作,一樣無家人/朋友,收工,放假只有自己,有乜事又無人可以傾,你地一齊去係互相照顧同依靠

珍珠宮

玩具勳章

Long d 一定搞三搞四

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ming200210 發表於 23-10-16 00:10
係香港有工作既,但本身無咩事業心,所以放棄工作唔係我考慮條件之一

屋企長老仲有其他兄弟姊妹幫手睇, ...

唔駛諗,一定跟,唔識日文?去學,冇朋友?去識,冇工作?想做就揾,或者上吓興趣班,其實每日家務都會話完全得閒,發掘生活上嘅有趣嘢。

我以前有朋友新婚唔夠一個月,老公就升職上廣州,最初佢老公個個星期返香港,後來再升職去上海,變成一個月一次,再後來一年幾次。朋友做老師,一有假期就去探老公,暑假寒假必定去上海住到假期完先返香港,如是者7年後就離婚,原因係感情轉淡,男嘅或者有外遇,朋友就因為老公唔喺身邊,強逼佢要獨立,後來佢自己都話果7年同守生寡冇分別,幸運係冇生小朋友,分開只係財產分割。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

bmuimami 發表於 23-10-16 00:47
旅行同生活幾年,完全兩回事嚟。
香港嘅住所,會保留嗎?
先跟過去,想回香港就自己回,小住完又飛返去,得 ...

香港屋企會keep 丫,因為都預會返黎香港時有地方住
係丫,你講中我心事丫。旅行同生活係2回事黎,所以我先有憂慮

子爵府

老公去邊都跟
不論是否新婚

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 ming200210 的帖子

會跟呀,又唔係過左去冇得返黎,掛住家人朋友可以FACETIME

侯爵府

ming200210 發表於 23-10-16 00:24
我都好獨立架,係香港自己有經濟能力,怕咩丫
係果邊樣樣都攤大手問老公比錢,難聽啲講買條底褲都係老公比 ...

咁要將你既心底話同先生傾傾啦,結左婚咩都應該拎黎傾,睇下佢咩意願

水晶宮

rose-mag 發表於 23-10-16 00:51
唔駛諗,一定跟,唔識日文?去學,冇朋友?去識,冇工作?想做就揾,或者上吓興趣班,其實每日家務都會話 ...
好可惜!

返內地一定跟啦! 一來多誘惑, 二來內地咁好玩, 仲多地方去, 超正! 老公返工我去玩, 佢放假我就同佢團聚, 長假就一齊去玩, 可惜我從來冇呢D機會, 只有等假期才可以週圍去

複式洋房

哈 講到係去日本真係個個都話去~

男爵府

我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐 ...

最緊要係經濟收入,如果你跟過去,你放棄工作之後未必再搵得返,佢會唔會俾大部份糧俾你儲,真心安全感好重要

大宅

ming200210 發表於 23-10-16 00:07
其實我都諗緊,自己可能會香港日本兩邊走。去日本旅行緊係爽啦,但要係果邊生活,無朋友無家人,好似咩都 ...

日本飛香港好快啫,俾我一定跟,學下日文買餸煮飯都好唔得閒

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

當然跟埋去,你都未試過,咁快就擔心。可能去到日本,見識又多咗呢!

珍珠宮

真係頂唔順咪返香港,過咗去再見步行步啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

一定跟。
結婚都係為咗日見夜見

子爵府

先生會100%接受升遷到日本?

我自己不嬲都唔鍾意去日本,加上而家核污水問題,就更加唔想去。

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊