自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

qpalzm 發表於 23-11-19 11:15
應該啦, 千幾億財赤無理由仲有稅務寬免, 下年稅務寬免清零好合理

所以唔好諗啦!要交始終都要交,未雨綢繆,每月儲起啲黎交稅,到時要俾就冇咁肉痛。
Childhood is journey, not a race.

子爵府

是是但但 發表於 23-11-19 11:18
所以唔好諗啦!要交始終都要交,未雨綢繆,每月儲起啲黎交稅,到時要俾就冇咁肉痛。
...

就算取消$6000稅務寬免都係多收幾十億稅, 相對過千億財赤只係杯水車薪, 所以我認為應該要加稅

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

無咗$6000稅款寬免款額
https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/etax/services/tax_computation.htm#TaxComputation
你自己用佢計數機計吓上年&今年比較吓啦

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

是是但但 發表於 23-11-18 21:09
我今年都交多了好多,主要係收入多了好多,但我唔surprise 喎,因為佢條式一直係咁,自己可以在稅局網頁預 ...

報稅時一定用下個計數機
點解咁多人會咁surprise ?

男爵府

大力大力 發表於 23-11-19 09:25
打電話、相信等到天荒夜老、發個電郵更為實際~

稅局效率好好架!我都以為要等好耐但早上一打即有人聽

水晶宮

LedTV 發表於 23-11-19 11:57
報稅時一定用下個計數機
點解咁多人會咁surprise ?

因為好多人收到就交,冇理過條數點計囉!其實背面有哂Detail,自己可以睇到,有冇計漏/自己報漏,不過唔睇就自然唔明點解會多了。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

BK Milk勳章

是是但但 發表於 23-11-19 11:59
因為好多人收到就交,冇理過條數點計囉!其實背面有哂Detail,自己可以睇到,有冇計漏/自己報漏,不過唔睇 ...

有錢人先唔睇,
我呢要預計既就今年計定出年,
成日提自己唔好亂洗錢

水晶宮

bongbongpatty 發表於 23-11-19 12:27
有錢人先唔睇,
我呢要預計既就今年計定出年,
成日提自己唔好亂洗錢

唔一定架,我好多識得既朋友同事,都唔係有錢人,佢地都係唔睇。

珍珠宮

回覆樓主:

交稅係公民義務,唔明點樣會唔抵交,話無福利?咁天橋/交通燈/道路唔使錢地可以自然有?一個社會嘅公務/治安,唔使額外交錢又有?政府派左幾年錢,呢d唔算福利?

有能力交稅即係願意向上流,你對自己人生嘅一個交代,覺得唔抵要向下流唔會有人阻你,人人都有呢個自由。

唔好講到税係白交咁囉!

子爵府

薯圈 發表於 23-11-19 12:45
交稅係公民義務,唔明點樣會唔抵交,話無福行,咁天橋交通燈,道路唔使錢地可以自然有?一個社會嘅公務/治 ...

好同意, 我認為稅率太低, 應該中產以上每人交多最少過萬蚊稅, 庫房收入增加最少二、三佰億, 先可舒緩少少財赤

珍珠宮

qpalzm 發表於 23-11-19 11:45
就算取消$6000稅務寬免都係多收幾十億稅, 相對過千億財赤只係杯水車薪, 所以我認為應該要加稅
...

同意,最好就係加寬稅網。

最好加埋銷售税,唔只賺錢嘅人要比税,使錢嘅人都應該要比税,人人有份,咁就公道d.

男爵府

薯圈 發表於 23-11-19 13:11
同意,最好就係加寬稅網。

最好加埋銷售税,唔只賺錢嘅人要比税,使錢嘅人都應該要比税,人人有份,咁就 ...

公屋都要加租啦、三百幾呎全新才$2xxx/月太離地

珍珠宮

chanti 發表於 23-11-19 13:14
公屋都要加租啦、三百幾呎全新才$2xxx/月太離地

咁公屋政策又有d唔同,公屋屬扶貧政策,有收息限額,給低收入人士安居。等於援助飯盒,賣$1x蚊盒,你又唔可以同我地平時出街食飯嘅價錢相比。

以前d人住緊公都期望有日可轉居屋/私樓,只不過而家嘅樓價太離地,一般揾1萬幾千人工嘅人根本連租金都比唔起。要控制,應該係由樓價開始,樓始終係剛需,不應成為炒賣商品。

唉~不過呢個topic我覺得在我有生之年都唔會有舒緩。

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我老公打開稅單要交5X萬稅,嚇到鼻哥窿冇肉,我再幫佢睇番份報稅表,原來收入填多咗個0

男爵府

薯圈 發表於 23-11-19 13:33
咁公屋政策又有d唔同,公屋屬扶貧政策,有收息限額,給低收入人士安居。等於援助飯盒,賣$1x蚊盒,你又唔 ...

但而家d 公屋已經不是扶貧呢、大把係外地/大陸有樓、又有出現金工、又只審半年入息可做數。要加稅就應該加埋公屋租、尚且一、二千才3000-4000 也不過份。一家4 口就算得一個返工都比得起。唔好只向中產開力。

子爵府

caroleesw 發表於 23-11-19 13:37
我老公打開稅單要交5X萬稅,嚇到鼻哥窿冇肉,我再幫佢睇番份報稅表,原來收入填多咗個0 :qui ...
三十幾四十萬收入

大宅

evip 發表於 23-11-19 10:28
辭職係咪會冇左長期服務金?

唔想太辛苦,係時候要享受人生,最好怏快趣趣拎番強積金,唔係遲啲又唔知唸乜方法又唔比拎,係依間做咗十幾年,強積金都冇賺過.

珍珠宮

chanti 發表於 23-11-19 13:39
但而家d 公屋已經不是扶貧呢、大把係外地/大陸有樓、又有出現金工、又只審半年入息可做數。要加稅就應該加 ...

你是否确定每個公屋住戶都是有車有樓?(其實有車係無問題架!) 如果住戶有物業仍可住公屋,即是違法,當局應加強執法,而非一面倒推倒整個公屋政策。

等於香港有人犯案,就等於每個港人都係罪犯?咁對其他無犯法嘅人好唔公平。

珍珠宮

是是但但 發表於 23-11-19 07:54
其實主要係10000變6000,加埋預繳部分係唔會有得扣稅款寬減,所以會交多了。上次講話派消費券,但就稅款寬 ...
我就開post俾人鬧囉!叫我唔好攞消費劵,下年預咗仲金,福利我贊成要俾,但要用得其所,消費劵要派俾班冇貢獻仲要 串串貢嘅人真係會好唔順氣

男爵府

陪月勳章

回覆 chanti 的帖子

朋友住公居,又揸車,又成日去食好野,去旅行。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊