自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

pauline_c 發表於 24-1-4 11:35
咁你咪了解吓咩原因吸引香港人,平?bulk purchase?自己品牌獨特嘢?電器電子嘢?
雖然大部分係國產,不 ...

我上次去山姆,係我老公個大陸同事帶我哋去,佢仲笑話係香港人嘅景點,搞到我哋好似大鄉里

同事喺深圳人,佢話入會最主要係買牛奶比佢個女,我哋行咗一轉,實在冇能力抽啲嘢,最後買咗10隻牛角包,仲要分比人因為食用限期得幾日。我有個同學長住喺深圳已經10年,我問佢有冇入山姆會?佢話梗係冇啦!一個人住,點會去嗰度買嘢?

侯爵府

香港細,屋又細,落街都買到嘅野,積嚟做咩?
今時今日仲有納米樓,擺多條廁紙都阻掟

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 24-1-4 10:37
但又咁多港人、咁遠都走去山姆買嘢?

貪新鮮啫,我自己就唔會囉,平時去超市入多少少野都成日擺到過期,屋企唔係好似外國咁有大地方,買咁多托咩

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

kerotan 發表於 24-1-4 11:10
睇下潮流幾時過囉

冇錯

珍珠宮

當年家樂福好好逛, 買嘢又抵

Love and Kindness are never wasted.

侯爵府

BKFinder 發表於 24-1-4 11:21
同意,大力成日乜都話地產霸權真係。。。都唔知係咪成日進食輻射魚以致出現問題

仲也文也武話上月剛去完 ...

但佢好驚輻射wor成日懷疑啲日本野中咗輻射

水晶宮

2024年龍年勳章

新C坑啫
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

去過一次絶對冇興趣再去。
新屎坑啫!

珍珠宮

呢個大力成日話地產霸權

人地怡和系果d公司覆蓋大到嚇死人又唔見佢提,在香港生活幾乎每日都冇可能唔幫趁佢地,而佢係當年引入鴉片毒害無數中國人的公司,始創人更在國會成功說服英庭攻打中國,以致八國聯軍入侵令俄羅斯成功吞併了巨大片中國領土達四分一之多。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

麟媽媽 發表於 24-1-4 11:46
我上次去山姆,係我老公個大陸同事帶我哋去,佢仲笑話係香港人嘅景點,搞到我哋好似大鄉里

同事 ...

而家山姆旁邊有順豐,即時拆箱運返香港唔使自己辛苦。都唔係件件貨都大,我地買咗麵,箱入面得3包,未至於食唔到。
生果幾靚,特別係國產,果欄無嗰 d。我買咗蕃薯,因為會代替飯食,所以會食得晒 ~
老公對按摩器同吸塵機好有興趣,因為多人試,我唔想排隊無試就無買,老公喺朋友屋企試過,覺得唔錯,平過官網好多。航拍亦吸引老公睇咗好耐。
我應該仲會去,想買 muesli,選擇比香港多,亦有隻青檸水想試。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

劫褲濟朋 發表於 24-1-4 11:11
最憎地產霸呢四隻字
人地有錢買左塊地
平賣貴賣無自由架咩?

雖然我有好多物業、都認為樓價太高、 香港四大地產商、根本就囤積賣樓、佢哋用好多手段、推高樓價、令香港供應量少。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

大力大力 發表於 24-1-4 11:57
雖然我有好多物業、都認為樓價太高、 香港四大地產商、根本就囤積賣樓、佢哋用好多手段、推高樓價、令香港 ...

你講嘅嘢好 out,呢 d 都係歷史喇 ~

男爵府

2018復活節勳章

pauline_c 發表於 24-1-4 11:55
而家山姆旁邊有順豐,即時拆箱運返香港唔使自己辛苦。都唔係件件貨都大,我地買咗麵,箱入面得3包,未至於 ...

1个箱入3包麵?太多包裝了,所以我已經減少淘寶,免得要比垃圾費!

水晶宮

isamlum 發表於 24-1-4 12:18
1个箱入3包麵?太多包裝了,所以我已經減少淘寶,免得要比垃圾費!

喺山姆拆箱,放返底個箱,唔使帶返香港。
我明白倉庫式店會用箱,方便搬運。

大宅

回覆樓主:

唔啱香港market,豆腐潤咁細地方唔需要大型購入日常用品

伯爵府

回覆樓主:

香港人一家三、四口唔需要買大裝,依家間間超市都送貨,仲咩山長永遠抬返香港?香港人見個團平先趁熱鬧,之後每年2佰幾蚊年費喎,又有幾多人會續?

公爵府

大力大力 發表於 24-1-4 10:32
又是地產霸權~

當時傳出、惠康及百佳、叫香港供應商唔可以供貨比佢、否則就唔同他們攞貨~ :ig ...

依個一早知啦,個時啲細舖仔話供應商唔俾貨佢地賣,因為大型超市講明會唔入貨,好耐之前電視有類似新聞透視個啲節目訪問過啲小舖頭

珍珠宮

isamlum 發表於 24-1-4 12:18
我都覺太多多餘既包裝紙,唔洗錢咁,都唔行量吓件貨需唔需要咁包裝法,又唔係盒又唔係玻璃,都卷到一大舊

珍珠宮

麟媽媽 發表於 24-1-4 10:56
其實想平,你上HKTV Mall行一轉,你肯大批買一樣平㗎,我用開呢隻貓砂零售價$60,如果我喺HKTV Mall訂一箱 ...

same here,hktv模式比較適合,揀部分貨啱用可以量多,而且有送貨方便。我都係一直hktv貓糧貓砂。
冇可能乜都為價錢而存喺屋企,就算超市「買2件」價錢扺d,我都經常厭2件太多啦。 如果吓吓飲吓可樂都要成箱買,我就情願去7仔買2罐好過。

珍珠宮

大力大力 發表於 24-1-4 10:32
又是地產霸權~

當時傳出、惠康及百佳、叫香港供應商唔可以供貨比佢、否則就唔同他們攞貨~ :ig ...

系香港開山姆未又系聽執,香港甘方便屋企又細都吾洗買甘大份量,根本就吾系完全地產霸權事

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊