自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

年青新紀元 發表於 24-1-11 21:10
想問呢度多唔多人係大學畢業?
我係大4 defer學生, 本身其實已組pass左學校大部份grad既要求(ielts/IT/ PTH/ ...

底薪有16k算好,一般見大學生(自己認識)約13k,不如努力工作,有空讀個degree

男爵府

回覆樓主:

要留意宜家好多CS 都outsource 上大陸或用AI
所以CS 未必長久
要裝備好自己
加油

大宅

我係大4 defer學生, 本身其實已組pass左學校大部份grad既要求(ielts/IT/ PTH/ ...

差少少就畢業,而家就放棄,咁你之前三年咪白讀,白白浪費咗幾年時間同金錢,唔值得,讀埋佢啦

伯爵府

qfa 發表於 24-1-12 08:03
睇你咁問嘢表達法你都係無謂讀,過到都唔會令你有咩改善

點解咁講?好多人講野唔叻一樣可以有其他長處,例如細心和專注。
如果大家都友善一點,香港會更美好,其實自己都會開心D。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

留意下,市場上較少唔駛sell嘢嘅cs,極少中層以上(去到manager已頂盡咁滯)
唔值得入行

真係寧願做物管,辛苦但career path明確。我舊公司有物管,一路有同舊同事聯絡,生性嘅睇住佢由officer到而家做老闆

子爵府

你覺得自己有冇可能pass到>順利大學畢業?
我女有個工程同學yr1同一科數讀2次都fail > 之後yr2 頭quit U rejupas轉商科

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

真心建議你點都拎埋個學位先
你今日放棄咗,到你喺社會打滾打3幾年, 就會發覺好多工, 尤其係office工, 你連入場券都無,除非你安於往後都係做 junior level的工。

男爵府

回覆樓主:

睇下cgp 唔達標但差幾多, 有信心谷到, 當然衝埋佢, 都已經大4 終點在望, 俾我會繼續唔想放棄

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊