自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

講真,加1400磅,即14000左右,唔多。應該冇咩影響。

男爵府

RT 發表於 24-1-25 22:13
有危先有機, 香港人咁叻叻, 去到可能幫英國人翻身, 自己又賺到錢呢, 支持香港人帶埋成副身家過去發展:excit ...

我去過英國,覺得香港先係天堂

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

czl115 發表於 24-1-25 21:07
又話消費力強嘅移哂去英國?

移民人仕,將整副身家,「帶離香港」到英國才1000多億港元

留港港人,一季「北上消費」,已達5xx億港元

horsepant    發表於 24-1-26 09:35

水晶宮

2024勳章

capricornbb 發表於 24-1-26 07:08

咁少⋯⋯成日見人話香港走左一大批有錢消費人士,我仲以為英國吸納左呢班高質人士之後經濟好暢旺

子爵府

kwokdicken 發表於 24-1-25 23:28
睇fb,好多移英港人買食物困難,又拿不到英國補助,夜晚去超市關門後巷執過期食物去食 ...

乜過期食物可以就咁放喺超市/店鋪後巷度㗎咩?

一向認知香港/外國都唔會咁做,怕引來露宿者執食物,影響附近衛生之餘,更怕佢哋食咗之後身體出現問題,惹上不必要嘅官非。

有冇fact check ?

子爵府

esmehouse 發表於 24-1-25 21:12
梗係移啦,就算破產都要去呀,自由空氣喎,我身邊過去嘅個個都唱好英國 ...

佢哋全家都好幸福

大宅

ddkaka 發表於 24-1-26 00:55
英國市政府破產,公務員都會冇錢出糧,福利都冇錢出,公共設施會唔開 街都冇人掃.....

貴州有冇咁?護英 ...

英國市政府宣佈破產,請放心, 公務員是不會無糧出,福利不會CUT,公共設施會繼續開, 街繼續會有人掃.

相反, 中國地方就算欠上萬億債務都不會宣佈破產, 但你隨便上網都可以找到新聞講現在大陸很多地方的公務員無量出, 公共服務要CUT. 幾日前十二個貧窮省還被叫停了大部份基建以節省開支.

珍珠宮

我諗邊到都一樣,錢唔多移民既人,都係慳慳地過活架啦,無咩特別,捱到咪捱,捱唔到就回流,有錢嗰批無咩大影響啦
你問值唔值,每個人標準不一,好難講

子爵府

ddkaka 發表於 24-1-26 00:55
英國市政府破產,公務員都會冇錢出糧,福利都冇錢出,公共設施會唔開 街都冇人掃.....

貴州有冇咁?護英 ...

英國政府解釋唔會有你所講嘅影響㗎喎…

男爵府

Jehem 發表於 24-1-25 21:00
https://thechasernews.co.uk/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%B8%82%E5%BA%9C%E7%A0%B4%E7%94%A2woking%E8%86%BA%E5 ...

我移民咗去英國嗰啲親戚話完全冇影響因為好平常好多地方都破產

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-1-25 22:09
你都話各有取捨,你開 post 講咩?

呢個樓主開呢個新account 一開始我都知佢唔係咁簡單,第一日已經開10個post, 仲要好多post 係扮傻問問題搞分化,一個新account咁勤力又咁熟悉bk 玩法,相信都係一啲回魂戶

子爵府

PUIPUI2000 發表於 24-1-26 08:04
我移民咗去英國嗰啲親戚話完全冇影響因為好平常好多地方都破產
...

我識得嘅都係咁講

珍珠宮

減齡達人勳章

無話可說 發表於 24-1-25 22:13
國家破產,唔關市民事,最多係老人無福利!冰島都破產過啦…咪繼續有人生活
...

咁公共服務要出糧喎, 警察、掃街、急症室、監倉.....國家破產點出糧?cut哂d人手?

伯爵府

又話好叻既都移民晒。幫唔到手咩?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Jehem 發表於 24-1-25 21:26
真係,就算英國幾差,都有港人唱好,之前仲見過有港人話英國天氣好、治安好依家英國經濟差,啲人 ...

佢哋一過到去都未入籍,就唱好到呢,話 60 歲又有得免費搭車,過到去又有免費 body check,又話自己個小朋友入到嗰區最 top 嘅學校,一個禮拜只得一日有功課,又多課外活動,個小朋友開心咗好多,我心諗喺香港邊個叫你揀間 Band 1 學校俾小朋友,又話啲新移民搶晒香港啲好學校,佢自己過到去咪同啲大陸人一樣,鬼唔望佢哋 5+1 之後都攞唔到國籍,仲要英國不斷咁問佢哋攞錢,邊有咁多免費午餐呀,人哋正式途徑投資移民都要攞 2000 幾萬,唔通好似佢哋依班死窮鬼一係租屋,一係就買間佰幾二佰嘅樓就當投資咩
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

我識幾個近60過去,全部冇樓冇學歷冇仔女冇技能,退咗香港公屋過去,之後唔知會點

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mloved0210 發表於 24-1-26 00:37
係囉,去啦,唔好返嚟
我都希望佢哋以後都唔好返香港,永遠做英國人嘅奴隸
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

capricornbb 發表於 24-1-26 07:08

邊度睇到呢個數據?

珍珠宮

畀面勳章

jaycee_mami 發表於 24-1-25 21:20
五十步笑百步,貴州的地方債夠高達1.19萬億元人民幣!

你唔講廣東的gdp 高過英國?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

jaycee_mami 發表於 24-1-25 21:20
五十步笑百步,貴州的地方債夠高達1.19萬億元人民幣!

問題係,我哋同班bno唔係住貴州喎

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊