自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

D..D 發表於 24-2-21 20:59
背景其實唔可信
精靈又驚佢古惑
鈍鈍地又難教,驚佢乜都唔識

我明呀~如果我唔係有左個B,我呢世都唔會請工人姐姐,因為管多個人煩好多嘢。

我屋企家務一向交俾掃拖機械人、洗碗機咖

男爵府

竇漪房 發表於 24-2-21 20:52
有幾多兄弟姊妹?父母健在嗎?

無相關資料提供

珍珠宮

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:39
背景:我是新手媽媽,亦都係第一次請工人姐姐。女女6月出世,因為我同老公都要番工,所以要請姐姐湊。我媽 ...

A

珍珠宮

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:56
其實A開頭面試時(姐姐唔知我在內看緊,以為只係同agent傾緊)鈍鈍哋,我無咩特別好感,所以無冒出想同佢 ...

太醒未必係好事,小心捉隻老鼠落米缸

男爵府

Yasmid00 發表於 24-2-21 22:18
我之前就請咗個B類,在菲做過两年住家工,未嚟過香港,31歲,未婚,父過身,interview 時見佢對答都醒目, ...

哇!呢個醒目得好緊要~咁其實佢得到D咩?就係你賠俾佢既一個月人工?真係唔明佢哋

我個B去過沙地阿拉伯打過2年工。已婚但31歲仲係比較年輕。

子爵府

牛年勳章

purplechung 發表於 24-2-21 20:46
B
我偏向請後生,未結過婚,未在香港做過,後生適應能力強,未來過香港工作會聽話啲,但要比多啲時間教, ...

B唔系已經結咗婚,有個12歲小朋友咩

子爵府

回覆 shannon_fky4186 的帖子

有無夾定‘放假日?有啲姐姐唔放星期日唔黎。佢地知婆婆幫手睇頭睇尾嗎?有啲姐姐有人睇住又唔做。我請過4,5個工人,真係做落先見真章,newborn個姐姐請時正正常常,黎到湊湊下成日自己喺到喊,又成日自己行出屋外傾電話,得番bb喺屋企忍唔住炒左

珍珠宮

回覆樓主:

2,我前姐姐係舊姐姐表妹,喺鄉下生活,以為佢好刻苦耐勞、純,點知嚟到對食有要求,餐餐要食飯,食意粉都唔肯,未嚟已經要借錢(佢真係窮到無錢申請),最後仲作個故仔返鄉下(佢表姐講左事實俾我知)

而家個姐姐喺城市大,佢娘家大部份人都喺香港打有錢人工,但反而佢好踏實,好易話為,所以真係撞手神

btw, 我覺得41歲湊nb算年紀大

大宅

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 22:39
哇!呢個醒目得好緊要~咁其實佢得到D咩?就係你賠俾佢既一個月人工?真係唔明佢哋

我個B去 ...

免費機票來見識下,攞埋两個月人工。
我開頭都以為佢屋企穷,年輕,冇家庭。我冇賠俾佢,俾佢做多一個月。果陣我買咗機票去旅行,叫佢早幾日走,佢都唔肯。最後我叫咗佢去Agent度住。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:39
背景:我是新手媽媽,亦都係第一次請工人姐姐。女女6月出世,因為我同老公都要番工,所以要請姐姐湊。我媽 ...

A 係香港做過,如果無斷約都起碼2年,唔會比無黎過香港既人單純,應該係反應真係慢。 如果佢係黎香港唔夠2年,即斷約,更加唔會請,人地忍唔到,我都未必可以包容。

B反應快醒目但我會擔心走精面,會有自己一套,唔聽我個套,不過呢啲睇人,有人鐘意一黎就好快上手,咁自己可以咩都唔理。

侯爵府

紅酒 發表於 24-2-21 22:39
B唔系已經結咗婚,有個12歲小朋友咩

兩個我會揀B
我自己就偏向揾後生,未結過婚,未生過小朋友,未來過香港工作的工人姐姐,18年我只用過3個工人姐姐都唔錯
而家2個女大晒,上年先無用工人,以前靠睇form, 内容真假都唔知,之後睇視像,請工人好睇彩數

子爵府

其實AB 講乜都無用,通常interview實話樣樣都識,實際係乜都吾識,倒不如憑自己直覺去揀

男爵府

請工人講彩數,我當年用過幾個姐姐,第一個幾醒,不過我唔係几識管,對佢好客氣,俾佢食住,後來有啲爭執,我發悪佢又受,先知原來我唔識管教
第二個請個老實的,點知無記性,俾佢激到嘔血,但佢心地好,完約時進步左好多
第三個好年輕好醒,我都驚食唔住佢,但我先生話蠢又激死你,不如請個醒,咁就決定試吓,嚟到我好滿意,亦好彩我有經驗,知道點樣相處,有意外驚喜
之後嗰個差到不得了,所以真係講彩數

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

B,我寧願要個醒啲,我請咗個喺香港做咗十年(3個僱主)話湊開小朋友嘅菲姐,喺香港湊開小朋友照計點都有啲衛生常識吧?但完全冇囉,摸完生肉唔洗手去攞乾淨碗,又貪心,又鈍,見到客人兩手攞住嘢佢都可以撟埋手自顧自入屋,另一工人攞定啲杯俾佢斟茶俾客人,佢就攞我哋嘅杯斟水俾客人,問佢點解佢話因為客人要飲水,唔係飲茶,飲水就用我哋嘅杯,我完全反晒眼囉,如果客人要飲橙汁,我咪要預3套杯俾一個客人???水,茶,橙汁要用唔同杯~以佢嘅思維, 我未試過請到咁鈍嘅菲姐,做嘢成日唔記得,成四十幾歲人,乜規矩禮儀都唔識,最好笑,佢同另一工人講,以前佢放完假返到太太屋企,如見屋企亂佢會黑佢太太面,嬲佢好整亂間屋喎,低能,屋唔亂就唔駛請佢啦,佢仲懶叻話佢以前點Manage太太,可惜佢哩套喺我度行唔通,不過俾我再揀,我會揀個醒啲,因為我而家哩個係佢蠢到唔知佢自己蠢嗰隻。

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:49
A 41歲,已婚3子分別是15、12同8歲。
B 31歲,已婚有1個12歲兒子

A

伯爵府

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 22:29
我明呀~如果我唔係有左個B,我呢世都唔會請工人姐姐,因為管多個人煩好多嘢。

我屋企家務一向交俾掃拖機 ...

全港媽媽都係因為生B先請工人
否則正常唔想多個女人喺屋企,多個煩惱,因為大家文化唔同

水晶宮

再揾多個嚟揀

男爵府

Cheddar85ang 發表於 24-2-21 23:44
再揾多個嚟揀

我原本仲有個第一選擇,不過手慢俾人請左了

其實呢2個係41個2入面憑樣、經驗同條件揀出嚟6個。然後我好揀擇,6個排過八字先揀出3個,但第一選擇俾人揀左去了。

男爵府

Cinken 發表於 24-2-21 23:01
其實AB 講乜都無用,通常interview實話樣樣都識,實際係乜都吾識,倒不如憑自己直覺去揀 ...

直覺就係我agent in完B,我差D叫agent安排第二日即刻second in B

而A,我無呢個衝動

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 24-2-21 23:36
B,我寧願要個醒啲,我請咗個喺香港做咗十年(3個僱主)話湊開小朋友嘅菲姐,喺香港湊開小朋友照計點都有啲 ...

蠢得好徹底

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊