自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

李家承 發表於 24-3-20 12:43
想問大阪有咩玩?搭車容易嗎?現在要開始訂機票嗎?公司未必可以咁早請假。
...

搭車容易,最重要係願唔願意學

子爵府

pauline_c 發表於 24-3-20 12:44
自由行必須要學識搵路,唔想學唔想諗可以考慮台灣/泰國,跳上的士就可以
...

咁就大問題,我老公唔會學搵路,我又路痴,阿女咁細靠唔住。

子爵府

pauline_c 發表於 24-3-20 12:45
搭車容易,最重要係願唔願意學

唉!老公同我去旅行都唔想用腦,如果要用腦就唔去啦~

水晶宮

全部地方都好似好熱
都係睇佢喜歡

珍珠宮

李家承 發表於 24-3-20 12:36
最驚唔識路唔識搭車,要搵就麻煩,我同老公都係路痴。

你唔學就跟團好,免得迷路

子爵府

李家承 發表於 24-3-20 12:43
想問大阪有咩玩?搭車容易嗎?現在要開始訂機票嗎?公司未必可以咁早請假。
...

https://www.gotrip.hk/%e4%ba%ac%e9%98%aa%e7%a5%9e/%e5%a4%a7%e9%98%aa%e8%87%aa%e7%94%b1%e8%a1%8c-%e5%a4%a7%e9%98%aa%e5%a5%bd%e5%8e%bb%e8%99%95-%e6%97%a5%e6%9c%ac%e5%a5%bd%e5%8e%bb%e8%99%95-504431/8/
之後又可以買大阪周遊卡,好多景點都包https://www.klook.com/zh-HK/activity/82312-amazing-pass-osaka/
搭地鐵唔難,好方便,若果暑假,學校假期早訂就平啲,不過大前提係樓主您攞到假先

水晶宮

李家承 發表於 24-3-20 12:45
咁就大問題,我老公唔會學搵路,我又路痴,阿女咁細靠唔住。

中學生唔一定靠唔住,阿仔中一已經幫手搵路。爸爸話我幾歲已經好叻認路。
可以喺香港玩吓 google map,習慣用地圖就完全無問題。

水晶宮

李家承 發表於 24-3-20 12:48

如果你都唔想用腦,就跟團,無得諗個女話悶,最多比個女自己揀團。

珍珠宮

李家承 發表於 24-3-20 12:37
韓國跟團去邊到好?

冇跟團,去了兩次都係首爾自由行,買本書跟住去玩就OK了
完全唔識韓文,簡單嘅招呼語句都係睇韓劇學

男爵府

mercurycc 發表於 24-3-19 19:25
大阪環球影城啦!
咁參加有d團有一日自由活動,
呢一日比佢自己話事,應該攪得掂既!

環球影城要買快證先玩到,唔係排個game要2個幾鐘

象牙宮

照跟團,比小朋友選擇想去邊,
有時唔想諗我都會跟團,
不過就跟hea團,舒服好多。

珍珠宮

廢柴孖條 發表於 24-3-20 13:08
環球影城要買快證先玩到,唔係排個game要2個幾鐘

埋單可能人均$2500

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-3-20 12:56
中學生唔一定靠唔住,阿仔中一已經幫手搵路。爸爸話我幾歲已經好叻認路。
可以喺香港玩吓 google map,習 ...

係呀!而家有google map 搵路真係零難度

大宅

我之前試過自由行去過台灣和首爾,事前又要計劃行程、訂機票酒店等,去到又要搵路、上落地鐵搭車等,其實都辛苦,有時計劃了一些行程會因為大家都覺太累天氣太熱而放棄唔去。
之後我哋都係跟團算了,唔使用腦,點到點,上車又可瞓吓唞吓

大宅

李家承 發表於 24-3-20 12:36
最驚唔識路唔識搭車,要搵就麻煩,我同老公都係路痴。

而家搵路搭車都唔會難,開個google map就搞得掂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

今日有名古屋

https://www.meethk.com/136288?fbclid=IwAR0gJXLsWw0_DvOBYmV4w_KODxgQfKtiZDI_4NMGUiUGy3QOVG7Txbkobs0_aem_AYdLZ6IDQRC4wGQ8ffKxGFCo7aVPdjwDS_XorNSISv6d7s1Z2PpQRgjSdhWcaHeEqIw

大宅

pauline_c 發表於 24-3-20 12:56
可以喺香港玩吓 google map,習 ...

冇錯,唔好睇少而家啲小朋友,佢哋用電話電腦上網嗰啲嘢好叻架
我仔小五,有時出街我話唔識路,佢都識開google map話佢帶路

水晶宮

檸檬芝士餅 發表於 24-3-20 14:10
冇錯,唔好睇少而家啲小朋友,佢哋用電話電腦上網嗰啲嘢好叻架
我仔小五,有時出街我話唔識路,佢都識開go ...

之前好流行嘅 Pokémon go 就係 link google map,玩過嘅一定識用地圖

男爵府

我只記得10多年前同小朋友暑假跟團去首爾,團餐的餐廳無冷氣,仲要食燒肉、火鍋,熱到無胃口食,我以為全韓國餐廳,夏天都係無冷氣,但後來自由行時才發現不是,原來餐廳係可以有冷氣的(emoji)(emoji)

珍珠宮

chuchu21 發表於 24-3-20 17:07
我只記得10多年前同小朋友暑假跟團去首爾,團餐的餐廳無冷氣,仲要食燒肉、火鍋,熱到無胃口食,我以為全韓 ...

同你一樣,跟團唔好食又貴,原來自己去,可以咁自由,平,同美味

去日本又係,加咗千幾蚊刺身船都係一般,食又普通吉野家質素。自己去好餐廳,又唔貴又好食

可能我參加團太平$2000 5日

$4000 5日樣樣都好d

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊