自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

lovelycats1 發表於 24-4-17 20:06
話說工人姐姐Covid 期間返唔到菲律賓,咁而家解封我都即刻安排廿幾日俾佢返去(因為佢話下年都仲想返多轉) ...

你事前都冇問工人就買, 仲要唔包行李,都真係有d 問題喎

男爵府

畀面勳章

佢咁嘅態度係有問題,不過要等十個鐘轉機我會同工人姐姐商量吓先,同埋冇可能唔買埋行李!
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

伯爵府

回覆樓主:

正常將睇到嘅機票問題同佢傾,我啱啱買完,我都揀最平飛果日,去程正常,返嚟就凌晨6點起飛,我有買行李,加多幾百

我都唔係豪俾佢,係正常咁俾囉

另外只包完約一次飛機,下年點解仲要俾?淨假?今次放晒佢冇煩惱

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

lovelycats1 發表於 24-4-17 21:08
其實唔係唔俾行李佢,只係我會寧願佢寄返去好過自己帶,長途跋涉又辛苦,包佢寄包裹好過佢自己拎,上次拎到 ...

CX啲時間好啲

水晶宮

我工人姐姐,每年返一次菲一個月,只在疫情期兩年無返,剛上年也再返了,未出發一個月前,自己會和朋友去中環寄4,5箱物品船運,上飛機都寄艙成3,4個喼架

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 24-4-17 22:24
你咁講開,我又搵吓email,原來姐姐2022同2023聖誕都返咗家鄉
你講得啱,疫情都過咗咗耐啦,我都去咗幾轉 ...

我都好似係買咗3千幾,我都唔知叫貴定平
我工人好好㗎,佢會幫我格下價,睇吓有無邊日平d. 不過我話冇所謂啦,咁耐無返,3 千定4千其實都係差唔多啫。

水晶宮

我估我工人姐姐同你姐姐鄉下接近,機票+轉機/車程1x小時,佢話由港去菲(早機去,晨早5,6時出門或早一晚到機場),上機到埗(中午)+等轉機35mins+/轉車(10hrs+),前後無咗幾日,所以佢一放就要放超過2星期,如果你下年放餘下一星期,即係放幾日就返港

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

seaheart88 發表於 24-4-17 22:05
係wor。。。Covid 2023都過左成年。。。。。。現在都2024才安排都叫即刻?。。。。

...

我姐姐covid期間請嘅完咗約走埋添呀....佢淨係做咗一個約我都送曬行李畀佢, 買機票前徵詢過佢鍾唔鍾意班機, 時間好唔好, 行李夠唔夠....因為我尊重佢完約走

你嗰個仲做緊
其實僱主你都幾過份!

大宅

第一次請姐姐乎?

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-17 22:24
你咁講開,我又搵吓email,原來姐姐2022同2023聖誕都返咗家鄉
你講得啱,疫情都過咗咗耐啦,我都去咗幾轉 ...

咁平?

我個返印尼三實壟唔long wait最少要4千幾5千

男爵府

其實真係要同工人商量下先買機票,你咁諗唔等於佢咁諗。同埋行李都唔買真係唔得,佢地要帶好多手信返鄉下架,幾年冇返,帶多d禮物都正常。如果你仲諗住繼續比佢留你度做,最好加返行李同睇下可否改機票。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

等十個鐘你都唔同姐姐商量下先book?可以揀過第二日或者佢自己補差價,同埋無可能唔買行李,你真係自我到一個點,比我都黑你面。

珍珠宮

唔買行李,套機票已經慳咗
仲唔係靚時間、要等十個鐘轉機,套機票又再慳少少
咁其實係咪好平?
如果真係平平地,對工人來講心入面會可能好唔舒服
工人又唔係傻,有啲嘢佢地都知既
做住家工,同工人講自己唔係大富之家有啲天真
唔好將自己慳埋唔去旅行拉埋一齊講,啲工人都會反感呢啲借口

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

qpalzm 發表於 24-4-17 23:37
咁平?

疫情後我哋工人姐姐返泗水6千幾蚊,直航。如果轉機可平一半。
不過佢咁耐冇返屋企,當獎勵下佢啦

attach1_sign/tmp/phpQXvavE

伯爵府

轉機等10hrs+唔買行李。 黑面正常反應啦。

子爵府

你係僱主都無理由自己決定晒唔同佢商量
人道處理

侯爵府

其她Jm都講咗….

可唔可以取消?重新買過?大家開開心心!?

子爵府

hfl2000 發表於 24-4-17 22:12
我屋企人個印姐已經返過去印尼幾次啦⋯⋯ 佢次次都拎好多嘢&返嚟都買好多印尼特產,每逢印尼新 ...

Covid過一年你印姐返鄉下幾次?你講真

男爵府

qpalzm 發表於 24-4-17 23:37
咁平?

係,印尼貴好多,我果個都係三宝壟

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Crystalivy 發表於 24-4-18 00:31
Covid過一年你印姐返鄉下幾次?你講真

係啊,好出奇?佢都做咗十幾年喇,大家關係好好

首頁