嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

唔得啦, 雙腳好嚴重, 快點同仔仔看醫生,我見到都為你心痛.我仔仔個面都有奶癬問題,又係時好時壞.都有用醫生藥膏,醫生教每次最多用三日,要停三日,再可以用多三日,如此類推.唔係會令皮膚薄d.

其實仔仔敏感有好多原因, 會唔會佢對食物有敏感, 你要多加留意. 奶粉都係其中一個原因. 所以你都係最好先同仔仔睇醫生, 了解多點. 唔好自己隨意買藥用.

記住唔好用熱水或怎何有香料成份沖涼. 否則, 皮膚不適會更嚴重.

大宅

嘩!樓主你真係太過份!極不人道!

你囝囝雙腳這麼嚴重還不帶他去看西醫,要他受這種苦,你不心痛嗎?大家的小朋友都是有濕疹,大家都明白類固醇的副作用,但為什麼大家都會為自己的仔女塗藥膏,就是不想他們受這樣不必要的苦!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝推介 祝你仔仔的濕疹早日康復 加油 :)

原帖由 Blue^^oon 於 09-7-15 16:13 發表
我最近買左本台灣2009年3月出既"異位性皮膚炎可根治"作者許姿妙醫師, 內容同從中醫以現代既角度去"根治" 唔係控制濕疹喎! 重有病例同相片! 推薦大家參考下^^

http://www.books.com.tw/exep/lib/image.php?image=htt ...

複式洋房

心痛? 那會不心痛, 只是使用治療的方法不同, 為何會說到極不人道呢?

原帖由 adaplng 於 09-7-16 14:20 發表
嘩!樓主你真係太過份!極不人道!

你囝囝雙腳這麼嚴重還不帶他去看西醫,要他受這種苦,你不心痛嗎?大家的小朋友都是有濕疹,大家都明白類固醇的副作用,但為什麼大家都會為自己的仔女塗藥膏,就是不想他們受這樣不必要的苦! ...

大宅

我係bk到睇到顧小培隻洋蔥綠茶素, 我個女唔算好嚴重, 起碼冇抓到損晒, 食左2日到已經退左紅同冇痕, 我就覺得幾有效, 但係你仔仔比較嚴重唔知得唔得, 不過跟據佢個理論應該會有幫助, 你可以睇下下面d link:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1770827&extra=&page=1

http://www.youtube.com/watch?v=r_uOv4V5nl0

複式洋房

mosibaby ,

多謝你, 我都買左洋蔥綠茶素, 佢食左就效果唔大, 可能要夾人:)

原帖由 mosibaby 於 09-7-16 16:54 發表
我係bk到睇到顧小培隻洋蔥綠茶素, 我個女唔算好嚴重, 起碼冇抓到損晒, 食左2日到已經退左紅同冇痕, 我就覺得幾有效, 但係你仔仔比較嚴重唔知得唔得, 不過跟據佢個理論應該會有幫助, 你可以睇下下面d link:

http:// ...

男爵府

咁請問你而家有冇幫你仔仔搽藥高呢?(含類固醇)
帶左佢去睇e生未?
定係仲揾緊其他方法!?

複式洋房

我沒有幫仔仔搽類固醇的藥膏
醫生亦看了很多個, 現於港大醫學院看皮膚科的中醫
其他方法亦不斷去留意及了解:)

請問為何這樣問?

原帖由 akj 於 09-7-17 00:57 發表
咁請問你而家有冇幫你仔仔搽藥高呢?(含類固醇)
帶左佢去睇e生未?
定係仲揾緊其他方法!?

男爵府

咁你仔仔隻腳現時都好似幅相咁?
你仔仔睇左中醫有冇好轉?

大宅

其實類固醇不是洪水猛獸, 如果適當使用是冇副作用的, 我當初都是在網上看到好多關於類固醇的資料, 好多媽媽在網上講用左類固醇之後會怎樣怎樣! 令到我好遲先同bb去睇醫生, 令到bb受左咁多苦, 到現我見bb一開始起就幫佢搽類固醇, 由初初要食抗生素和消炎藥再加類固醇, 到現在只是搽好少類固醇, 唔洗再見到bb成頭成手都是血.

大宅

請問你是港大醫學院看沈馮君嗎,我星期一閞始第一次看,
想知其他人的情況
原帖由 Blue^^oon 於 09-7-17 08:59 發表
我沒有幫仔仔搽類固醇的藥膏
醫生亦看了得多個現於港大醫學院看皮膚科的中醫
其他方法亦不斷去留意及了解:)

請問為何這樣問?

大宅

樓主, 我自己本來都有輕微濕疹, 唔算好嚴重, 不過就成日發, 所以有次聽同事講話葵涌廣場個中醫好就諗住試下希望可以斷尾唔駛煩, 點知食左2-3日藥已經成身都起野, 好痕. 隻眼仲有D腫, 跟住我就返去問個中醫, 佢見到我咁就話我呢D唔係濕疹, 係尋麻疹, 又話好麻煩同好難斷尾, 咁我問佢點解本來冇咩事, 食左D藥會起到咁? 因為我從來未試過咁嚴重既! 跟住佢就話係因為D藥逼D濕毒出稜, 所以會咁, 咁我就信啦, 繼續食佢D藥, 點知再食多2日冇好轉不特止仲2隻眼都腫晒, 成身起晒野, 勁過你個仔, 只不過我唔敢抓損, 又勁搽類固醇CREAM, 都係唔得, 就即刻返去問個中醫, 因為個時個樣好恐怖, 成塊面成身都起野, 隻眼腫到好似PING PONG BALL咁, 所以我帶左太陽眼鏡, 去到除左副太陽眼鏡, 佢見到我都嚇左一跳! 我一睇到佢個樣就知佢唔掂! 我問佢點解隻眼會腫到咁, 差唔多開唔到咁濟, 佢就剩係話我好嚴重, 點樣點樣, 又話開D去腫藥俾我食住先, 我都已經冇心聽佢講野, 因為我知佢根本都唔掂, 仲攪到我咁, 最後連藥都冇拎就走左! 本來諗住去睇西醫, 希望打支針會快D退, 但係又唔知點講俾西醫聽食左D咩攪到咁, 咁岩行過樓下間中醫, 平時人影都冇隻, 但係我諗住叫佢幫我睇下D藥方, 睇下個中醫開左D咩藥, 到時去睇西醫都識講, 咁入到去我就叫佢幫我睇藥方, 佢問我做咩攪到咁, 我就原原本本咁話俾佢知, 跟住佢就話食中藥最多係冇好轉, 但係絕對冇話食左會逼D毒出黎而令病情嚴重左, 跟住幫我睇藥方就話個中醫開左隻唔知咩中藥, 因為我虛定點, 唔受得所以攪到咁, 佢係北京人, 佢話唔知點解香港好多中醫都開呢隻藥, 不過唔係人人受得, 跟住佢就開左3日藥俾我, 叫我食左睇下點先, 因為係藥粉都方便, 咁我就返去試下, 食左2日已經退左一D, 起碼冇咁痕, 所以就繼續返去睇, 最後食左足足一個月藥先好返晒, 不過其間我有搽D類固醇CREAM, 而且我聽到有個婆婆講, 話佢個孫, BB黎既, 又係好痕抓到流晒血, 成晚訓唔到, 所以就聽人講用D白醋+SALT開暖水俾佢浸, 浸完好好多冇咁痕, 初頭我聽完驚醋同SALT會"拿", 因為我都抓到有D損左, 所以只係開小小試下, 一試又覺得好舒服, 一D都唔"拿", 或者你可以試下, 不過唔好浸咁耐, 幾分鐘就得架喇.

我講出我既經歷係想講可能可以試下唔同既中醫, 如果你而家睇開呢個好既, 咁就繼續, 如果唔係都可以試下第2個, 我自己就覺得呢個北京中醫都好得, 因為之後我每年都有返發1-2次, 有次仲要大緊肚, 都係睇佢, 食左4-5日藥就完全好返, 不過每個人體質唔同, 唔知對你BB有冇幫助, 如果你想要北京中醫既CONTACT可以PM我, 佢係開藥粉, 唔知你BB肯唔肯食, 唔駛診金, 一日2包藥$50, 價錢唔貴, 可以一試, 希望你BB早日康復!!

大宅

之前你介紹許醫師的書, 書中有提能量活膚素, 其實是中藥皂, 香港都有得買, 不過都幾貴, 我找到那個網址, 你參考一下啦:

http://www.organicworld.hk/index.php?sp=&p=6&cat2=0&cat1=7&cat0=6&id=408&cat1=7&cat0=6&new=&more=pro_hotitem&s=428564bcecc7ab15b394c29355706a5f&lang=big5

複式洋房

多謝曬妳既資料, 估唔到咁妳都搵到:) , 不過價錢真係唔平, 我睇完本書, 覺得重點除左選擇合適既醫療幫忙外, 另一樣最重要既就係日常生活上既飲食(小小既大意都會影響住小朋友既病情好轉, 當然唔容易做到), 而小朋友既情緒亦係另一樣要留意既, 再加上天氣同環境既注意, 係多方面配合下先可以達到更有效既成果, 我會努力從多方面學習嘗試同配合

原帖由 soeries 於 09-7-19 23:12 發表
之前你介紹許醫師的書, 書中有提能量活膚素, 其實是中藥皂, 香港都有得買, 不過都幾貴, 我找到那個網址, 你參考一下啦:

http://www.organicworld.hk/index.php?sp=&p=6&cat2=0&cat1=7&cat0=6&id=408&cat1=7&cat0=6 ...

子爵府

好媽媽勳章

其實類固醇无你们讲的那么可怕.有一次我在健康院见到一个小朋友.嘴周围有红疹.脱皮.我忍不住问:有无看医生?她话,有看.但药有類固醇,无搽.当时我好想 她.5擦你带她去看医生.看有鬼用?小朋友婆婆告诉我;小朋友5肯吃.日日不停哭...我听到都哭.她妈妈无濕疹她根本就不知有几辛苦.
好象楼主:我都明你的忧虑......濕疹有多难受?我敢话.大人都未必忍受到...
類固醇搽左就会好点........如果你5搽.好难好.adaplng 说的是有点过分.如果你是我朋友我可以骂的更过分.......
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

複式洋房

最近看了一個片段, 講關於電解水既, 唔知有無人用過同了解呢? 我找到香港現有兩間售賣此機既公司, 會作了解, 希望有人使用過既不妨告知我 (或pm我):)

小孩濕疹治療
http://www.youtube.com/watch?v=U3yT0Ph-znE

成人濕疹治療
http://www.youtube.com/watch?v=MQ4SvLl1CEw

各位, 多謝你們告知類固醇的效用 , 以上是我想分享資訊給各位相同病例既朋友, 在其他國家還有不同的方法供大家參考

大宅

理念跟avene 溫泉水很像, 你可以去了解下. 佢地的bb cream 幾好, 但俾濕疹用的cream 較笠.
另外, 可以試下炭之源的竹醋, 但唔係人人啱, 都係bk另外一個topic到見到, 有人得有人唔得, 都係一個參考

複式洋房

Soeries,

我有睇過竹醋既成份, 某程度上佢同電解水有異曲同工之用, 因為竹醋既pH值都係係3以下, 電解水亦係令到水既pH值增加或減少, 達到消毒殺菌交果而不會有不良既副作用.

竹醋液性質:

竹醋液,也稱竹酢液,是竹炭燒製過程的副產物。將竹炭燒製過程產生的黑煙收集起來、冷凝後即得「粗竹醋液」,再經靜置、蒸餾等過程製成的竹醋液,成分中有 40-60%的有機成分。

粗粹取的竹醋液為咖啡色,有焦味和酸味,成分中80%-90%為水醋酸佔3%,焦油佔1%,其他尚有多種有機成分,包括羧酸類6種,芳香環類19種,類2種,類16種,類7種,類4種等。

將粗粹取的竹醋液靜置3-6個月後,受重力影響,竹醋液分為三層,最重的焦油在最底層,中間為竹醋水,上層為輕質焦油。取中間的竹醋水進行數次蒸餾後,顏色由淡黃色轉變為透明的竹醋液。

竹醋液收集的多寡可能和竹子的含水量、同時燒製的數量有關;收集的速率和煙囪溫度上升速度有關,當煙囪溫度上升速度加快時,竹酢液收集速率減低,pH值會因為煙囪溫度上升而增大。取精製後的竹醋液進行抑菌研究發現,在培養皿中,2.5%以上的竹醋液對大腸桿菌金黃葡萄球菌可完全抑制。

應用 :

竹醋液的應用開發,朝向農業、醫藥和民生三大方向發展。

農業應用的研究和產品朝向土壤改良、植物生長促進劑、減少病蟲害、畜產動物飼料添加劑等方向。竹醋液用作葉菜類作物的生長促進劑,對不同的植物收成的的鮮重和乾重影響不同,種植方法也是影響竹醋液對葉菜類生長的因素之一。

也有將竹醋液用於真菌性皮膚病的醫療研究,在體外研究中發現,稀釋後的竹醋液對白色念珠菌皮膚癬菌有抑制效果。

民生方面的產品包括清潔乳和香皂牙膏等用品,雖然其酸性為非腐蝕性酸性,但其清潔類保養品仍不宜天天使用。也有用於家用垃圾除臭、去除(非掩蓋)貓尿味、防止水槽水管細菌滋生的用品。

原帖由 soeries 於 09-7-20 23:33 發表
理念跟avene 溫泉水很像, 你可以去了解下. 佢地的bb cream 幾好, 但俾濕疹用的cream 較笠.
另外, 可以試下炭之源的竹醋, 但唔係人人啱, 都係bk另外一個topic到見到, 有人得有人唔得, 都係一個參考 ...

大宅

提醒一下, 在食方面, health times 有一隻是糙米糊, 而且是有機的, 又或organic 的米糊, 都較好.
盡量給予有機的蔬果.蘋果仔可以買new zealand或澳洲的, 因為那裡有農藥檢定, 較為安全. 另外, 可在健康食品公司買一些安全的蔬果洗滌劑, 可清除農藥及化學物,
食得健康些, 久而久之, 對身體免責疫力和皮膚都有幫助

複式洋房

我都好認同飲食必需配合, 因為身體敏感如果再增添毒素或添加劑, 令肝腎既負荷加重, 影響身體既運作同復原, 所以係飲食到都盡量去選擇天然有機既, 多謝妳既提點

所以有時睇到d大人, 成日話點解都睇唔好....不時又翻發.......又中又西醫........但就無乜點戒口.....啤酒, 海鮮, 牛肉........煎炸等等都照殺:)

原帖由 soeries 於 09-7-21 14:58 發表
提醒一下, 在食方面, health times 有一隻是糙米糊, 而且是有機的, 又或organic 的米糊, 都較好.
盡量給予有機的蔬果.蘋果仔可以買new zealand或澳洲的, 因為那裡有農藥檢定, 較為安全. 另外, 可在健康食品公司買一 ...

首頁

尾頁

跳至