自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

請大家清楚遊戲rules先話人啦....d學生又唔係係屋企瞓, 佢地要去學校攞成績單, so要兵分幾路搵學校, 呢d係制度問題, 體諒吓啦 !

原帖由 SandyWu 於 09-8-5 10:50 發表

咪係,而家既青年人好多時都好依賴,有時做父母既太呵護會唔會害左佢地呢

我覺得會考生應該大約知自己會考成點,係咪要kum樣排隊就有學位呢 ...

水晶宮

畀面勳章

原帖由 oct27_2008 於 09-8-5 10:22 發表
你地真係信佢, 唔係先到先得丫..

上午個學生要返學校取 result,
一定要有個人同佢排隊o架啦

如果學校諗住收23 分以上
而你個成績有24 分, 即收,
如果你唔去排隊, 前便排隊 d 個個都23 分以上,
收齊人, 你有 30 分 ...

你講緊以前果種收生方法!30分拔咗尖啦 學校開哂記者會話明唔會先到先得,會收晒表一并處理!唔會即日收生呢!!所以限期前交表都有機會,最緊要高分!就係因為先到先得有缺點,學校唔想流失高分學生,所以改收生方法!
我女出年考,如果佢sure有24分以上,先敢幫佢排莊啓程條隊

珍珠宮

我想知莊啟程有咩咁吸引?

珍珠宮

原帖由 macca 於 09-8-5 11:06 發表

學位多?
不過前幾日新聞(冇記錯的話)先話今年莊啟程會cut學位

公爵府

人地都講左la,一人排一間,正如小一升學d家長都唔至去一間考

大宅

朋友既囝囝25分都唔敢去排, 怕原校唔收, 因要早上即時決定要唔要原校學位, 如果你唔決定, 而莊又唔收, 番轉頭原校已未必有位啦, 除非26-28分就大d chance.

話就話24分都收, 但當所有排隊既學生都係27,28分, 試問學校點會唔收邊個呢?

原帖由 701003 於 09-8-5 11:02 發表

你講緊以前果種收生方法!30分拔咗尖啦 學校開哂記者會話明唔會先到先得,會收晒表一并處理!唔會即日收生呢!!所以限期前交表都有機會,最緊要高分!就係因為先到先得有缺點,學校唔想流失高分學生,所以改收生方法!
我女出 ...

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我自己估咋~
呢間學交收生要好高分,
0的老師係教學上可以好一致,
唔使好似其他學校咁要就0的低分小小架同學,
因為中六中七課程係比中五深好多,
成績唔太高分0既同學未必跟得上,
老師又要用多0的時間去講解~
相反大家都咁高分, 老師可以好快咁完成課程,
再勁谷高考, 學生入大學0既機會就會高好多啦~

原帖由 macca 於 09-8-5 11:06 發表

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Maksin 於 09-8-5 10:32 發表
YES... Agree....d仔女都咁大個啦....唔駛咁樣呀....過份對仔女既愛護..只會令佢地唔識長大...話時話..我最討厭d家長跟埋d仔女去見工..... 呢d咁既做法...只會害死d仔女呀..

...

哈哈~~~ 坐 reception,成日都見到啲父母陪埋唻 interview..... 真係.... 唉~~~ 就算真係要陪,唔該唔好上到唻 office 嘛... 喺附近搵間茶餐廳坐住等嘛.... 咁樣真係好影響 interviewer 對佢嘅印象囉...

上司都話,咁樣一定會影響到 interviewer 嘅決定,多數都會唔請架~~~

男爵府

1.大家都緊張仔女既成績, 想佢入好d既學校...

2...大部份家庭都得一個, 所有資源都會比晒佢,亦期望佢成材...

3..大部份家長都從0yr開始,幫小朋友舖路...

男爵府

原帖由 baby_chu 於 09-8-5 11:21 發表

哈哈~~~ 坐 reception,成日都見到啲父母陪埋唻 interview..... 真係.... 唉~~~ 就算真係要陪,唔該唔好上到唻 office 嘛... 喺附近搵間茶餐廳坐住等嘛.... 咁樣真係好影響 interviewer 對佢嘅印象囉...

上司都話,咁樣 ...

就算佢識飛天,都唔會請....
咁大個人, 都出黎搵食啦,
仲要父母陪,
怕咩丫, 怕比人扼, 就事前上網做research..
睇下係咩公司..
真係太保護啦..

珍珠宮

不過講返轉頭,
香港d家長已經係理性正常,
每年大陸高考時,
報紙時不時都會報導: 住酒店備考、試場門外交通管制。
最經典係有一次睇一個大陸電視台, 話有一班家長係試場門外等學生應試, 到後來成班阻塞門外o既馬路, 理由係車輛嘈住佢地d仔女。

珍珠宮

ic!! thanks!
原帖由 ankle 於 09-8-5 11:18 發表
我自己估咋~
呢間學交收生要好高分,
0的老師係教學上可以好一致,
唔使好似其他學校咁要就0的低分小小架同學,
因為中六中七課程係比中五深好多,
成績唔太高分0既同學未必跟得上,
老師又要用多0的時間去講解~
相反 ...

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

不過學校面試就相反架喎,
學校都想家長係關心個學生,
所以係學校面試有家長陪係好正常~
同埋會考同見工真係兩回事lu~
我都覺得陪見工架家長真係無用腦lu~
原帖由 baby_chu 於 09-8-5 11:21 發表

上司都話,咁樣 ...

伯爵府

原帖由 somedo 於 09-8-5 09:43 發表

呢樣又ok喎,陪佢一齊去搵學校,行動上支持啫,我覺得無咩所謂,如果子女成績真係唔好,呢刻都好需要父母響身邊比意見同支時。

凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

唔通以前我父母又唔緊張我咩??? 佢哋都要返工,都無請假唻陪我啦... 我又唔覺佢哋唔關愛我喎...

佢哋事前已經講好,唔會請假陪我,唔會幫我搵學校,咁大個人點幫呀;幫到幾時呀~~~ 無論考得好唔好,繼唔繼續讀,都已經唔係佢哋控制到喇。佢哋想我讀嘅學校未必係我自己想讀嘅學校,佢唔想我將來會有埋怨。佢哋話,都已經咁大個喇,係時候要學識自己承擔,自己對自己要有責任。佢哋當然想我讀啦... 咁我自己唔想讀,無得迫架嘛... 迫我讀咪盞我讀得唔開心,成績唔好又嘥時間... 我當年有話過唔讀,即刻搵嘢做添... 見到啊媽眼濕濕唔開心先話搵啲實用啲嘢讀...

我自己堅持要去讀 sec. dip.,佢哋都無耐地接受... 放榜後,自己同同學仔拎住成績單去搵 sec. dip. 嘅學校... 我好好彩,第一間就收咗我,就無再搵喇~~~ 但就陪同學仔搵學校,佢哋啲父母都唔係唔開心佢哋丫,但人家都係要返工嘛... 將自己手機俾晒佢哋,父母們就喺 office 接電話... 結果第一日就跑咗5間,好彩所有同學仔都搵到學生。有學校收咗我之後,我都第一時間打俾佢哋,佢哋係有啲失望,但佢哋一句真係令我好... 唔知點講,佢哋話 "路係你自己揀,既然你自己揀咗述哩樣嘢,就要自己俾心機去讀,將來係點都係你自己嘅事,我哋幫唔到你,我哋只可以聽你傾訴。"

我想話... 我明白所有父母都緊張自己仔女,但係... 會唔會有時... 過份咗呢???

大宅

都係果句, 家家有本難唸的經, 你係咁, 唔係等於其他人咁做唔對, 總言之愛護子女都好過生出黎唔理.

點解學校要人排隊? 點解唔係網上register ? 不過我相信好多學生都想有即時result, 再作其他打算

原帖由 baby_chu 於 09-8-5 11:48 發表
唔通以前我父母又唔緊張我咩??? 佢哋都要返工,都無請假唻陪我啦... 我又唔覺佢哋唔關愛我喎...

佢哋事前已經講好,唔會請假陪我,唔會幫我搵學校,咁大個人點幫呀;幫到幾時呀~~~ 無論考得好唔好,繼唔繼續讀,都已經唔係佢哋控 ...

子爵府

我個仔, 前年先 hkcee 完,
23 分, 但原校唔收,
於是好 淒涼 咁走去聯招排隊,
要下午2 點先開始收生,

我問佢, 要唔要去恒生, 莊敨程 try 下.
佢話, 唔駛啦,
佢d 同學仔父母己經一早去左恒生, 莊敨程排
費事一陣唔收佢, 又要聽日先可以去聯招度排,
chance 會低好多.

我當時好唔開心, 點解我唔一早去排隊,
超碼, 原校唔收佢時, 佢飛的黎都趕到,
唔收, 就下午去聯招,
個仔無埋怨, 但我 feel 到佢, 覺得我唔關心佢囉
當日個種 upset 法, 你係無法子可以明白

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 oct27_2008 於 09-8-5 11:57 AM 發表
我個仔, 前年先 hkcee 完,
23 分, 但原校唔收,
於是好 淒涼 咁走去聯招排隊,
要下午2 點先開始收生,

我問佢, 要唔要去恒生, 莊敨程 try 下.
佢話, 唔駛啦,
佢d 同學仔父母己經一早去左恒生, 莊敨程排
費事一陣唔收佢, 又要聽日先可以去聯招度排,
chance 會低好多.

我當時好唔開心, 點解我唔一早去排隊,
超碼, 原校唔收佢時, 佢飛的黎都趕到,
唔收, 就下午去聯招,
個仔無埋怨, 但我 feel 到佢, 覺得我唔關心佢囉
當日個種 upset 法, 你係無法子可以明白

今年改左係要學生本人連埋成績排隊無得代排.....

子爵府

oh,, sorry 唔知 tim,
即係要拎埋個 result, 先可以排?
唔可以好似以前咁, 排住等個仔同 result 黎?

首頁
12345...6

尾頁

跳至