跳至

首頁
12345...48

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 tucuxi 於 09-8-12 23:55 發表
我第13日了, 仍然只泵到1安半...

我係補人奶, 唔係補奶粉.

我都第9日了, 仍然只泵到20ml...
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都要努力d泵先得, 而家妹妹都唔肯埋身食...

伯爵府

原帖由 piglet0529 於 09-8-13 12:06 發表

我都第9日了, 仍然只泵到20ml...

BB肯唔肯埋身呢? 埋身刺激大好多架!

伯爵府

原帖由 YYL 於 09-8-13 12:19 發表
我都要努力d泵先得, 而家妹妹都唔肯埋身食...

點解唔肯埋身ㄚ? 有無問過姑娘呢?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

可能用憤奶樽啦, 之前係醫院用奶樽...
星期一問姑娘啦~

伯爵府

原帖由 YYL 於 09-8-13 12:44 發表
可能用憤奶樽啦, 之前係醫院用奶樽...
星期一問姑娘啦~

係有機會... 食人奶要好大力的, 用慣樽真係未必肯埋身!

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

子爵府

我終於有時間同精神分享吓啦!

由於妹妹出世又有黃既問題,我係e院已經被迫補奶粉,加上間始時上奶上得慢,阿妹好冇心機食,但今个星期好有進步啦,阿妹埋身食得好,我又泵得密,所以奶量ok啦,夠阿女全人奶,不過我係半埋身再補泵出嚟既人奶.依加D奶多到可以雪冰奶,希望儲到多D夠阿妹係我返工時在屋企食!

好在今胎買咗个Avent电泵which is very good!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 chunyatmama 於 09-8-14 13:48 發表

由於妹妹出世又有黃既問題,我係e院已經被迫補奶粉,加上間始時上奶上得慢,阿妹好冇心機食,但今个星期好有進步啦,阿妹埋身食得好,我又泵得密,所以奶量ok啦,夠阿女全人奶,不過我係半埋身 ...

我個仔唔肯埋身食...已經係健康院由姑娘睇住
我地鬥爭左好耐...佢都係唔識食....一埋身就狂喊

姑娘叫我日 日教佢食下
埋身食一段時間都食唔到就補人 奶/奶 粉囉

你一日可以泵到幾多架?
係咪會成日谷奶?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jjtseung 於 09-8-13 10:06 發表

夠奶夠食的時候就好快重架啦!

BB長得好, 除佐好食, 仲要好訓!

係啦~~~ 唔好比自己太大壓力... 我有朋友放鬆自己後, 第三個月反而可以全人奶! 做唔做到都唔緊要, 你已經盡佐自己的努力! ...

我媽媽冇咁反對我泵奶比bb 食啦....可能用樽餵...佢可以半餵半玩孫

仔仔既體重: 出世:3.46
第5日:3.47
第8日:3.67
真係冇野幸福過見到個仔食得訓得又有重...真係覺得好幸福...只係佢仲有d 黃, 下星期4要再返去健康院check.

伯爵府

原帖由 lalababe520 於 09-8-14 17:46 發表

我媽媽冇咁反對我泵奶比bb 食啦....可能用樽餵...佢可以半餵半玩孫

仔仔既體重: 出世:3.46
第5日:3.47
第8日:3.67
真係冇野幸福過見到個仔食得訓得又有重...真係覺 ...

3日重佐0.2kg... 好好啊!
係呀, 食得訓得就會重得好好架啦!

伯爵府

原帖由 lalababe520 於 09-8-14 16:47 發表

我個仔唔肯埋身食...已經係健康院由姑娘睇住
我地鬥爭左好耐...佢都係唔識食....一埋身就狂喊

姑娘叫我日 日教佢食下
埋身食一段時間都食唔到就補人 奶/奶 粉囉

你一日可以泵 ...

越用慣佐樽, 就越唔肯埋身...

你泵出來都夠佢食, 就做全泵啦... 我有朋友係全泵返工媽咪! 泵佐3年, 勁!

伯爵府

原帖由 chunyatmama 於 09-8-14 13:48 發表

由於妹妹出世又有黃既問題,我係e院已經被迫補奶粉,加上間始時上奶上得慢,阿妹好冇心機食,但今个星期好有進步啦,阿妹埋身食得好,我又泵得密,所以奶量ok啦,夠阿女全人奶,不過我係半埋身 ...

恭喜你啊!
克服困難, 可以順利全人奶!

大宅

原帖由 jjtseung 於 09-8-14 20:30 發表

你泵出來都夠佢食, 就做全泵啦... 我有朋友係全泵返工媽咪! 泵佐3年, 勁!

3年????!!!!?!
偶像!!

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

大宅

保持 / 增加奶量飲食--
http://forum.baby-kingdom.com/thread-342744-3-1.html

在愛中成長,才懂愛別人!成長短片  成長拾趣

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jjtseung 於 09-8-14 20:30 發表

可惜仲係泵唔夠佢食..仲係要補奶粉

尋日泵左16安, 前日15.5安, 大前日15安
希望一日比一日多 >_<
如果要全人奶....我係咪要泵夠3x安 @@
我岩岩比左3安人奶佢食...又未泵得切...但佢仲好餓...唯有補多1.5安士奶粉.....
阿仔好大食丫 @@
我現在一天泵3次, 早上, 下午都泵到6安, 晚上才得3安...
我是否應該勤力d, 泵多d?

我奶奶係我生完第6,7日就比我食糯米酒豬腰...我感覺傷口好熱好痛...仲痛過生完果陣...
bb 塊 面仲出哂粒粒......
唔知關唔關飲糯米酒事? ~_~

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

各位媽媽好:想問下有沒有收到奶粉會送贈的能恩1或2號, 美贊臣1號或2號的奶粉SAMPLE?
如你們不合用,又可以平售的話, 煩請PM我啦.,謝謝你們...
如有打擾你們,我在此也要向你們說聲真的不好意思....

伯爵府

原帖由 minnelli 於 09-8-14 23:50 發表
3年????!!!!?!
偶像!!

佢真係好勁!

http://forum.baby-kingdom.com/thread-1878625-7-2.html

伯爵府

原帖由 lalababe520 於 09-8-15 15:24 發表
可惜仲係泵唔夠佢食..仲係要補奶粉

尋日泵左16安, 前日15.5安, 大前日15安
希望一日比一日多 >_<
如果要全人奶....我係咪要泵夠3x安 @@
我岩岩比左3安人奶佢食...又未泵得切...但佢仲好餓...唯有補多1.5安士奶粉. ...

1. 一日泵3次, 我覺得唔夠, 我5個鐘唔夠已經好谷, 6個鐘就變石頭啦! 你試下起碼一日4次... 如果想谷大奶量, 再泵密d...

我今日就試過, 細佬訓得耐佐, 搞到我有一邊變成石頭胸, 最後佢埋身4個幾字都食唔清... 佢食完後, 我唯有泵, 又泵多2安幾!

2. BB面仔的粒粒, 如果痕的可能會係濕疹, 就要小心處理...
如果唔痕(BB無用手成日去抓), 應該係奶癬, 煲d金銀花水來間中搽面, 好快好的, 出晒就無野啦!
關唔關酒的事, 就好難講... 不過你餵人奶, 都係飲少d好些!

3. 你的傷口要小心些... 夏天容易受感染而發炎... 如果又紅又腫就要睇醫生啦!

大宅

jj,

我見有d sis話每次埋完身都要再泵清佢就可以多d奶, 係咪真? 你有無試過?

但我每次都係餵一邊, 之後bb大約個半到兩個鐘就要食, 咁我就比另一邊佢食(個時先開始有d硬夠bb食), 如果每次泵清咁會唔會唔夠時間做足夠d奶比bb食?

仲有係我每日都比bb埋身4-5次, 咁係餵奶粉個次通常泵出來做冰奶, 通常只有3-4oz, 好似好小咁...

因為我奶量唔多, 所以我都想要多d奶的方法! mouth:" />mouth:" />

首頁
12345...48

尾頁

跳至