跳至

首頁

尾頁

大宅

開始面試囉!

後來決定只去
1.西灣河 培理- 14/11
2.北角 衛理堂- 21/11
3.北角 聖彼得- 07/11

有沒有媽媽已經開始面試?
可以分享分享~

原帖由 Narumi00 於 09-9-23 17:33 發表
終於決定 要報以下四家.
1.西灣河 培理
2.杏花村 上書房
3.北角 衛理堂
4.北角 聖彼得

下星期會先去報北角的兩家學校...

祝大家一切順利.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Narumi00 於 2009-10-31 21:19 發表
後來決定只去
1.西灣河 培理- 14/11
2.北角 衛理堂- 21/11
3.北角 聖彼得- 07/11

有沒有媽媽已經開始面試?
可以分享分享~
7/11我已經同囡囡去左西灣河 培理面試k1啦~ok順利,間學校都唔錯,因為我like佢夠大,活動空間多,d miss都幾有愛心同耐性~23號就知結果啦~

別墅

面試大約考什麼? 過程大約幾耐?

原帖由 conniecheung 於 09-11-10 01:44 發表
7/11我已經同囡囡去左西灣河 培理面試k1啦~ok順利,間學校都唔錯,因為我like佢夠大,活動空間多,d miss都幾有愛心同耐性~23號就知結果啦~

水晶宮

原帖由 KarenAngus 於 2009-11-10 13:52 發表
面試大約考什麼? 過程大約幾耐?
過程好簡單輕鬆..大約in左10分鐘左右..
叫名入到去大房..仲有2,3個老師在第張台,同其他小朋友in緊... 有2個老師指示我同個女坐其中一張台,開始in啦~
老師a:問我女,早晨!今日邊個同你黎架...
我女:爸爸,媽媽<<好細聲
老師a:拿出個假面包,問我女"呢個係咩呀?"
我女:包包
老師a:係喎,好叻喎..跟住又拿出一盒奶,問我女:"呢盒係咩黎架?"
我女:奶奶囉
老師a:係喎,好叻喎..之後又拿隻bear bear熊出黎,問我女:"呢個又係咩黎?"
我女:無出聲...
老師a:邊度係bear bear個咀仔呀?
我女:唔出聲,用手指出個咀位置
老師a:bear bear肚餓,你試下餵佢食包包啦~食完包包,餵埋bear bear飲d奶奶..
我女:唔出聲,照做..
老師a:又讚下佢...
我女:比人讚完,當時好開心啦~
之後...到老師b..
老師b:拿出書本(棉質書),叫我女撕d圖案落黎(圓形,方形,三角形),撕完,再跟番d圖形貼番上去...(即係正方跟正方,圓形貼番圓形)
我女:勉勉強強完成左,我有幫佢手!
之後老師b,又係讚下佢...之後就同老師say byebye啦...
in完就由老師,帶住參觀學校,再玩下學校一早預備好既游戲同學習活動...之後就離開啦
我9:00am in...10:30am就離開!

別墅

Thanks!! 好詳細呀!!
我囡囡今個星期六先interview, 希望大家都成功啦!!

原帖由 conniecheung 於 09-11-11 02:34 發表
叫名入到去大房..仲有2,3個老師在第張台,同其他小朋友in緊... 有2個老師指示我同個女坐其中一張台,開始in啦~
我女:爸爸,媽媽 ...

大宅

這星期到我女兒啦!
培理都是我第一選擇...
希望ok啦...

上星期St. Peter 經過如下
9:00開始面試.

我們很準時到,但是已經除了我們只剩三位小朋友沒到囉!

高妹先很開心的在玩具區玩了十分鐘,有老師來請我們進場~

裡面大概有五~六組,一個老師對一對親子.

老師一開始用廣東話跟高妹打招呼,要她跟老師說"老師早晨",高妹不理人

老師問媽媽:是不是在家都比較安靜一點? 媽媽說:一來是害羞,一來是對廣東話不夠熟悉

老師開始使用普通話: 早安呀! 高妹仍然不理人.....老師拿糖果她也不為所動

第一題開始考認知

老師就拿了一顆Orange用普通話問高妹是不是橙子? (媽媽還糾正老師說是"橘子",難怪老師最後說我也會廣東話要多跟他用廣東話.....但是我實在是講的2266)

高妹繼續不理人,媽媽覺得再這樣下去,好像高妹什麼都不會

媽媽說:請拿香蕉給老師. 高妹一開始還只肯用指的,媽媽請了兩次才拿給老師,後來主要都是媽媽請高妹拿"草莓","蘋果","番茄","橘子","漢堡" 給老師... 老師有誇獎高妹好棒喔! 老師很努力要跟高妹溝通...高妹不太理人.

第二題 玩拼圖

玩12個單片拼圖,高妹只有一個花比較多時間轉,其他都一下就好了. 老師問我在家常常玩嗎? 媽媽說:偶爾都有玩的.(因為其實家裡沒有單片的拼圖)

第三題 玩積木

高妹不是很愛玩積木加上老師再旁邊跟我聊高妹的平日作息時間,所以這個項目高妹還需要老師指導,不過基本上都疊高囉.

最後高妹收了老師的糖以後,應要求用廣東話說了謝謝老師. The End

整個時間很短.....最多十五分鐘~
原帖由 conniecheung 於 09-11-10 01:44 發表

水晶宮

7號同14號 IN完培理
23-25號會公佈結果...(如果已收)
你們決定註冊的話..不如我們到時相認下啦~HAHA!!

別墅

都好呀!可能大家弟日會同一班呢!!
希望大家都成功啦!!

原帖由 conniecheung 於 09-11-12 14:07 發表

大宅

好呀好呀!!
我已經想好23號放榜要即刻上網看
可不可以成功囉!
希望註冊見喔!
原帖由 conniecheung 於 09-11-12 14:07 發表

別墅

今日培理打來話上午班安排唔到, 同阿女係細女, 佢地會將d細仔/細女安排係下午班, 人數將係2位老師16個小朋友, 咁老師會take care佢地多d。問我ok唔ok, 我已答左佢地ok了。

Connie,
你係大/細 仔女ah?

複式洋房

有一個嬰兒及兒童產品使用研究
想搵各位媽媽幫手. 有興趣可 send 你地個名同電話給我.

組別: 300 (個人訪問)
日期: 122 -31
時間: 任擇(60分鐘)
地址: 北角英皇道510號港運大廈909
小朋友性別: 男女各半
媽媽年齡: 介乎20-40
主要條件: 有小孩介乎0 -30個月大的媽媽
其他: 必須與小孩同住
受訪費: $200

有興趣可 send 你地個名同電話給我.
Bree Ma

大宅

我仔仔都7/11 in 咗培理, 我報全日K1, 我都幾想入呢間, 希望收啦! 如果就到時相認啦! 下星期一就知結果, 好緊張~~

複式洋房

我個仔將於今個月尾見蘇浙幼兒園, 有沒有什麼心水, 我有點緊張,

原帖由 pooh_tigger 於 09-9-8 12:24 發表
囝囝係07年8月, 所以係哥哥了, 我現在都煩緊報邊間k1好。
他現在讀緊蘇浙N1, 打算K1會報蘇浙, 聖馬加利大, 維多利亞

複式洋房

你們覺得明慧怎樣

複式洋房

你個孩子好叻, 你點訓練

原帖由 conniecheung 於 09-11-11 02:34 發表
我女:爸爸,媽媽 ...

水晶宮

原帖由 KarenAngus 於 2009-11-17 13:50 發表
今日培理打來話上午班安排唔到, 同阿女係細女, 佢地會將d細仔/細女安排係下午班, 人數將係2位老師16個小朋友, 咁老師會take care佢地多d。問我ok唔ok, 我已答左佢地ok了。

Connie,
你係大/細 仔女ah?

...
我冇收到佢地電話喎... 我個女係11月6日出世架..應該係細女啦~ 不過我報名時,同主任講左..要讀下午班啦~ 因為我自己同個女都唔like早起身...番下午舒舒服服囉~ 2對16... 即係1個老師TAKE CARE 8個小朋友...其實OK唔OK架? 我自己1對2都好辛苦喎...哈哈

水晶宮

原帖由 agneswlm 於 2009-11-18 14:03 發表
你個孩子好叻, 你點訓練
冇特別train架... 可能一黎佢係女仔,早熟d..
二黎,我日對夜對佢,同佢講好多野(我長氣)... 佢學大人講野,做事...又成日睇電視...所以學野多d同快d囉...

別墅

咁我地個女好大機會成為同學仔!!
我就慘la....阿女慣左早睡早起....要開始慢慢調較佢既午睡時間....haha....

原帖由 conniecheung 於 09-11-18 17:54 發表
我冇收到佢地電話喎... 我個女係11月6日出世架..應該係細女啦~ 不過我報名時,同主任講左..要讀下午班啦~ 因為我自己同個女都唔like早起身...番下午舒舒服服囉~ 2對16... 即係1個老師TAKE CARE 8個小朋友...其實OK唔O ...

大宅

有兩個朋友的兒子在裡面唸下午班的International session
好像都上的很開心...
其他的就不知道了

沒有學卷 所以我就沒有考慮囉~
原帖由 agneswlm 於 09-11-18 14:00 發表

大宅

我一直沒收到消息
現在心理想
要不就是收了上午班
要不就是沒收...
好希望趕快到星期一

我女兒是九月的 :D
原帖由 KarenAngus 於 09-11-17 13:50 發表

Connie,
你係大/細 仔女ah?

...

首頁

尾頁

跳至