自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問吓呢個 fit 一世嘅餐單, 飲嘢方面有冇限制架? 例如咖啡, 茶或酒等等飲唔飲得架? 定係淨係唔飲得牛奶? 唔該哂先呀!!

原帖由 blue_bird 於 09-9-12 04:58 發表
fit 一世我都有買,個原理其實 ok 幾健康架,吳君如都係跟呢本書減既

原理主要係:
早餐:生果/果汁
午餐及晚餐:菜+肉或菜+澱粉質食物

同食肉減肥法不同既地方係,你可以選擇食菜加肉,但亦可以選擇食菜加飯或粉,所以應該可以做到營 ...

別墅

fit一世呢本書wok過galie嗰個又冇咁難控制,返工都用得條公式,原來咁多媽咪有睇!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我又試下先
原帖由 牛精仔 於 09-9-12 00:30 發表

1. Breakfast,空腹吃生果。

2. Lunch and Dinner,可吃碳水化合物或蛋白質食物, 配上任何蔬菜,但不能同時進食這兩種密集式食物。例如︰牛扒不能與薯仔同吃。但你一次過可吃好多牛扒+蔬菜。

3. 晚飯後,不能進食。

...

大宅

畀面勳章 大廚勳章

有無人可以講清楚 fir 1世 點食法~
食幾耐~

大宅

呢個餐單都好難跟同會好難食

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

甘食法吾廋就有鬼

珍珠宮

原帖由 Ling225 於 09-9-12 04:27 PM 發表
呢個餐單都好難跟同會好難食

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 牛精仔 於 09-9-12 00:17 發表
fit 一世呢本書, 好多所謂營養c 都反對, 又話冇根據, 又話本身作者唔係營養c權威 blablabla (esp果d牛奶擁護者更加hate呢本書)...但who cares ! 最緊要work, at least , 對我黎講好work! ...
可以講詳細d嗎?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 41# Lillis 的文章

其實 Fit 一世係一個生活態度,無嚴謹既餐單,作者提倡食野要盡量食新鮮既,菜就最好食未煮過既,不鼓勵飲茶呀咖啡呀呢類會刺激身體有咖啡因既野,但作者亦提到好多人有飲茶或咖啡既習慣,佢話最好限制係一日一杯啦

作者主張盡量不吃加工食物,所以汽水呢類都不主張啦

不過因為呢種只係提倡一種生活方式飲食習慣而不是一張減肥餐單,無話食咩就會破功既,大家可以因應自己情況同實際需要調整,最多跟吾足就效果慢 d 甘囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

首周..我實失敗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 marcusBma 於 09-9-12 05:49 發表
>

對, 要身體健康, 第一件事係唔好飲奶,戒左奶幾年, 真係
好好, 要身體有鈣, 唔會骨質疏鬆, 更加唔好飲奶, 飲奶係令身體變酸性, 更易流失鈣

e...我仲想遲d買楊紫瓊賣廣告個隻飲喎....咁呢隻得唔得呢.

...

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好難跟.....

大宅

好媽媽勳章

要跟足...有難度!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

佢頭頭O個個一星期減5磅...梗係啦...都冇咩野到肚....
咁樣食法....真係....
Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原帖由 牛精仔 於 09-9-12 00:41 發表

我不是死硬派, 身體touchwood非常健康, 一到target就放鬆, 我只搵一個又食得飽又fit自己嘅plan, 一開始, 同事講一樣嘅野, 宜家個個收哂聲

你個餐單好易跟, 我都有朋友試過, 真系work咖 !
而且暫時來講佢健康都幾好lor~~!!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 blue_bird 於 09-9-13 05:10 發表
其實 Fit 一世係一個生活態度,無嚴謹既餐單,作者提倡食野要盡量食新鮮既,菜就最好食未煮過既,不鼓勵飲茶呀咖啡呀呢類會刺激身體有咖啡因既野,但作者亦提到好多人有飲茶或咖啡既習慣,佢話最好限制係一日一杯啦

作者主張盡 ...

agree, 只係食野pattern不同, 食得飽之餘又健康, 有菜有肉有水果, 完全睇唔到有咩咁唔健康。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 小白兔~bb豬 於 09-9-13 16:32 發表
咁即係話午餐及晚餐既時候
食肉就唔可以食飯,食飯就唔可以食肉
right?

係呀。 只要係一蔬菜 + 任何一密集式食物, 唔同水果一齊食就ok。

琥珀宮

原帖由 yobi 於 09-9-12 14:36 發表
有無人可以講清楚 fir 1世 點食法~
食幾耐~

我食2weeks已有效, 宜家習慣左咁食, 好ok。

首頁

尾頁

跳至