自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔覺囉!係得個樓市係咁升 (係咁俾D有錢人炒高),普通市民根本就買唔起!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 nana832 於 09-9-15 07:16 發表
我又覺得經濟係好左好多喎,
買樓就當然唔可以講實啦,
但今年多左好多人買車,
海嘯果時車展真係烏蠅都冇一隻,
今年各大車廠既車真係做都做唔切,
買部車要等幾個月先有貨,
仲要新車一出, 只係一個上午已經售罄現貨.

...

小心泡沫

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

一d都唔覺..... 淨係覺得d野不繼加價 ....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090915&sec_id=15335&subsec_id=2756&art_id=13210064 而家表面上o既復甦, 係冇實質經濟去支持, 只怕哩個泡沫比以前更大咋.

子爵府

好多人買樓呀!

男爵府

唔覺, 咪一樣好難搵工

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你地講緊嘅係一個好深嘅經濟同社會問題! 無可能一兩句講得清楚及明白, 只可以話: 金融風暴令到全世界政府都狂印銀紙, 熱錢太多, 香港短期內樓價一定唔會跌, 目前香港只可靠炒賣至富, 貧富懸殊亦只會加劇!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 yoyobb 於 09-9-15 12:49 發表
好多人買樓呀!

長實香港有個樓盤只賣俾內地人tim.

子爵府

原帖由 媽子 於 09-9-14 19:25 發表
表面繁榮
實則窮者繼續窮,富者越來越富....
苦了一班小市民

X2....d錢越來越唔見洗,

禁止訪問

伯爵府

真正的經濟復甦係應該睇各行各業做生意既定單, 有生產力就有工作, 事求人, 人人有工做, 就算物價升都可以有消力, 唔係好似e+咁, 得d投機行業復甦, 投機行業等同賭博, 全部都係紙上談兵, 到目前為止, 有野做都係怕失業, 失業都係減晒價都好難搵工, 一切都係假像

大宅

原帖由 54heima 於 09-9-15 10:12 發表

要有外國居留權先可以做投資移民...唔系就甘走黎買樓就得...衣家都有哩個政策...

點先有"外國居留權"?e.g. 中國人點樣先有香港居留權?
同埋,既然已有居留權,點解仲要投資先有得移民?

大宅

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-15 13:09 發表

長實香港有個樓盤只賣俾內地人tim.

邊個樓盤呀?堆田區果個?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔覺

象牙宮

原帖由 winwinlam 於 09-9-15 14:27 發表

邊個樓盤呀?堆田區果個?

梗係唔係啦, 堆田區賣俾香港人, 港島中半山干德道18號豪宅賣俾內地人, 市場估計該盤意向呎價約2萬元.

男爵府

我覺只係炒樓炒股興旺, 但好似我地呢d做實業既公司, order真係一個月比一個月少。

禁止訪問

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 ken000283 於 09-9-14 21:23 發表

的大陸人一車一車去睇樓, 出盡方法直接間接去買樓.
上面呀公唔比炒樓, 佢地又走落來香港炒樓搵大錢,
政府又唔去扞預保障本地人, 任得的外來人買多層樓,

到最後香港越來越貧者越貧, 富者越富.
我地好多香港人變左 ...
你講得好到肉呀,我細仔就係因為咁遲遲唔敢結婚住

水晶宮

原帖由 winwinlam 於 09-9-15 14:24 發表

點先有"外國居留權"?e.g. 中國人點樣先有香港居留權?
同埋,既然已有居留權,點解仲要投資先有得移民?

要有外國PR(綠卡)先可以在香港投資移民...政策如此你最好問返政府點解...唔設哩層關卡...我諗六百萬的標準...很快便有幾百一千萬大陸人可以落黎...
香港對這班有外國PR的中國公民最大的吸引力是離家近唔使下下坐十幾鐘頭飛機...始終是中國人地方冇語言障礙...生活方便...

少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ken000283 於 09-9-15 15:42 發表

大陸人系香港買樓唔洗親自移民香港架, 叫的表親或同鄉就得架啦,
佢地同鄉好齊心架, 唔系點解左派咁多鐵票, 政府政策立法局得咁多人支持, 政府又暗地裡又支持咁多大陸人落來買樓, 七一又咁多人出來參加大型興祝活 ...

現今香港人受緊嘅野同十幾廿年前有班香港人去澳洲加拿大等地所做嘅野一樣...依d係唔係叫做...

首頁

尾頁

跳至