自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 tabo0890 於 2009-9-19 09:53 發表
新x基事件
雖然真係一個應該關注既工業意外問題..

但要立碑...係咪過火左少少呢...

邊個家屬咁騎呢?諗埋D咁O既嘢?!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

死者家人為以後生活籌措爭取都尚且情有可原, 為死者立碑意義係乜嘢? 俾人感覺係多舊, 今次新地主動賠償一百萬, 但做就咗死者家屬貪得無厭, 得寸進尺, 新地除咗俾其他地產商同業取笑外, 亦嚇怕以後地產商對工業意外死者家人賠償o既態度, 起唔到正面作用. 分分鈡地產發展商個個而家都會諗 ~ 搞咁多嘢做乜jet? 跟勞例賠咪得囉, 新地自己攞嚟衰.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-19 11:31 發表
死者家人為以後生活籌措爭取都尚且情有可原, 為死者立碑意義係乜嘢? 俾人感覺係多舊, 今次新地主動賠償一百萬, 但做就咗死者家屬貪得無厭, 得寸進尺, ...

新地做一個正面形象係o岩嫁,
唔好成日俾人覺得呢d企業好涼薄,
不過佢地估唔到d家屬會咁樣,
我欣賞佢地做良心企業,
不過人都係貪心居多

大宅

太過份。我覺得新鴻基已經做得好得體同唔雖要再回應呢班家屬的任何其他要求。
或應反口説照勞工法例賠償算了﹗

翡翠宮

想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 christy1012 於 09-9-19 11:34 發表

新地做一個正面形象係o岩嫁,
唔好成日俾人覺得呢d企業好涼薄,
不過佢地估唔到d家屬會咁樣,
我欣賞佢地做良心企業,
不過人都係貪心居多

新地真係做得好好, 但有人唔識知所進退. 今次局面變成咁樣, 你估其他大地產商會唔會笑新地on居呢? 正如你之前所講, 今時今日要做良心企業真係好難, 做咗冇人appreciated, 諗住攞錢同心出嚟幫助死者家屬又俾人以為心虛, 講真, 新地唔做任何嘢又奈得新地咩何? 跟法例做囉, 上庭囉, 去到咁樣o既地步, 最得益仲係咪死者家屬呢?
而家哩個世代, 好人真係好難做, 因為人心太.......!

男爵府

畀面勳章

得寸進尺,

大宅

d死者真係好慘, 死左仲要比佢地d家屬黎做生財工具

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-19 11:41 發表

新地真係做得好好, 但有人唔識知所進退. 今次局面變成咁樣, 你估其他大地產商會唔會笑新地on居呢? 正如你之前所講, 今時今日要做良心企業真係好難, 做咗冇人appreciated, 諗住攞錢同心出嚟幫助死者家屬又俾人以 ...

原來真係好人難做,即刻去做賠償,
又俾人話做戲,又話賠得少,又呢樣又個樣,
早知係咁,不知一早跟足法例賠仲好,
起碼冇機會俾人得寸進尺,新鴻基今次進退兩難,
搞到咁,仲邊有老闆願意做良心企業

洋房

立碑?立喺邊呀?我冇睇呢單新聞?唔係咁大想頭,想立個碑喺大廈附近啩?佢哋憑咩呀?
失去至親大家都好同情佢哋遭遇,但人哋發展商,除咗唔可以令佢哋番生之外,已經做晒佢哋做到啲嘢,仲想人哋點呀?家屬係咪有啲得寸進尺呀?
雖然我都好同情佢哋,但如果佢哋有咁過份要求,真係會令人討厭!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要唔要出埋傳記/出埋書? 記錄埋佢地既一生!!!

凡事過得人過得自己!!!! 清醒下la!!!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

立碑 , 為咩而立 ???

象牙宮

原帖由 christy1012 於 09-9-19 11:51 發表

原來真係好人難做,即刻去做賠償,
又俾人話做戲,又話賠得少,又呢樣又個樣,
早知係咁,不知一早跟足法例賠仲好,
起碼冇機會俾人得寸進尺,新鴻基今次進退兩難,
搞到咁,仲邊有老闆願意做良心企業 ...

哩個就係我話起唔到正面作用囉, 以後冇人咁on居自動献身出嚟話賠啦! 咁多年以嚟, 有邊個地產發展商會行出嚟話賠錢俾死者家屬? 個個態度都係跟法例, 勞例做囉, 又唔見啲人好似今次咁咁踴躍行出嚟鬧嗰啲地產發展商? 而家新地行出嚟話賠錢, 就俾人大大聲質疑佢哋, 冇嘢o既, 以後唔好彩再有哩啲事情發生, 乜都唔駛講, 跟勞例啦!

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

伊d咪叫 "發死人財"呀 ??

原帖由 catdog123 於 09-9-19 11:50 發表
d死者真係好慘, 死左仲要比佢地d家屬黎做生財工具

水晶宮

原帖由 ching070707 於 09-9-19 12:01 發表
伊d咪叫 "發死人財"呀 ??

之前有家屬話希望新鴻基供佢地d仔女去外國讀書,
好多人都話佢地咁做冇錯,好多人都話為自己爭取係應該,
仲叫大家唔好咁涼薄,話冇人願意用死人黎發死人財,
唔知出埋呢件事,d人仲可唔可以咁講呢,
我就覺得佢地似發死人財喇

大宅

I deeply felt Sun Hung Kai is very respectful.
I even have the drive to work for this Chinese Firm now cos my company has one office there and i always saw SHK provides free lunch for their staffs & tea during tea time.

As for other developers, i think they will only laugh at the naive of those relatives but never Sun Hung Kai who being established a role model for everyone's reference.

Shame on Cheung Kong and that's why i declined the offer even i've got ref to work for them at a younger age.

Long Life SHK Properties !!! i think they will be praised even internationally.

珍珠宮

原帖由 christy1012 於 09-9-19 12:03 發表

之前有家屬話希望新鴻基供佢地d仔女去外國讀書,
好多人都話佢地咁做冇錯,好多人都話為自己爭取係應該,
仲叫大家唔好咁涼薄,話冇人願意用死人黎發死人財,
唔知出埋呢件事,d人仲可唔可以咁講呢,
我就覺得佢地似發死 ...

一件事還一件事, 我依然覺得佢地提出留學係可以接受,
但今次真係有點兒.....

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

賠償只有minimun,無maximum,shk唔係賠min,仲樣樣都有交代,已經太好,d家屬今次真係無理。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

象牙宮

爭取小朋友讀大學機會, 哩個我覺得情有可原, 一個女人仔, wear爛塊面為子女爭取, 喺咁o既環境下係唯一可以做o既嘢, 我相信換着好多人都會咁做, 當然, 新地唔一定要答應, 甚至可以喺有條件下先履行都可以, 例如要小朋友成績達到咩水平先會提供機會....等, 哩啲可以斟酌, 唔駛話讀唔成書都要俾佢出國. 不過今次死者家屬一而再要求, 會令人反感, 亦令以後如果再有同類型事故發生, 影響到地產商發展商對賠償o既積極態度, 哩個影響深遠, 亦對以後面對同類型事故家屬不公平, 多得今次死者家屬帶契.

珍珠宮

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-19 12:17 發表
爭取小朋友讀大學機會, 哩個我覺得情有可原, 一個女人仔, wear爛塊面為子女爭取, 喺咁o既環境下係唯一可以做o既嘢, 我相信換着好多人都會咁做, 當然, 新地唔一定要答應, 甚至可以喺有條件下先履行都可以, 例如要小朋 ...

well said

首頁
12345...12

尾頁

跳至