跳至

首頁

尾頁

洋房

原帖由 conniewww 於 10-1-19 15:08 發表
點解呀? 唔係in planning???

忐忑在於到時坐月又要面對奶奶多一次,不過老公話會攞至少十日假喺屋企座陣,同埋可能請陪月,實行人海政策,將奶奶嘅影響力減至最低。希望到時唔會好似上一胎咁淒涼啦!
ivy

洋房

原帖由 chan_sl 於 10-1-20 11:46 發表

忐忑在於到時坐月又要面對奶奶多一次,不過老公話會攞至少十日假喺屋企座陣,同埋可能請陪月,實行人海政策,將奶奶嘅影響力減至最低。希望到時唔會好似上一胎咁淒涼啦! ...

點解淒涼呀??? 你99唔識照顧bb咩??

我老公都講明, 要返99度坐月(as last time)架啦! 老實, 我唔係真係好願意, 但係無得揀lor! 唔係話我99唔好, 佢都好照顧我, 但始終唔及自己屋企舒服同自在就真lor!

我都同你一樣有多少忐忑, 雖然都預左有第二個, 但又無諗過快成甘... 等大仔兩歲返學就最perfect lor! 但世事邊可以事事如意呀..... 唯有平常心!

洋房

原帖由 小山竹 於 10-1-19 19:48 發表
我大囡15個月大...雖然人仔細細...對人好敏感

佢平時好鐘意同我玩...呢幾日我周身唔舒服...少理左佢...佢D情緒開始變差...容易恔憎左好多...晚上訓覺...訓得好差...佢同工人姐姐同房...工人抱佢都唔制...成晚哭同尖 ...

我都有d擔心, 我個仔就岩岩一歲, 暫時都未有咩感受, 遲d真係唔知.... 我始終覺得唔可以比曬全部愛比佢好似好慘甘.... ><

大宅

原帖由 chan_sl 於 10-1-20 11:46 發表

忐忑在於到時坐月又要面對奶奶多一次,不過老公話會攞至少十日假喺屋企座陣,同埋可能請陪月,實行人海政策,將奶奶嘅影響力減至最低。希望到時唔會好似上一胎咁淒涼啦! ...

大宅

回覆 2# siukwan512 的文章

係, 琴晚食完飯好想眠一眠, 但個仔唔見左我就係咁拍門, 最終都係俾佢入房, 結果我冇得訓. 咁佢得歲半, 根本解釋唔到咁多, 唯有希望自己唔好太攰啦.

佢仲要係半夜必要喊要扭同我訓, 好怕佢隻腳踼到我個肚!

複式洋房

原帖由 ctw29 於 10-1-20 11:07 發表
唔知係唔係第二胎會好怕凍?
我著好多衫都覺得好凍,
其他媽媽有無都係甘?

雖然我覺得應該無關, 不過我真係好怕好怕凍. 今年真係凍到我死咁滯!!!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 ctw29 於 10-1-21 10:07 發表

你第一胎坐月坐得好吾好??
我聽人話第一胎坐得吾好第二胎會好怕泠架.....

其實點為之坐得好唔好呀?我呢胎都好怕凍...

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

我又真係唔知. 上一胎有請陪月, 仲幾聽佢話, 佢叫食乜就食乜 (你知陪月買餸錢幾貴架喇). 但講真, 唔覺得自己身體有咩好到. 人家說產後補得好會面色紅潤, 我完全無囉. 今年寒流我直情凍到死咁滯, 所以都十五十六今胎請唔請陪月! (我那個已算平, 8000蚊, 不過想慳得就慳囉)

唔知產後廿八方掂唔掂呢?

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆 50# siulamxx 的文章

伯爵府

虎到金來勳章

我第一胎無食產後廿八方,今胎一定會食.

大宅

我大女07年2月....細b依家6wk, 但我都仲未去醫生度confirm..

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

應該係身體差,身體弱就會覺得凍,我第一胎未知有時,(剛剛未來經兩天咋),我凍到死,我返工仲要穿冷衫,同事話我顛咗,因為當時係7月尾,但我上年9月剛剛小產完,係咁補,又睇中醫,身體好咗,所以而家無之前咁弱,只係有少少凍咋,呢個時候大家要多飲清潤湯水,因為剛剛有咗(未知)時係好熱氣,我成日都覺得口苦苦,好彩無去飲涼茶咋!

大宅

畀面勳章

我阿囡都係0806嫁~

原帖由 ctw29 於 4-1-2010 03:44 PM 發表
hi,我大囡係08年6月架~

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

畀面勳章

上星期四去咗個睇開嘅醫生度照,話我應該係9月19號,都係月中~

原帖由 ctw29 於 25-1-2010 10:30 AM 發表
mademoiselle ,你預產期係幾時?我仲未去醫生度照,我估係9月中.

男爵府

siulamxx, 估唔到你仲近過我, 我個係0903呀, 哈哈~

複式洋房

我個大囡係0701而家啱啱7weeks不過未去e院排期仲諗緊廣華定瑪嘉烈好....

大宅

我同你一樣,大囡係09年5月bb,到時大約1歲4個月,雖然我都想生多個,都想早啲生,但都擔心到時會搞成點,現在大囡都係姐姐照,我自己要返工,到時都係同一個姐姐照顧,希望一切順利;我亦相信天的安排一定係有意思的,我自己都會努力,亦希望BB平平安安。

原帖由 siulamxx 於 10-1-19 16:49 發表
有姐姐都攪唔掂呀, 到時一個學行一個初生, 姐姐顧得邊個? 我當然唔想亦無能力請多個姐姐喇, 或者請個鐘點EE幫手. 依家都有點不安, 不過BB係天錫的禮物, 希望BB係肚裡面平平安安, 出世後點安排都唔諗得太多住了。

:t ...

8 weeks - 1.44cm        16 weeks - about 9cm
11 weeks - 4.94cm       born - 2.65kg
12 weeks - 5.94cm

首頁

尾頁

跳至