婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

原帖由 bvei 於 10-1-27 14:48 發表
我又唔係咁諗喎, 我一開始已經反對bb學郷下話, 根本識嚟都冇用, (因為真係唔會有城市用囉), 學少左呢樣野, 我唔覺得有損失喎, 我一早已經同6299講, 同bb講野唔可以講郷下話, 我唔想人地以為我呀仔係郷下仔... ...

這種想法很小家,亦有些虛榮~

以前曾識得個圍村出世的竹升妹,佢只的中文只係識客家話,因為係英國大學實習關係,而返香港過左個長暑假。那時同佢溝通都係估估下…不過冇人會笑佢係郷下妹,因為佢真係好醒。我諗一個人會唔會俾人笑,並唔係純粹佢講什麼語言,而係佢係個咩行為的人。

查實,有機會學多一種語言都係機緣,有咩唔好?

大宅

好明白你嘅感受
我都係咁,佢地自己有自己講閩南話,當我好似透明咁,不過我好好勝,我自己學埋一份,學識講一兩句,有次重佢d親戚講簡單嘅,吹咩!你估得你地識講呀!我都識學架
亞仔都要學

原帖由 wy_yen 於 10-2-1 23:38 發表
多謝你呀~希望會係咁啦~

大宅

無意中睇到個post,我全家都係福建人,但係我地三姐弟就超唔like屋企人係香港大大聲講閩南話~ (雖然識聽, 但怕被人歧視, 尤其細個大陸無咁發達的時後, 好似鄉下人)~~

但大個左, 我發覺原來識閩南話係一種優勢, 返學期間做sales時, 閩南話同普通話令到我係間鋪度成為翻譯高手, 身份大升~ 其後, 畢業啦~ 發現, 閩南話的國家好多, 如新加坡/台灣/馬來西亞/菲律賓等等國家的中國話, 全是閩南話, 比普通話更普及! 所以識得閩南話, 我覺得唔錯gar! 同埋你個仔返學時, 自然會識得講好正的廣東話, 唔使擔心~~~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我細個婆婆都係講鄉下話,仲有好多粗口添,我而家識聽也識講少少,但我都無講過,其實最重要係家庭教育。

大宅

算啦, 福建人得自己嗰套, 成日話鄉下d野有幾好, 但又唔見佢地搬返下去, 落黎hk 幾十年都唔識講廣東話, 成日對住自己班鄉里, 做野又對住, 放工又對住, 完全得自己o既世界, 你同佢地玩暗示, 佢地都唔會明, 你直接同佢地講, 佢地都唔會聽, 不如少d接觸佢地仲好啦。我62 99都係鄉下落來hk幾十年的, 62每句廣東話都有粗口, 我一句都聽唔明, 99講同做都係得鄉下嗰套, 你同佢講乜都唔會聽, 成日話我湊大幾個咪又係咁, 我就成日同c6講, 你都幾命硬, 天生天養, 餓你唔死。

大宅

算數啦。

香港人好叻架,見內地人會講普通話,見西人就講英文,見香港人就講廣東話......

你個bb,第時只會仲叻,識多一種語言。

中國有咁多種方言,識多d話唔定第時做個語言權威呢!

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我6299就係福建人. 我寧願佢地同bb講福建話好過用唔正既廣東話同英文同bb講野.

其實福建話真係好有用. d台灣客好多講福建話, 識聽只有好處.

另外我6299同老公一齊就講福建話. 我其實都聽得明. 但扮唔識. 佢地傾計我扮唔識便唔使答嘴:;pppp:

但又係佢地估唔到既時候我又搭少少嘴, 等佢地唔知我識幾多

別墅

我都讚成學多種語言吾係壞, 不過分先後會好d, 例如想bb學好英文, 廣東話, 普通話, 之後再學鄉下話, 每個父母都係咁諗ga la. 等見健康院時就同6299講話bb講嘢能力低, 可能接收太多語言, 太亂減低進度
語言都係其次, 我最吾鐘意佢哋成日話佢鄉下興咩興咩, 所以做咩, exp BB只得半歲, 又話比蟹佢食, 鄉下風俗係咁, 到1歲未識行, 又話要煲田雞粥比佢食, 話佢對腳吾夠力, 但BB巳經係屬於大咪, 真係好"文"塞

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

語言問題好睇個人. 而家我同姐姐同bb講英文, c6講廣東話, 同一樣野我地教佢兩個名稱, so far 佢都聽得明.

但如果bb有語言問題,就真係要用單一語言好d.

食野呢樣野我好嚴.話唔比就唔比.好似蠔同蟹呢d海鮮,一早話左三歲前醫生話唔比食,田雞更加唔得,因為超多虫,仲要煮唔死的.當然呢d要事先同老公講好,佢都覺得有道理,再同老人家講

首頁

尾頁

跳至