烹飪搵食

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

我用德國寶蒸年糕,set 30min. 都好掂

伯爵府

煲湯好味嗎 ?? 出唔出味 ??

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 10-2-23 16:13 發表
唔好意思! 請問娥姐煲係咪primada?

如果係呢隻, 我都有一個, 不過, 淨係用黎煲燙。請問如果蒸餸, 要唔要加'架'? 加幾多水? 蒸野用'蛋糕'制? 其實蛋糕制係蒸中式糕點? 那西式糕點可以嗎?

有沒有人教下我還可以整甚 ...

大宅

可以用架, 可以唔用架, 我平日加水放塊布就放一碗米水, 在米水碗上放個反轉的飯架後再放一碗(食送), 因我用5升細智能煲所以剛剛好, 無位剩,

1.5cm 水,
如果米水蒸飯我就set 6分鐘等自動放氣就食得啦 ! (實驗試過5分鐘d飯都ok 無問題, 未試過少過5分鐘)
(食送)如果番熱的話 跟米水一起蒸就可以
蒸生肉的話我一般係用10分鐘等自動放氣, 無實驗過再減少時間得唔得, 你試吓話我知 !
其他的我未試過 !

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 10-2-23 16:13 發表
唔好意思! 請問娥姐煲係咪primada?

如果係呢隻, 我都有一個, 不過, 淨係用黎煲燙。請問如果蒸餸, 要唔要加'架'? 加幾多水? 蒸野用'蛋糕'制? 其實蛋糕制係蒸中式糕點? 那西式糕點可以嗎?

有沒有人教下我還可以整甚 ...

珊瑚宮

娥姐煲我借朋友的用過,煲湯唔錯.我朋友仲過癮,校好時間,行完山一入屋有燉品食.(佢買來只是整燉品).如果我買,會買 8 L,因 size ╴同 6 L 差不多大,及只相差 $100.

珊瑚宮

vlovemony: 請問你的智能煲是否樂信牌?

大宅

原帖由 taiming 於 10-2-23 17:09 發表
煲湯好味嗎 ?? 出唔出味 ??

我自己覺得都唔錯架! 好過用真空煲, c6覺得真空煲d燙係焗出黎, 唔係咁好飲, 而家個真空煲都放埋一邊, 好少用。如果想d燙煲得有火候d或出味d, 用呢個煲重覆再重覆按'煲燙'制兩三次, 咁d燙就更出味。

大宅

原帖由 vlovemony 於 10-2-23 21:35 發表
可以用架, 可以唔用架, 我平日加水放塊布就放一碗米水, 在米水碗上放個反轉的飯架後再放一碗(食送), 因我用5升細智能煲所以剛剛好, 無位剩,

1.5cm 水,
如果米水蒸飯我就set 6分鐘等自動放氣就食得啦 ! (實驗試過 ...

唔該哂!

等我返去試下先。

大宅

我係用娥姐牌

每日用最少2次, gas 費少好好好多 !!

原帖由 fitfish 於 10-2-23 22:17 發表
vlovemony: 請問你的智能煲是否樂信牌?

大宅

我後悔買5升, 因為蒸2個碗(無腳碗)時剛剛好 , 6升又唔係貴好多 ! 應該買大d !!

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 10-2-24 10:39 發表

唔該哂!

等我返去試下先。

珊瑚宮

volovemony:你都算醒......蒸飯......我試過用娥姐煲煲飯,好難食,你試下.

大宅

原帖由 vlovemony 於 10-2-24 13:47 發表
我後悔買5升, 因為蒸2個碗(無腳碗)時剛剛好 , 6升又唔係貴好多 ! 應該買大d !!

呢個煲都前一兩年買, 我記得係買最大size, 但唔記得係咪6升。

我係買呢款:
http://www.pro-logic.com.hk/

而家好似又出咗新款。

珊瑚宮

娥姐煲最大是 8L. 如永安大減價,會送多一個胆及燉盅.

珊瑚宮

初用不想太貴,上 yahoo 拍賣, 揾智能煲, Rasonic 5L 周不時 $500巳可買到.

大宅

最初買個煲係用來煲湯, 亦試過用來煲飯, 試來試去就係要落少好多水及唔好等自動排咁耐氣, d飯才免強ok,
d飯點煮都係太濕 ! 真的唔好食 !

之後因為只係食一碗飯, 用個煲來煮飯又蒸唔到食送, 所以才試一試用蒸的方法煮飯, 點知從此以後就1碗飯 + 1碗食送的蒸, 每日都係洗4只碗 2只匙, 個煲無油就過吓水, 方便又慳功夫 ! 唔洗睇火, 放好曬入煲, 沖完涼剛好有得食 !

諗住晚上食糖水的話, 就拎起d飯食送後就放剛剛一碗的糖水份量的紅綠豆加水按制 ! 睡前食 ! ^_^ 所以日日都用到盡個煲 !!

原帖由 fitfish 於 10-2-24 14:11 發表
volovemony:你都算醒......蒸飯......我試過用娥姐煲煲飯,好難食,你試下.

大宅

我買個煲比你買的那個仲要舊一個款, 他的煲一般有5, 6 & 8 升 ,

係啦 佢成日有新款, 但唔知有乜分別, 下次行開時問問個sales 先 !

買呢個牌子主要係佢有sales 係counter 度比我問下問題, 我最近有漏氣情況就去counter 度問佢點攪, 佢就叫我買過氣膠邊,

但其他牌子就無咁方便了 ! 德國寶除外 !

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 10-2-24 14:26 發表

呢個煲都前一兩年買, 我記得係買最大size, 但唔記得係咪6升。

我係買呢款:
http://www.pro-logic.com.hk/

而家好似又出咗新款。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

嘩~~~睇到都好想試下整...

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

昨晚用來煲粥, 好棉呀!

男爵府

好媽媽勳章

我今日第一次用 6L 娥姐煲, 煲了紅豆沙....真係好正 ~
終於都有成功感喇 ~

如果大家有用呢個煲, 可以再分享多一些嗎 ? 通常煲什麼 ?

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我主要用來煲老火湯多. 什少用佢黎煮飯, 因嫌排氣耐, 用飯煲仲快.

原帖由 幸福 於 10-3-3 18:14 發表
我今日第一次用 6L 娥姐煲, 煲了紅豆沙....真係好正 ~
終於都有成功感喇 ~

如果大家有用呢個煲, 可以再分享多一些嗎 ? 通常煲什麼 ?

大宅

有次有個bb來我家, 我膽粗粗用呢個煲煮 糊仔, 唔駛睇火都做到perfect, 第一次整好有成功感, 而且比我媽見到個煲幾犀利, 平日她要睇實個火仲要不停的攪 !

我鐘意煮 豬手, 炆牛展, 八寶粥, 咋咋 , 雞腳湯 , 青紅蘿蔔湯, 等等

原帖由 幸福 於 10-3-3 18:14 發表
終於都有成功感喇 ~

首頁
12345...8

尾頁

跳至