樓市動向

跳至

首頁
12345...11

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 靚太太 於 10-2-25 19:24 發表
大把單位勁平,筲箕灣,西灣河,沙田,大圍.....大把勁平單位,佢地一般年期2x-3x年,單桶樓或者細d的屋苑入場只係$2500-3500尺,
今日我睇樓書有個沙田細屋苑395尺賣$105萬,勁平!

如果成日想買唔想買貴樓可以買我講的樓位 ...

係喎..河畔附近d樓勁平...前排7x萬都有一個..
不過超細.....實用率又低..
好彩我唔急買..我可以等下一個機會來臨~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

你講得好岩, 所以我依家都係儲緊錢, 等待合適時候.

但我非常不同意閣下所講的005 - $33 的case, 住屋是每個人的必須品, 但股票並不是必須品.

原帖由 baba987 於 10-2-25 18:21 發表
講真大上大落一定唔係好事!!
但係有無諗機會只會留比d有準備的人(包括$同埋心態)

其實每隔幾年就有一次大條整,如果唔想高追,就不如等下個條整期,成日係咁鬧政府唔幫手推林樓市,不如諗下計賺多d$$好過啦!

講真樓市 ...
希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我覺得005-$33 的比喻用得好好......因為當時大家都驚005會跌到去$20.你要想,你有沒有EQ或胆色在$33/37入貨呢(因那天一整天大約都是$37/38).又如果你是08年或09年買咗樓,你是否已經被震走或驚坐貨呢?
原帖由 Jessy 於 10-2-26 09:35 發表

但我非常不同意閣下所講的005 - $33 的case, 住屋是每個人的必須品, 但股票並不是必須品.

侯爵府

好媽媽勳章

住屋是每個人的必須品
However, buy a large size flat in the downtown is not 每個人的必須品.
P.S. I also miss the chance to buy my dream house last year. However, rent a flat is ok for me.
What I am doing is: waiting for the next chance, but not complain.
It is because a lot of people (my friends) bought their flats
(6k+ per ft) in TKO in 97. Now, the price of their flats is arond 4k only.
I am lucky compare with them.

禁止發言

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章

You are lucky because you can live in 公屋.
Therefore, you can set your上車盤 for 綠表價3房居屋 in 大圍.
However, to most of other people they are not living in 公屋, their 上車盤 is those small units (係喎..河畔附近d樓勁平...前排7x萬都有一個..
不過超細.....實用率又低..)

居屋係比咩人住??=> for those people have special rights, like you.

原帖由 LedTV 於 10-2-26 06:23 發表

係喎..河畔附近d樓勁平...前排7x萬都有一個..
不過超細.....實用率又低..

係喎..上車盤好彩我唔急買..我可以等下一個機會來臨~~

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

政府不是想推高樓價,只是不想做了一些事令曾特首下台.但樓價高要建基於經濟好,所以政府潛意識係想樓價高囉!
原帖由 MRNT 於 10-2-25 18:30 發表
其實政府都講得好清楚: 政府要推倒樓價可以有好多種方法容易地做到,但推倒後要令樓價上升就非常困難。

政府潛意識係想樓價高嘛。

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章

I also want $1000呎買凱旋門,君臨天下.....
If anyone want to sell in that price, please PM me la!!!!
P.S. I can give a higher price, how about $1200 呎

原帖由 kenwow 於 10-2-26 10:26 發表
樓主都幾咩~~成日想$1000呎買凱旋門,君臨天下, 唉~~

公爵府

原帖由 ac321 於 10-2-26 10:32 發表
I also want $1000呎買凱旋門,君臨天下.....
If anyone want to sell in that price, please PM me la!!!!
P.S. I can give a higher price, how about $1200 呎

1000尺買凱旋門?!如果真係有這一天,我估我買唔起喇!跌到咁,我相信全球經濟一定好唔掂,我份工肯定凍過水啦!仲邊有錢買樓呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章

我就係37.5買了005, 持貨至一段時間沽出, 但咁又點? 解決不到我的住屋問題喎.

如果你覺得005-$33的比喻用得好, 為何無人致電曾生, 投訴$33買唔到005呀? 只會有人投訴樓價高咋.

原帖由 bb560 於 10-2-26 10:03 發表
我覺得005-$33 的比喻用得好好......因為當時大家都驚005會跌到去$20.你要想,你有沒有EQ或胆色在$33/37入貨呢(因那天一整天大約都是$37/38).又如果你是08年或09年買咗樓,你是否已經被震走或驚坐貨呢?
...

珍珠宮

2024年龍年勳章

你講得好岩, 所以我都不是要買一個large size flat.

原帖由 ac321 於 10-2-26 10:08 發表
住屋是每個人的必須品
However, buy a large size flat in the downtown is not 每個人的必須品.
P.S. I also miss the chance to buy my dream house last year. However, rent a flat is ok for me.
What I am do ...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

買樓呢樣嘢真係好睇眼光同時機...

我08年尾已經想買樓,但當時公司個個月都炒人,就算有平樓我都唔咁上會... 到09年中出動睇樓,心水係300萬買美孚900呎以上的三房單位,agent問我點解唔早幾個月黎睇 ... 跟住我個個星期捉住老公去睇樓,但佢成日懶懶閒,結果半年間,睇過的盤全部賣晒 (筍價盤都有好幾個)... 望住個市係咁升,睇o既盤面積越來越細,但樓價就越來越高 (啱心水的盤最少都要360萬)... 12月尾同老公鬧完一場大交,終於鎖定一個單位... 依家上左車,轉個頭已經升左20萬...

一年裡面我錯失左好多次上車機會,咁我可以怨邊個?我諗只可以怨我老公阻頭阻勢...

大宅

咁300萬最後買咗幾多呎?
原帖由 Angel_BB 於 10-2-26 11:44 發表
買樓呢樣嘢真係好睇眼光同時機...

我08年尾已經想買樓,但當時公司個個月都炒人,就算有平樓我都唔咁上會... 到09年中出動睇樓,心水係300萬買美孚900呎以上的三房單位,agent問我點解唔早幾個月黎睇 ... 跟住我個個星 ...

大宅

其實我08年尾開始睇800-900呎,到二月自己賣咗樓,見個市冇乜起色,諗住會再跌,於是租樓等,諗住再跌可以買1200-1300呎,點知越睇越貴,所以之後都買翻,如果早幾個月買可以再平少少,但現在賬面都升咗成百

珍珠宮

原帖由 carmenlook 於 2010-2-26 11:49 發表
咁300萬最後買咗幾多呎?

最後要35X萬買8XX呎 :-(... 仲要俾幾十萬大裝,埋單可能over400萬 :-(:-(:-(

珍珠宮

原帖由 carmenlook 於 2010-2-26 11:59 發表
其實我08年尾開始睇800-900呎,到二月自己賣咗樓,見個市冇乜起色,諗住會再跌,於是租樓等,諗住再跌可以買1200-1300呎,點知越睇越貴,所以之後都買翻,如果早幾個月買可以再平少少,但現在賬面都升咗成百 ...

agent同我講,08年尾果轉,美孚淨係跌左10-15%左右咋!等我仲以為可以去返沙士價添!:mrgreen:

別墅

你認為住屋係必需品, 政府應該令到大部份低下階層都可以買到平靚正市區既大屋嗎? 可惜o係好多人眼中, 住屋同股票一樣係投資工具. 世界就是如此, 不到你不接受.

大宅

要捉住最佳時機除性格外都要講下命,冇人知幾時最高最低,我們選擇入市亦有/要承擔風險,所以決定唔買等平啲的人,公平啲講亦要冒錯失良機嘅風險,等如我之前98年入市亦負資產多年,最後冇咗幾十個走,咁點?唯有儲錢等下次,我都儲錢等下次買多層,努力

首頁
12345...11

尾頁

跳至