跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-23 15:00 發表

我早產的意思係早咗成個月以上呀, 因為一般聽人講話如果阿b唔足月, 有排都出唔到院, 而政府的設施比較完善(for初生嬰兒)...所以touch wood阿b有咩事, c+都會轉番你去政府...

等我星期五覆診時問吓醫生先! ...

oic, 係呀, 我七個月出世, 住左一個月医院架.

大宅

原帖由 wilwinbb 於 10-3-23 16:59 發表

oic, 係呀, 我七個月出世, 住左一個月医院架.

我而家間唔中就同阿b講記住要6月先好出世, 我完全冇理過非法國醫院的走佬袋點執...

複式洋房

我都係12/6, 第二胎,開刀

請問到時老公可唔可以陪產, 駛唔駛寫信?

原帖由 irisnmy 於 10-3-20 21:27 發表
我係6月12日, 順產...
大家開始預備走佬袋未呀?

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-23 17:18 發表

我而家間唔中就同阿b講記住要6月先好出世, 我完全冇理過非法國醫院的走佬袋點執...

咁你記得個人要relax d, 聽人講個人緊張早出世机會會大d喎.

大宅

原帖由 mclook 於 10-3-24 13:12 發表
我都係12/6, 第二胎,開刀

請問到時老公可唔可以陪產, 駛唔駛寫信?

聽人講話....如果之前話比, 但到生果排有咩特別情況, 好似sars, 猪流感呀咁....到時安全起見都吾比陪產, 不過我都係聽人講. 今日覆診都吾記得問医生tim.

大宅

原帖由 wilwinbb 於 10-3-24 21:50 發表

咁你記得個人要relax d, 聽人講個人緊張早出世机會會大d喎.

係呀! 我會盡量relax, 就算番工被人激都要忍...
一定要六月先好出世呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-23 17:18 發表

哈哈....我都係不停同BB講22號後先出世...我估佢會乖既!!!

大宅

是啊!工作不要太辛苦,也不要太累啊!我的同事才有七個多月,便見紅了,要在醫院休息!大家要小心身體啊!

禁止訪問

大宅

叫私家寫醫生信,你拿去給廣華,廣華就會馬上印比你,即時有!很快,放心!本來我星期五看時,可以拿的,不過護士問我等唔等糖尿報告一起拿,等就下次一次過拿,所以就沒印了,下次一次過拿!
原帖由 fantasmicathk 於 10-3-28 09:58 發表
有冇人已問廣華俾驗血報告? 係咪下次產檢先俾?

禁止訪問

大宅

有無媽媽係廣華做左糖尿test. 第一次pass, 不過又要做第二次糖尿test??

大宅

我開始執緊法國的走佬袋, 係產前產後見到以下走佬袋的物品, 我想問吓邊d可以唔使帶去架(因為我覺得有d怪怪地)...? thx thx~

1. 盒装紙巾
2. 廁紙
3. 廚房紙
4. 消毒紙巾
5. 濕紙巾
6. 紗巾數條
7. 小膠盆一個
8. 棉花一包
9. 凡士林

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-28 19:55 發表
我開始執緊法國的走佬袋, 係產前產後見到以下走佬袋的物品, 我想問吓邊d可以唔使帶去架(因為我覺得有d怪怪地)...? thx thx~

1. 盒装紙巾
2. 廁紙
3. 廚房紙
4. 消毒紙巾
5. 濕紙巾
6. 紗巾數條
7. 小膠盆一個
8. ...

1&5我都有, 其餘我冇拎喎....我諗吾洗掛....比你大一大.....真係吾知要吾要呢...

大宅

原帖由 wilwinbb 於 10-3-28 21:46 發表

1&5我都有, 其餘我冇拎喎....我諗吾洗掛....比你大一大.....真係吾知要吾要呢...

呢d都係我覺得唔使帶的野, 所以先問一問confirm, 唔想帶太多無謂野去..

之前我有朋友去法國都有盒裝紙巾送(唔係生仔), 不過anyway帶定一盒用咗一半的去, 到時掉鬼咗佢都唔覺得可惜~

濕紙巾帶去做咩架? 抹手?

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-28 22:17 發表

呢d都係我覺得唔使帶的野, 所以先問一問confirm, 唔想帶太多無謂野去..

之前我有朋友去法國都有盒裝紙巾送(唔係生仔), 不過anyway帶定一盒用咗一半的去, 到時掉鬼咗佢都唔覺得可惜~

濕紙巾帶去做咩架? 抹手? ...

咁我諗住生完仔吾方便洗手, 抹手呀or其他野都好呀.

別墅

想問攞個小盆要嚟做乜架??

我帶咗 (1) 晨褸 (2) 睡衣 (3) 盒裝紙巾 (4) 抺手紙 (5) m 巾 2 包 (6) 大毛巾 for 沖涼用

到差不多出院會叫老公帶 (1) 包被 (2) 和尚袍

原帖由 wilwinbb 於 10-3-28 21:46 發表

大宅

佢地會問你在哪兒生,你就說未決定,佢地係唔會理你,照平時一樣,不會快了,或慢了,你可以照去,也可以不去,自己決定就行了!
原帖由 fantasmicathk 於 10-3-28 13:08 發表
如果廣華知你會去私家生, 佢地會否mark得, 之後產檢會排耐d, 同埋最後36-39週是否照去??

大宅

我1/4就要去做第二次,哈..這是因為醫院認為我是高危人士,所以要做兩次!

原帖由 dchanl 於 10-3-28 19:08 發表
有無媽媽係廣華做左糖尿test. 第一次pass, 不過又要做第二次糖尿test??

大宅

方便洗手或洗下面用,因為你要用暖水(熟水)或薑水洗,用盆裝水!

老實說不建議在醫院洗澡,小心著涼,手尾長!

原帖由 baby_tigger 於 10-3-28 22:46 發表
想問攞個小盆要嚟做乜架??

我帶咗 (1) 晨褸 (2) 睡衣 (3) 盒裝紙巾 (4) 抺手紙 (5) m 巾 2 包 (6) 大毛巾 for 沖涼用

到差不多出院會叫老公帶 (1) 包被 (2) 和尚袍

...

首頁
12345...6

尾頁

跳至