婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

系,你無話80后一定系咁,但你一睇人地個post,就猛咁問人地系唔系80后,又話覺得距系80后,意思好明顯系你覺得系80后先會有咁既想法。

雖然,距無話唔同意自己媽咪講,但距都無話同意姐,again,我覺得距個問題系---》比媽媽講得多,怕自己對未來99有偏見...始終我地結婚後要同住...好擔心

重點系距擔心距媽咪對距講既野會影響距。咁好明顯距都唔系完全同意媽咪所講既野,先會有咁既顧慮。

我好同意你所講結婚唔靠父母,但我覺得你話--》It is because she is those groups after 80's. (I think)

意思好明顯系覺得 “系80后先會有結婚要父母出錢既想法"。 我只想指出,你可以針對樓主既問題,但同距系60后70后80后定90后根本無關係。

侯爵府

好媽媽勳章

I never say: 你覺得系80后先會有咁既想法 (this is what you said).

not all the 80后會有咁既想法, some of the 70后,60后50后,40后30后,20后,10后..... (and more more more, is that ok???????? please don't me if I forger those groups in 18xx 后.......... )
However, the % of 80后會有咁既想法 is higher than 70后,60后.

I think she is the 80后. It is because when I ask her is she the 80后, she haven't answer me (this part only).

意思好明顯系覺得 “系80后先會有結婚要父母出錢既想法"。 => this is what you said, not my words.
我只想指出,你可以針對樓主既問題,但同距系60后70后80后定90后根本無關係。=> why not related? the % of 80后 or 90后 agree with this point: 結婚要父母出錢既想法 is higher than 60后 or 70后!

I know what is her porblem.
Do you know why I gave her such reply?
It is because she is looking at the case in her mother's eyes only. Therefore, she worry that:距媽咪對距講既野會影響距. However, if she can look at the case in her 99's eyes at the same time, then she can find the answer more easily.

原帖由 大豬既老婆 於 10-3-24 13:20 發表

系,你無話80后一定系咁,但你一睇人地個post,就猛咁問人地系唔系80后,又話覺得距系80后,意思好明顯系你覺得系80后先會有咁既想法。

雖然,距無話唔同意自己媽咪講,但距都無話同意姐,again,我覺得距個問題系---》比媽媽講得多,怕自己對未來99有偏見...始終我地結婚後要同住...好擔心

重點系距擔心距媽咪對距講既野會影響距。咁好明顯距都唔系完全同意媽咪所講既野,先會有咁既顧慮。

我好同意你所講結婚唔靠父母,但我覺得你話--》It is because she is those groups after 80's. (I think)

意思好明顯系覺得 “系80后先會有結婚要父母出錢既想法"。 我只想指出,你可以針對樓主既問題,但同距系60后70后80后定90后根本無關係。

侯爵府

好媽媽勳章

from your reply, I think you are one of the 80后.
Therefore, you feel that I am talking about you and angry about my reply, is that right?
Even you argue with me here about the80后, however, you can't change the world - for the view to those 80后.
relax la!

原帖由 大豬既老婆 於 10-3-24 13:20 發表

雖然,距無話唔同意自己媽咪講,但距都無話同意姐,again,我覺得距個問題系---》比媽媽講得多, ...

伯爵府

我系80后。

不過,我唔同意其他人一竹竿打曬一船人。我唔會覺得自己可以改變其他人既想法咁天真,但如果我見到,我會講出黎囖。因為你咁講,作為80后的確覺得offensive。等於如果有人話 ‘女人真系特別麻煩' 我一樣覺得offensive。

我無唔relax窩,我坐系屋企好舒服咁on緊line。

大宅

有時唔需要講晒出口, 亦唔需要有根有據證明某人有無講過某幾句話........ 一句說話已經可以清清楚楚道破你心入面點諗...

侯爵府

好媽媽勳章

me too - 我坐系屋企好舒服咁on緊line。However, I am looking at my son at the same time: he is drawing.
I should go out to ride bicycle with my son now.
nice to talk to you - and let me know more about the 80's.
bye

原帖由 大豬既老婆 於 10-3-24 14:11 發表

我系80后。

不過,我唔同意其他人一竹竿打曬一船人。我唔會覺得自己可以改變其他人既想法咁天真,但如果我見到,我會講出黎囖。因為你咁講,作為80后的確覺得offensive。等於如果有人話 ‘女人真系特別麻煩' 我一樣覺得offensive。

我無唔relax窩,我坐系屋企好舒服咁on緊line。
...

侯爵府

好媽媽勳章

However, I agree: 女人真系特別麻煩, esp. Chinese
P.S. I am also a 女人.

原帖由 大豬既老婆 於 10-3-24 14:11 發表
我系80后。

不過,我唔同意其他人一竹竿打曬一船人。我唔會覺得自己可以改變其他人既想法咁天真,但如果我見到,我會講出黎囖。因為你咁講,作為80后的確覺得offensive。等於如果有人話 ‘女人真系特別麻煩' 我一 ...

別墅

我99都係咁~佢自己本身大駛又孤寒......我老公一個家姐同一個亞哥唔掂又大駛~
有咩事講到錢就永遠都係搵我老公同佢另一個亞哥~
"只識要求唔識體諒"~應該係令樓主個最唔開心o既一個原因~

原帖由 SummerLuLu 於 10-3-23 13:34 發表
我無講過結婚要99拿錢出來,問題係佢地聽到要結婚就話要大攪,我地話無錢,佢就話擺酒係賺唔會蝕
我地本身諗住少少積蓄會留給個細路,但99堅持話要攪我地都想佢開心d就攪
但我地要兩個月之內攪好晒,真係好多濕碎野要攪, ...

大宅

畀面勳章

昨日太忙都無上來睇,大家就唔好爭辯80後的問題啦
我係80後,但我覺得個問題同幾多後無關係
所以一直無覆,80後呢個詞彙真係好offensive
等於當初人地話香港女人係港女一樣...
應該無人想自己被叫港女掛..

講番我的問題
呢家個婚禮已進行得如火如荼
係無可能中斷架喇,各自父母都通知晒親朋好友
我對我媽透明度好高,有咩支出佢都知,佢愈睇愈驚我地攪唔掂,日日話幫我
反而我男友真係好鍚佢屋企人,我地結婚要用幾多錢同佢有幾愁,係屋企人面前一句都無提過,佢已講了唔好諗咁多,如果婚禮後洗大左至多去借錢,兩個人還好快
可能因為咁他媽媽以為我地有好多積蓄...

尋日我終於都係認命同媽媽借了少少錢,媽媽話以後慢慢還就可以
呢家仲有好多濕碎野攪...好麻煩..
無人幫,但男友份人又粗心,比佢攪放心唔落唯有自己攪番la...

大家都講得岩,6299無幫反而第日唔使因為佢地幫過你而要聽話
但我本身都係一個聽話新抱
他們說咩都話好,因為唔識得點拒絕人
例如99差不多一個月就叫我買一個旦糕
雖然一個旦糕都係300蚊,一個月一個,無論是姨媽姑姐還是表姐表妹
全家人慶祝的節日旦糕一定係我負責
我本身頭一年都無問題
但如是者幾年都係咁,身邊朋友睇到都出聲話你99咁架,奉旨叫你買又唔比錢
一年12個,就己經3千6
直至最近連我男友都開始抱怨點解次次都係我買旦糕
因為一起出席的人其實都可以輪住買的,好似男友的細佬,同輩的表兄弟姐妹
當然我地有少少不滿,但99叫到一定無托手爭
其實99都唔係唔錫我
我上去食飯佢都會煮我鍾意食既送
所以我都同自己講就算係親生媽媽有時都會咁樣
要當佢係親媽媽咁,自己就蝕底d都無所謂,因為一家人無計(我男友的口頭禪)

朋友知道我會搬去男友度住
都叫我set定條線,總之唔可以委屈自己服從99
但我想,有時好難做到吧...始終都係長輩..

用戶要求終止服務

原帖由 SummerLuLu 於 10-3-24 15:02 發表
昨日太忙都無上來睇,大家就唔好爭辯80後的問題啦
我係80後,但我覺得個問題同幾多後無關係
所以一直無覆,80後呢個詞彙真係好offensive
等於當初人地話香港女人係港女一樣...
應該無人想自己被叫港女掛..

講番我的問 ...

姊妹,.....既然你的婚禮點攪已成定局,都無謂再談.
不過睇番你之前嘅posts,似乎你對你奶奶點對你老公,有點心感不平,係未?

姊妹,你將是人地家庭嘅新成員, 人地自然有佢地d 不成文及不平嘅家規....跟親人相處,不是講理,也不是講公唔公平(i.e. 佢細佬爭人錢,要你老公比埋佢果份家用...等等)

你往後的路,真係要 " " 同埋要"裝聾扮啞"...部署快d 同你老公搬出去住. lee 個婆媳關係 forum,共有 3 千幾個 posts, 不出 10 個 posts 分享同奶奶 /夫家同住 " 有好下場"...不境相見好,同住難

最後預祝你新婚愉快 !生個肥肥白白,健健康康嘅 baby.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主,買旦糕唔係問題,問題係妳唔問男友攞番$,但心中又記住條數,(其實妳係有少少介意)妳男友亦唔識做人,佢應該自動自覺比番$妳,果個係養大佢既父母,佢比$妳買嘢孝順佢哋係應份,責無旁貸
我未同老公結婚之前,每次買嘢上佢屋企,我老公都會自動自覺比$我負責揀,我名義送,皆大歡喜

大宅

加油呀!

大宅

畀面勳章

你講得岩呀,每個家庭都唔同,我一直以來都想融入佢地既文化,奈何有時某d事情真係覺得好唔合理
不過我承認我份人比較自私,因為我係獨女,屋企既野根本唔需要用人分享,每個人都係獨立
但我男友屋企唔同,佢地好well share, 連毛巾,被舖都一齊用,呢點我真係不敢苟同
只有避而不見
(試過62拿左我張新買的被用,用左幾日比番我,我同男友講我唔要喇,人地用過我唔會用)
呢d細節野我諗我以後都要隻眼開隻眼閉,當睇唔到算喇...
始終要融入一個完全唔同既家庭文化真係唔易...

多謝各位
一年後我一定無論如何都要搬出去
就算要搬去99隔離都好
至少係屋企自由d...

原帖由 mok239 於 10-3-24 15:38 發表

姊妹,.....既然你的婚禮點攪已成定局,都無謂再談.
不過睇番你之前嘅posts,似乎你對你奶奶點對你老公,有點心感不平,係未?

姊妹,你將是人地家庭嘅新成員, 人地自然有佢地d 不成文及不平嘅家規....跟親人相處,不是講 ...

複式洋房

[quote]原帖由 ac321 於 10-3-23 13:25 發表
May I ask: are you after 80's ?

都唔係七十後, 八十後既問題.....而係屋企人點教佢, 都佢自己點諗野既問題, 八十後有呢d人, 七十後同樣有.....

只可以講好似樓主所寫咁諗野既人, 一d都唔成熟...

別墅

不要順應 99, 否則有朝一天會後悔.

不要做傻女了,妳有自己父母要養.

男爵府

環保接龍勳章

有DBK會員真係好燥火 , 成日好似想撩交嘈咁 , 其實樓主都係想傾吓、問吓唧 , 說話又何需咁涼薄呢 !

我都是獨囡 , 也是今年要結婚。
我都係$1都唔會用99的 !
亦絕對唔會同佢住的 !
因為... 我好驚呀 !
我個未來99都好極品 !

佢一開口就話要3圍 (only for her friends!) , 叫佢俾張名單我哋 , 佢俾極都俾唔到 ! 仲話 ; 如果人數來唔夠 , 佢會包 ! (當然係唔可信啦 , 咪又係要我哋搞掂 !)
仲叫我哋擺1萬蚊圍嗰D , 佢話佢Dfriends閒閒哋都會俾幾仟蚊人情喎 !

同我講 ; 佢嫁囡時都冇要求人哋俾禮金 , 佢話現在唔"興"喇 , 而且佢唔係賣囡 , 所以唔洗喎 ! (佢個囡嫁西人的) mouth:

同我去睇金鐲 , 佢揀咗對4両嘅(差不多4萬幾) , 我當時即刻話唔洗戴咁勁嘛 , 但佢話咁先大體 , 但原來係C6埋單嘅 , 咁真係多謝晒囉 !

一日到黑同我講 , 佢第3仔個女友有幾有錢 、年薪幾多、職位有幾高 , 唔計其他嘢喎 , 淨係cash有$300-400萬喇 ! 話如果佢哋快D結婚就一天都光晒喇 !

樓主... 其實點解你哋要咁急結婚呢 ? 生完先結咪仲好 , 至少唔洗同99住嘛 !
至於妳媽咪 , 當然佢會不高興啦 ! 得妳一粒囡 , 妳咪多D安慰佢囉 !
啊... ... 其實妳有冇可能結婚後搬翻自己屋企住呀 ?!

伯爵府

樓主, 你有無諗過你而家的煩惱不是完全由你99 帶給你的, 因為你都識講, 你無期望你99俾錢你地結婚, 你亦不打算要佢的錢, 你奶奶仲會煮你鍾意食的野俾你, 算不上對你很差, 呢度好多媽媽真係菜都無條呀!!!

你的煩惱係因為你媽媽的批評啊!!!! 你自己都話驚你聽你媽講太多而會有偏見啦!! 但點解你阿媽會知咁多??? 咪又係你自己同你媽講太多囉!!

原帖由 SummerLuLu 於 10-3-24 15:02 發表
我對我媽透明度好高,有咩支出佢都知,佢愈睇愈驚我地攪唔掂,日日話幫我
反而我男友真係好鍚佢屋企人,我地結婚要用幾多錢同佢有幾愁,係屋企人面前一句都無提過,佢已講了唔好諗咁多,如果婚禮後洗大左至多去借錢,兩個人還好快

樓主, 好女兩頭瞞呀!!! 你有無聽過呀???
其實你男友就真係好仔兩頭瞞啦, 你都覺得咁樣係鍚屋企人啦, 咁點解你唔錫下你媽?? 要佢咁擔心你呢????

當然, 你要問阿媽借錢, 咁就好難唔講, 但99 的事, 最好就唔好講太多啦, 免得你媽對你99 太多負面印象啦, 而家已經咁多野, 我驚你結婚時兩親家面左左呀!!

你係咪剩係講你99的衰野?? 你99 對你的好野有無講先??例如煮你鍾意食的野?? 你只講衰唔講好野, 好難怪你媽會咁擔心架.
其實你和你媽的價值觀都唔多一樣, 你明知你媽覺得要男家俾禮, 俾錢, 咁你和老公出左咪算囉, 點解要話俾你媽知99無俾錢???

你應該都清楚你媽的價值觀啦, 唔好再係你媽面前講太多啦, 令佢擔心之餘又再俾你壓力, 解決唔到問題又令自己唔開心, 何必呢??

如果你想呻就上bk 呻, 或者同朋友呻, 唔好同你媽呻, 因為兩親家還有很多機會要相處, 尤其係你bb 出世後呀!!

如果你99 要求太過份就叫老公搞點佢, 你都話你老公其實識拒絕的, 只要你老公都覺得過份. 你99點你做野, 你咪話問左老公先囉! 之後先同你老公傾囉.

不過借錢結婚就真係唔多好, 尤其係你bb 就出世, 錢真係好似倒水咁架!!!

子爵府

BK Milk勳章

我乜都無啊﹐你米算好囉﹐起碼出聲叫你地擺酒﹐都叫"重視"過你呢個人先啦。我地結婚去註冊﹐註冊完就返工﹐夜晚就搬去老公度同佢屋企人住﹐咁就4年了。連飯都無食啊﹐唔好話咩禮金咩手鐲﹐毛都無條啊。

大宅

訂咗油席之後, 叫我唔好擺酒!

別墅

點解會簡單到咁呢???
老公無意見?屋企人都無所謂?

原帖由 bonnyye 於 10-3-25 11:09 發表
我乜都無啊﹐你米算好囉﹐起碼出聲叫你地擺酒﹐都叫"重視"過你呢個人先啦。我地結婚去註冊﹐註冊完就返工﹐夜晚就搬去老公度同佢屋企人住﹐咁就4年了。連飯都無食啊﹐唔好話咩禮金咩手鐲﹐毛都無條啊。 ...

首頁

尾頁

跳至