自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

哈,,,,,,有同感, 今朝聽到個大約3歲既妹妹同佢亞媽講中文(不過, 口齒不清), 佢亞媽就無啦啦講英文: i'm saying...........個女完全唔應佢, 呢d咪又係9唔搭8囉~

原帖由 洗手盆 於 10-3-25 16:27 發表
最唔明係啲人做乜要同啲仔女講英文,喺條街度又 no,又 come here 咁,叫狗咩!

嗰個甄子彈同佢個大陸老婆咪係咁囉,九唔搭八。

伯爵府

我欣賞DJ JIN,佢系正牌竹星,我睇過大班訪問佢,雖然佢D廣東話講唔上字正腔圓,但至少佢全個訪問全都用中文而且文法又暢通.睇到我 ..如果我D鬼仔鬼妹D中文有佢一半我就好喇!

大宅

好媽媽勳章

無論你喺邊度大,你最後中文好唔好父母都有好大責任,有啲上等人,以為升呢移咗民就淨係同仔女講英文,咁樣佢地會覺得啲仔女返到香港就會高級啲呱。

傻傻哋。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 BonnieKam 於 10-3-25 16:25 發表
官x娜係晌大溪地出世咖, 後來大d就過左
英國讀書. 但佢都無陳x拉 & 薛x琪佢地咁
成日強調自已只講英文, 唔識中文

反而薜x琪呢就真係扮"鬼妹"喇, 明明晌香港
出世, 香港長大, 父母係香港人 只不過晌國際
學校讀書啫, ...

agree , 佢自然好多

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 我想生三個 於 10-3-25 15:44 發表
我中英門都唔好,唯有扮文盲.....

印象中 3 個 d 英文幾好, 改 亞 sir D 英文, 改得 arm.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我欣賞DJ JIN,佢系正牌竹星,我睇過大班訪問佢,雖然佢D廣東話講唔上字正腔圓,但至少佢全個訪問全都用中文而且文法又暢通.睇到我 ..如果我D鬼仔鬼妹D中文有佢一半我就好喇!

我都好中意Jin嘎,我覺得佢好叻仔,其實佢未黎hk之前,已經有唱中文rap歌,仲有佢系美國參加電視台舉辦既rap 歌唱比賽,贏左黑人嘎(唔系種族歧視,但你地諗下一個中國人系美國參加呢類型既比賽,有勇氣參加已經好犀利,佢仲要擊敗了連續六星期冠軍)

我地e家系英國生活,我日日都同仔仔講中文,daddy講英文(佢唔識中文),一黎我唔想個仔pick up my chinese accent ,二黎我本身都好中意講中文,又無人聽得明我講咩

反而我同我c6就半中半英感講,因為我想佢學多d中文,結果系佢的確學多左好多中文,但我d英文就原地踏步

大宅

好媽媽勳章

我亦有個舊同事,佢4年級已經跟左屋企人移民左去加拿大,讀完大學先返黎香港,雖然中文既水平又唔講得係好好,但唔會好似宜家d明星仔果d咁囉,成15/6歲先過去,又點會唔識睇中文呀? 15/6歲考得會考啦..識好多字tim喇...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

叫狗

最唔明係啲人做乜要同啲仔女講英文,喺條街度又 no,又 come here 咁,叫狗咩!

男爵府

我以前有個同事
由細到大都在香港讀傳統中學
中七後去左英國讀degree
番到黎香港做左1,2年野
但都同同事講自己唔多識中文
話要跟d本地畢業的同事學中文

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我以前識個朋友,住康樂園,佢由細到大都係讀國際學校,真係無讀過中文,簡單認到幾個中文字,識講廣東話,但係口音同”竹星妹”一樣。後來去左美國讀大學,未去美國前佢都係已經唔識中文。

原帖由 qqbabe 於 10-3-25 15:55 發表

從來冇離開過香港點解扮到唔識中文?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咦~我久唔久都會同我個女講左英文架喎 

象牙宮

主要原因係生活環境,小朋友細過個陣或者肯跟父母講中文,大左就難喇,我個女10歲,比佢返左幾年中文學校,暫時都認到D中文字,不過好多都寫唔出,今年佢都唔係太想返中文學校,因為佢覺得中文既筆畫好難寫。

如果唔係上網咁方便,我諗好多香港既潮語我都未必知係咩。

我要我個女係屋企一定要講廣東話,因為我唔擔心佢唔識講英文,不過好多音佢都發得唔正,好似”雞”字。。。有日我個女聽到我講”發姣”佢都問我咩叫”發姣”

原帖由 洗手盆 於 10-3-25 17:09 發表
無論你喺邊度大,你最後中文好唔好父母都有好大責任,有啲上等人,以為升呢移咗民就淨係同仔女講英文,咁樣佢地會覺得啲仔女返到香港就會高級啲呱。

傻傻哋。 ...

水晶宮

我細佬十二歲就過咗去加拿大讀書,過咗幾年,我都覺得佢D中文都退步咗,但我同佢MSN傾偈時,我都係照全中文咁打字同佢傾偈架,有時我都懷疑佢睇唔睇得明...so far佢又答到我野,只係佢永遠都係打全英,唔識打中文而已.

佢番黎HK探我都係全中文講野架啦,係俾亞媽哦到爆時,佢至玩野全純正美式英文好似RAP咁噴番亞媽之嘛~~~ 明恰亞媽唔識英文...!!!

大宅

好媽媽勳章

你老公係西人?

原帖由 stkyo 於 10-3-25 18:31 發表
主要原因係生活環境,小朋友細過個陣或者肯跟父母講中文,大左就難喇,我個女10歲,比佢返左幾年中文學校,暫時都認到D中文字,不過好多都寫唔出,今年佢都唔係太想返中文學校,因為佢覺得中文既筆畫好難寫。

如果唔係上網咁方便,我諗好 ...

水晶宮

扮唔識中文 好似好豬… 感覺會令到自己好似低能咁……

水晶宮

原帖由 stkyo 於 10-3-25 18:20 發表
我以前識個朋友,住康樂園,佢由細到大都係讀國際學校,真係無讀過中文,簡單認到幾個中文字,識講廣東話,但係口音同”竹星妹”一樣。後來去左美國讀大學,未去美國前佢都係已經唔識中文。

...

係啦,查實都好睇家庭生活環境同平時點教架,住HK唔代表真係識講中文,如果至細屋企既母語都係全英,個小朋友又係讀國際學校既,真係有機會唔會識講中文,就算識得講,亦唔代表發音正囉!

我堂家姐個女就係咁,由細到大佢媽多數同佢講英文,由細到大佢係有同我地講下中文,但真係好似鬼妹學講中文嗰D發音黎,依家佢又去咗外國讀書,有時見佢同我地用中文講野,佢都要LOAD一陣諗下中文應該點講,佢至嘗試用中文講佢想講既意思出黎架.但佢又唔係作狀嗰D人黎,好純真.不過我都記得佢細個都曾經試過俾D親戚定佢媽朋友個仔GUT,話至憎D人扮唔識中文响樹又中又英...個男仔咁講,我反而覺得個男仔幾井底之蛙.咁以前美總布殊呢兩個中文名都係由英文發音度拼出黎架啦!咁人家响國際學校讀書,D老師又會唔會教學生叫'布殊'而唔係XXX William咁呢?

(我都唔知殊仔英文全名係乜...咁我都唔係扮野吖...都無老師教過我殊仔英文名係乜)

禁止訪問

大宅

中英文都唔好
唯有扮文盲

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都唔明佢地點解唔識講?!
我細妹個女只係兩歲半,
對住Daddy(英國人)會講全英文,
對住婆婆知道要講全中文,
對住媽咪就中英都會講,
咁細個都識自動轉台,
點解d大人大姐唔曉?!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我聽過普通話人入境用有口音嘅英文同海關講要求佢嘅親戚(大家之間以普通話對話)同佢一齊做入境手續,逐一以英文介紹佢嘅父母,叔伯。個海關又肯睬佢喎。

首頁
12345...7

尾頁

跳至