論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

"再蠢都可以教, 最緊要佢受教聽話, 一次唔記得可再講多幾次."...........

咩咁既工人真係唔好炒咩???

我真係十五十六, 就係因為佢無咩駁咀同黑面, 我驚炒咗搵個仲衰過佢, 但佢係度又幫唔到我.... 好似有 d 媽咪話jai, 提完又提, 快 5 個月了, 講咗幾十次都唔記得, 快下雨唔識收衫, 朝朝叫小朋友起身全屋醒晒幫佢, 食飯小朋友又唔聽佢話, 又要我地幫手!! 做野慢到.... 洗碗,抺火爐,飯枱, 地下(廚房/飯枱邊)要三個鐘
一早抺枱 & 地, 4個鐘.... 話佢慢又話"你都見我不停手啦!!! 煮飯又唔識, 我成日買义燒, 雞...etc, 只煑菜/蒸野!
係無停... 拿住塊布抺兩下, 行來行去咁.... 好似好忙咁
都唔知佢其實做咗咩!!!!

最大問題試過幾次 sisscors cut 食物比小朋友放在枱
走了leave小朋友 alone, 菜刀cut 緊野又放係 kitchen 走了!!!

受教聽話..... 真係唔好炒????

原帖由 Smarties 於 10-5-6 12:21 發表
嘩...咁嘅工人你仲想求咩呢? 再蠢都可以教, 最緊要佢受教聽話, 一次唔記得可再講多幾次. 你唔可以用你的standard 去睇工人. 阿仔肚瀉又未必開隻旦撻事的. ...

複式洋房

今日又比個蠢印激死

打電話叫印印出黎接亞仔,點知一齊返到屋企即聞到好香湯味,即見gas爐原來煲緊湯,問印印點解無熄火,佢話唔記得左,你地話係咪嘔血,差d比佢燒左間屋.

跟住亞仔禽晚條何b仔唔舒服,今日帶亞仔睇醫生, 醫生話包皮發炎,c6成日提醒印印幫亞仔沖涼最緊要清潔何b仔,但卒之都係出左事,雖然亞仔又唔鍾意人地拉開包皮洗佢何b仔,但歸根究底我覺得都係佢洗唔乾淨而起,攪到我亞仔要睇醫生.

唉!獲獲新鮮獲獲金,經常要提升我的EQ

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 kingchai 於 10-5-15 23:20 發表
今日又比個蠢印激死

打電話叫印印出黎接亞仔,點知一齊返到屋企即聞到好香湯味,即見gas爐原來煲緊湯,問印印點解無熄火,佢話唔記得左,你地話係咪嘔血,差d比佢燒左間屋.

跟住亞仔禽晚條何b仔唔舒服,今日帶亞仔睇醫生, ...

件野同你仔沖涼, 有無沖乾淨D番梘都唔知.

男爵府

回覆 41# L-Lai 的文章

你個工人同我個既印印一樣又係咁, d野講好多次都話唔記得, 叫佢唔可以比阿仔食糖, 我話比阿仔食零食時一定要打電話問我先, 之後佢係冇比糖阿仔食呀, 不過比朱古力阿仔食喎..問佢點解唔打比我問左先, 佢話以為食糖先要問, 朱古力唔洗乜..真係頂.......真係頂佢唔順..咁我唯有咩都要mention佢知囉.....

子爵府

蠢但受教, 點為之受教? 即使蠢, 但教左幾個月都應該明LA, 唔會再經常錯, 如果教幾個月都係無咩改善, 咁即係唔係蠢+唔受教BOR! 咁即係可取既只得一樣--唔黑面, 咁又有咩用? 請個人廢人返黎請佢食宿? 我會換人, 起碼有個機會!

原帖由 L-Lai 於 10-5-15 00:47 發表
"再蠢都可以教, 最緊要佢受教聽話, 一次唔記得可再講多幾次."...........

咩咁既工人真係唔好炒咩???

我真係十五十六, 就係因為佢無咩駁咀同黑面, 我驚炒咗搵個仲衰過佢, 但佢係度又幫唔到我.... 好似有 d 媽咪 ...

首頁

尾頁

跳至