自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

講起手機, 真係唔好打咁多, 我表妹從前係成日用手機煲粥, 響公司屋企都用手機, 佢后來有腦癌, 過左身啦....

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

好媽媽勳章

禁止訪問

大宅

依家cancer真係好普遍,聽到好多身邊既人好後生已經有,接受療程時又生不如死,如果自己少d意志真係寧願簡死,到好番啦又要面對隨時復發,其實心理同生理都好大壓力,希望政府多d幫助一下患病同康復既cancer病人啦,呢d先係真正需要既人

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

看得我心亦下沉了....
希望各位努力,勇敢面對將來!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我mami 都係cancer 走架啦,前後都係得半年到.....
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

大宅

原帖由 nonoddy 於 10-5-14 23:39 發表
你地家人有事的, 要堅強啊! 另外有野想問, 唔知你地知唔知... (係題外話:)My agent told me to buy HK$1百萬 危疾, 有需要嗎? 佢話好多medicine (even go to Govt hospitals) 都要用幾十萬去醫, 加埋3-40萬for 冇野 ...

危疾其實都係有需要gei....依家醫cancer都多咗d新藥, 但好似話做一個療程都要10萬以上, 甚至係2x萬, 所以有保險就可以有$$醫病law, 聽聞政府d藥係d舊藥, 唔多okay. 但危疾好似唔係咩病都保, 要問清楚

禁止訪問

珍珠宮

噙晚睇到呢個post心情變得好down...

不過我更加有個體會係要及時行樂!!!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

希望快d有藥可以令cancer痊癒啦
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

我爸爸二十年前都係死於CANCER, 二十年后一樣無藥醫 , 我都希望如果有一日可以有藥醫就好啦....

原帖由 juicypig 於 10-5-15 10:20 發表
希望快d有藥可以令cancer痊癒啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 77777 於 10-5-14 22:57 發表
起手機, 真係唔好打咁多, 我表妹從前係成日用手機煲粥, 響公司屋企都用手機, 佢后來有腦癌, 過左身啦....

我c 6 又係成日講手機. 話極都唔聽, 真係擔心佢出事架

男爵府

明呀, 不過有時佢地唔聽都無法 , 我C6都成日鍾意用手機...

原帖由 miffymiffy 於 10-5-15 10:27 發表

我c 6 又係成日講手機. 話極都唔聽, 真係擔心佢出事架

子爵府

原帖由 lingpanda 於 10-5-14 18:49 發表
看到這個post好大感觸,我先生剛剛尋日因胃癌擴散走了,做哂手術、化療,電療,2個月後話復發&擴散,前後約一年就走了。他才35歲,不煙不酒,我們還有2個囡,醫學越來越倡明,但為何cancer仍是不治之症,而且好像越來越年青化,看著他在最 ...

SORRY TO HEAR THAT.......

珍珠宮

原帖由 echoo 於 10-5-14 22:53 發表
打少D手機啦, 尤其係巴士上, 唔好由上車講到落車, 幅射好勁架!
如果每天用六七次,每次十分鐘咁既使用量唔知多唔多?

侯爵府

醒目開學勳章

好對唔住呢個topic勾起你既傷心.

我開呢個topic就係因為我鄧我同事(及佢既屋企人)傷心所以先開, 因為想release下出黎.

睇到你先生的事, ...............唉.......唔識講. 只願你先生可以安息. 而你及你的女兒亦要努力振作, 我知道你需要時間去令你的傷口埋口的, 所以你唔好強忍唔開心, 反而我覺得你唔開心喊左出黎你會舒服d. 但係喊完還是要生活的, 因為你d 女往後的日子都係靠你呀!!

我知你好唔好開心, 好傷心, 但係你試下咁諗, 如其你見到你先生咁辛苦, 而家佢唔係得到解脫嗎?? 佢唔駛再辛苦呀, 佢可以開心番d啦. 佢係另一個世界一樣會見到你地的, 仲會一如以往咁好好咁保佑, 守護你地架.

日子仲要繼續行, 你點樣諗好影響到你可唔可以無咁傷心的.

我地所有同事都知道晒(但係另個同事只係話俾一個人聽only), 其他同事走黎問我情況點, 我話我都唔知呀, 轉頭, 另一個同事又走黎問我. 大家都好關心呢個同事的情況, 每個人問我既時候佢地都係好擔心的樣子. 始終佢都真係好後生.......... 我地無野可以幫到佢, 只係可以祝福佢!!

原帖由 lingpanda 於 10-5-14 18:49 發表
看到這個post好大感觸,我先生剛剛尋日因胃癌擴散走了,做哂手術、化療,電療,2個月後話復發&擴散,前後約一年就走了。他才35歲,不煙不酒,我們還有2個囡,醫學越來越倡明,但為何cancer仍是不治之症,而且好像越來越年青化,看著他在最 ...

侯爵府

醒目開學勳章

我諗, 我識呢3個case, 我62算係最好彩了.

我同事好後生啦, 暫時唔見佢話有咩痛呀咁的, 好似話要電療1個月.
我個fd個亞婆就慘了, 佢d 手腳全部腫晒, 比正常大左差不多1倍. 聽到都好痛啦. 暫時仲未知道佢係咩cancer, 只知道係佢既血唔識 "琼"喎. 又食唔到野..............唉......

我62雖然係復發(肺/肝/同頸後都有), 但係好彩, 佢食得訓得, 又話電療唔痛. 面色幾好, 無瘦, 精神都好.

我同我老公講, 唔理佢有無cancer啦, 人食得訓得已經係福氣啦, 總之唔駛痛就ok啦. 好多人無cancer, 但係唔見得佢日子過得好好, 可能成日都有病痛, 又訓唔到覺.

我同我老公都覺得而家62咁樣唔駛受苦已經好感恩了.

男爵府

願所有癌症病的家人(包括我)勇敢面對, 病人的積極, 你的支持, 你的關懷 (不要過份關懷令他們不自然), 對病人的康復非常重要...

首頁

尾頁

跳至