在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

i think it's the helper's problem, u need to talk to her seriously about this problem!!!
some helpers are willing to train the kids to take care of themselves. of course, they 'hope' they kids always 'need' them so that they can keep the job!

原帖由 S.H.K 於 10-6-7 13:48 發表
我又有其他想法...
我女四歲, 我成日要佢自己照顧自己, 要自己食飯, 自己扣鈕, 自己著鞋...我叫工人唔好幫, 但我發覺個工人成日會動手做(我在cam見到), 我問佢點解..佢又哦哦哦咁, 又say sorry...改左幾日, 又來過.. ...

禁止訪問

複式洋房

係呀..個印印可能"奴性"太強, 結果我係要講到明, 餵我女食我就炒佢, 佢就終於收手囉....但其他野仍然...唉!
不過, 佢都就快返印尼了...
原帖由 ping987 於 10-6-8 17:31 發表
i think it's the helper's problem, u need to talk to her seriously about this problem!!!
some helpers are willing to train the kids to take care of themselves. of course, they 'hope' they kids always ...

複式洋房

係呀...係好多家長太遷就細路了...分分鐘呢隻奶粉勁好賣呀!!
原帖由 EVA222 於 10-6-9 14:11 發表
近期電視播得幾頻密的廣告,"偏食無煩惱,唯有xxx".
居然用奶粉去遷就小孩偏食壞習慣,好似有點不妥,推出新產品,應該有做市場調查,証明現今家長有此需要. ...

別墅

好極端... 莫非果D家長以為自己養緊寵物???!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我認為保護同縱係兩回事,小朋友一定要學識自理,冇可能父母工人跟住佢一世,唔通第時返工又同埋工人去咩?

好似最近富士康職工跳樓件事,有D人分析係大部份大陸新一代都係家中獨子獨女,從來食好著好,有家人擋風擋雨,從未受過苦未受過氣,唔識面對壓力,唔知點解決問題,因為由細到大都無風無浪,一旦有困難連自我減壓自我開解都唔識,呢D都係拜父母過份澀愛所致,唔係話富士康間公司好定唔好,而係家庭對孩子成長有絕對影響,孩子可否喺社會生存係建基於家庭教育。

別墅

the company discover many many parents in hk spoil their kids or over protecting them, that's y they develope it, put it in market n put lots n lots of advertisement!

but if for the child good, we should encourage them to try different food.

if '惠士' really care our bb's diet, they can use the lots n lots of ad time teaching the parents how to solve the 偏食問題!
of course they won't la!!!

原帖由 S.H.K 於 10-6-9 23:34 發表
係呀...係好多家長太遷就細路了...分分鐘呢隻奶粉勁好賣呀!!

伯爵府

好媽媽勳章

del

伯爵府

好媽媽勳章

del

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 skmibb 於 10-6-6 23:11 發表
唔出奇呀!
我同事有個外甥仔,三十幾歲人,碗都唔識洗。
事源︰一次家庭聚會,叫依個外甥仔幫手洗碗,點知佢好快就話洗完,我同事入廚房一睇,就問點解啲碗仲有咁多泡??外甥仔答︰要過水咩?我唔知呀!我第一次洗碗咋! ...

我識得一個連床單都唔識換. 買件家電 / 傢俱, 都要父母同意先可以買. (佢已婚, 搬出去住, 係放係佢自己間屋喎~)

大宅

原帖由 EVA222 於 10-6-9 14:11 發表
近期電視播得幾頻密的廣告,"偏食無煩惱,唯有xxx".
居然用奶粉去遷就小孩偏食壞習慣,好似有點不妥,推出新產品,應該有做市場調查,証明現今家長有此需要. ...

HI EVA222
我都非常同意你的講法, 我地唔係要令到個小朋友去改善偏食的問題, 反而叫佢偏食啦, 因為有奶粉搭夠, 這個真是唔知咩道理!!!!!!好無奈.
連我個仔睇完都同我講要轉食呢隻奶粉, 做咩要食菜同魚呀(因為我也想"話"佢唔食菜同魚.)

2H MAMA

首頁

尾頁

跳至