自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Proud of her!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

不提辯論技巧也吧!

曾特首根本就辭窮理屈,這樣爛的方案教他如何令人信服!每次余若薇指出功能組別的問題時,特首只有回避完全沒有反駁的能力,整晚只有重複又重複要人先通過方案,又無法解釋及承諾是否達至「真」普選及取消功能組別!

曾特首請你不要欺騙市民,我想要的不是民主的替代品!

原帖由 小米米 於 10-6-17 20:27 發表
余若薇示範了一場相當不俗的辯論:mrgreen:

甚麼叫理直氣壯? 思辯清晰具邏輯, 立論理據層層緊扣, 配合身體語言得體大方, 最後結論動之以情, 用盡女性的柔情:mrgreen:

當然, 她也有動氣時候, 辯論最忌閃縮, 她 ...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

看罷辯論後,問小兒他覺得應該支持還是否決政改呢?他反問,為何「政改方案」沒有減少功能組別議席反而多加5個位,這不是前進而是倒退啊! 這樣只會離普選目標越來越遠!

原帖由 ICYGREY 於 10-6-17 20:20 發表
小兒十二歲, 睇完全個辯論, 就話點解特首好像只懂背書, 香港背書背得好就做到特首?!???
小孩也可看出誰人有心。

Audrey, 我在這要謝謝你為港人出頭, 免得所有反對聲音都被班高官抹黑為激進派為阻住地球轉。
我反對這 ...

禁止訪問

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

論演講技巧, 余勝出成條街------動之以情, 說之以理, 又能及時抓住特首的語病迎頭痛撃------畢竟律師出身, 夠專業!

論勇氣, 特首可加分------一份相信他也以難說服自己的方案, 但為了做好這份工, 便要硬著頭皮去sell。很明顯, 當余若微每次提到功能組別時, 特首都無法正面回應。 我估這是他能力範圍以外的課題, 可能他也是真心為香港, 但無奈他不是老闆! So sad!

特首明知對方是大狀, 也敢於主動挑起今次的辨論; 明知今次的方案一定會被人砌, 也敢於在全港市民面前硬推銷, 他總算是勇氣可嘉。因此到辨論最後那part, 特首說"多謝香港人家"時, ???, 我們全家香港人家在電視機前笑翻了天, 仍為他們兩人鼓掌!:lol

大宅

好媽媽勳章

係一個必然嘅"賽果". 不過都會諗下係咪特首想借刀殺一個自己心底裡都唔支持嘅方案.

複式洋房

其實可能是特首,刻意安排這場show,比我地看清楚方案呢!!!佢用心良苦

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

余若薇既論點、舉例都好清晰易明
相反特首可一味講要通過20乜乜20物物,但內容欠奉,有稿都背唔熟

珍珠宮

特手 : 唔發脾氣已當嬴 曾經有人用"窘" 黎形容佢,呢個字,真係好啱佢
女大狀 : 一係好好演技,一係好真心,係邊樣真係各花入各眼

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢口才唔錯...

洋房

我覺得佢地差唔多姐

子爵府

女主角...一流~~~

珍珠宮

Support her ~
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

好媽媽勳章

呀曾生要交功課嘛

話比呀老頂聽, 佢盡左力推銷,
不過有d "麻煩友" 心水清, 同佢唱反調 ....

總之政改唔通過, 老曾都可以卸 ......

唉, 明明舊屎用個靚禮盒, hallmark 花紙包好靚架嘛 ....
衣家當住咁多人, 打開個盒, 見到舊屎喇 .....

大宅

辯論技巧原本巳經係唔同level, 最重要係論點.

Audrey理直氣壯, 加上好好o既技巧, 表現精彩

Donald其實表現進步過以前了, 但缺乏理據, 不要說要說服市民, 佢個樣似自己都說服唔到, 表情跟唔上台詞......請不要再講大部份市民奌奌奌, 民調奌奌奌, 對方奌奌奌激進來催眠自己, 催眠市民吧!!!!!

當然要多謝曾先生給了我們一個更清晰了解的機會.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

真係咁好咩, 我見佢好多問題都無答到, 淨係度叫口號, 好似有觀眾問點解氾民97前唔講廢除功能組別, 係要回歸後係咁噪, 係咪同中央作對, 佢都無答到~
反而曾生講0左佢點樣回應返05年氾民0既要求~

子爵府

我非常認同Audrey講, 如果我哋咁都接受會對唔住我哋嘅下一代, 所以我寧願唔行差踏錯, 原地踏步 ...

大宅

根本就唔係一埸比賽, 特首都係想借機會推銷政改方案, 能夠引起大眾關注政改方案, 佢已經係成功了!

因為受制于人大裁決, 余提出的要求, 特首是無權去討論, 所以辦論過程中便給人一個打不還手的印象, 自然大失分.

香港始終是中國的一部分, 重大的事情, 還是要中央的祝福, 否則要有運行都幾難!

首頁
12345...7

尾頁

跳至