懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我未大肚有69kg,依家29週有73.4kg,係唔係重過頭?
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 natalielin 於 10-8-19 23:48 發表

我想買哩d~

http://item.taobao.com/item.htm?ID=3853652744 藍同白,我覺得個料應該ok bor<<<好WARM

http://item.taobao.com/item.htm?ID=76382338
平平地,比2個女玩都ok

http://item.taobao.com/item.htm?ID=594873159 ...
奶袋點用,點入落個袋,飲果時座熱,你地有冇買坐奶器???可以保存幾耐??同埋係咪放入櫃??
唔好意思,我係新手MAMA

水晶宮

原帖由 mercy_mama 於 10-8-20 00:06 發表
我未大肚有69kg,依家29週有73.4kg,係唔係重過頭?
都唔係重左好多

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 mercy_mama 於 10-8-20 00:02 發表

但係我依家已經食得少過佢個餐單,所以我都唔知點戒口!
我有8.9度,姑娘話我重,所以揀我!
上次入院,紅血球、血壓、血小板、血色素都低,我都唔知點解會咁 ...

餐後要6.9或以下先pass呀,咁你要問返營養師喇~
你好重咩?我第一次產檢,e生話太太你過重要飲糖水check呀,點知中左,不過d人話要打針個隻先叫真係妊娠糖尿,我地食餐同篤手指個d,只係偏高dd姐,所以照食餐keep住就ok~

[/url]

公爵府

原帖由 mercy_mama 於 10-8-20 00:06 發表

我未有b到而家都係146lbs,不過我5尺1 ,佢叫我過重囉~
我唔知係點計,係咪計BMI呀?(記得好似係叫BMI)即係營養師以你身高,體重去計係偏瘦,適中,偏高,定超重個D黎計呢?

[/url]

公爵府

原帖由 drizzle 於 10-8-20 00:06 發表
奶袋點用,點入落個袋,飲果時座熱,你地有冇買坐奶器???可以保存幾耐??同埋係咪放入櫃??

我以前用既奶袋係直接套落奶樽度,照PUMP囉~
係呀,飲之前坐熱囉,我本身有個TT暖奶器呀~
如果下間雪就3日,如果冰左就好似3個月,我都要睇返先呀,而家哩D係印象中咋,咁緊係要放入雪櫃啦,亞新手媽咪
唔放入雪櫃,記得係8HR內囉,咁不如埋食啦~

[/url]

男爵府

我依家心情好down,今日營養師話我食唔夠五穀同肉,叫我食少d菜!
唉!我依家全日都食唔到碗半飯,我都唔知點先好!
早幾日先出院,依家又咁!
我心情差到唔想見人!
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

公爵府

原帖由 drizzle 於 10-8-20 00:06 發表

買哩間,你有冇興趣呀,想聽日訂喇~

[/url]

水晶宮

原帖由 natalielin 於 10-8-20 00:20 發表

我以前用既奶袋係直接套落奶樽度,照PUMP囉~
係呀,飲之前坐熱囉,我本身有個TT暖奶器呀~
如果下間雪就3日,如果冰左就好似3個月,我都要睇返先呀,而家哩D係印象中咋,咁緊係要放入雪櫃啦,亞新手媽咪
唔放入雪 ...
我以前都只倒份奶瓶放入雪櫃雪...不過衰豬唔肯用樽飲...我唔買住喇

公爵府

原帖由 mercy_mama 於 10-8-20 00:20 發表
我依家心情好down,今日營養師話我食唔夠五穀同肉,叫我食少d菜!
我心情差到唔想見人! ...

五穀好易姐,你可以食其他野嘛,唔一定要食飯架~
可以食通粉,意粉,麵包,麥皮,冷麵,米粉,米線....都可以架~
肉好易姐,咁少就夠,你食一塊豬扒已經夠一餐份量喇BOR~
我初初都好唔開心架,而家習慣左就OK,有時會偷食,不過唔過份就OK,我就睇BB SIZE OK,我就照而家咁食,如果佢重得快咪食少D,如果BB SIZE細左就食返多DD囉~

[/url]

公爵府

原帖由 drizzle 於 10-8-20 00:25 發表
我以前都只倒份奶瓶放入雪櫃雪...不過衰豬唔肯用樽飲...我唔買住喇

大女時我一開始就比佢用,佢就2樣都OK,如果你好遲先比佢用,佢緊係唔用啦~
咁你用個PUMP黎,唔KEEP D貨呀?諗住倒左佢呀~

[/url]

水晶宮

原帖由 natalielin 於 10-8-20 00:30 發表

大女時我一開始就比佢用,佢就2樣都OK,如果你好遲先比佢用,佢緊係唔用啦~
咁你用個PUMP黎,唔KEEP D貨呀?諗住倒左佢呀~
我就係對儲奶毫冇經驗...等我試下早D比佢用樽飲先,,,到時再算

公爵府

原帖由 drizzle 於 10-8-20 00:36 發表
我就係對儲奶毫冇經驗...等我試下早D比佢用樽飲先,,,到時再算

好呀,我用左先,到時你要再問我好唔好用啦,HAHA~
其他有冇野岩?有就開聲,我聽日訂呀!

[/url]

水晶宮

原帖由 mercy_mama 於 10-8-20 00:20 發表
我心情差到唔想見人! ...
唔好唔開心LA,會影響BB KA...你唔食返多小小,遲D要係飲奶粉咪蔽

公爵府

畀面勳章

http://item.taobao.com/item.htm?id=7080449024呢件點呀?

水晶宮

原帖由 natalielin 於 10-8-20 00:38 發表

好呀,我用左先,到時你要再問我好唔好用啦,HAHA~
其他有冇野岩?有就開聲,我聽日訂呀!
我要搵返條LINK先...
如果BB肯飲用住密實袋OK 嗎???
我去左2次卓悅都搵唔到你講果隻日本版乳墊,,個EE話佢地果間冇得買...,你係邊間買???

水晶宮

原帖由 快樂 於 10-8-20 00:40 發表
http://item.taobao.com/item.htm?id=7080449024呢件點呀?
呢件係上年既貨,我FD清貨價HKD.60

男爵府

原帖由 natalielin 於 10-8-20 00:27 發表

五穀好易姐,你可以食其他野嘛,唔一定要食飯架~
可以食通粉,意粉,麵包,麥皮,冷麵,米粉,米線....都可以架~
肉好易姐,咁少就夠,你食一塊豬扒已經夠一餐份量喇BOR~
我初初都好唔開心架,而家習慣左就OK,有時會偷食,不過 ...

多謝你!
因為姑娘話低過8係pass,8.1至8.9就醫生揀。加上我個胎係比正常細,所以我先唔開心。不過營養師話會係我入院再睇我個case.
因為我好易痾同成日胃痛,所以食好少。
我依家一日食得兩餐,午餐1個餐包就夠,晚餐食半碗飯+一碗湯!
死啦!我feel到自己有dd抑鬱症發添!

公爵府

原帖由 快樂 於 10-8-20 00:40 發表

哩件都有睇過呀,不過男仔個綠色好似麻麻地~

[/url]

公爵府

原帖由 drizzle 於 10-8-20 00:41 發表
我要搵返條LINK先...
如果BB肯飲用住密實袋OK 嗎???
我去左2次卓悅都搵唔到你講果隻日本版乳墊,,個EE話佢地果間冇得買...,你係邊間買???

你睇左先~
密寶袋咁大,你點整熱D奶呀?
我有2包,洗唔洗讓一包比你先喇,我係屯門市買架~

[/url]

首頁

尾頁

跳至