自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 chaaa 於 10-9-19 21:54 發表
淨係釣魚台事件 日方宜家都仲未放船長你就知佢夠晒衰啦.

佢成個太平洋霸左一半都仲唔心足. 佢咁多地方可以捕漁就偏偏黎同你爭,

佢成日黎"虾"中國人, 下下出軍艦去打漁船, 呢d 係今日發生緊既事, 唔係幾十年前,

...

我就係覺得釣魚台呢單野係中國、日本同另外一兩個鄰近國家之間既利益'戰爭'黎,查實個島只不過係一個島仔黎,响正幾個國家既中間,我唔記得個島係咪有咩天然能源(石油之類),所以佢地爭,但以我記得,個島根本細到唔住得人,無得發展,根本無用途可言(呢D係對上一次釣魚台事件新聞所提及),只係日本個態度係'進取',行動係'主動',佢郁個島,中國一直認為個島係自己既,自然會例牌去嘈佢,咁個個都話個島係屬於自己架啦,咁又係咪真係呢?中國历史幅地圖有釣魚台既存在,日本自家历史幅地圖又係有,菲國(無記錯有份話個島係自己既都有佢份)又有,台灣又係...個個都係自己覺得,但無人爭無人郁個島時,又有邊個走黎去'發展'或提及過呢個荒島呢???明唔明我意思...根本個島誰屬唔係呢幾個國家既重點黎,佢地重視既唔係呢個島囉.而係另外D野.

响呢個島既事情上,我覺得為此而反日既人只係啦啦隊,講得衰少少(真係唔好炳,純屬我個人感受),為此反日既人分分鐘只係受人利用而已.至於利用D乜...真係唔知...大家各目睇件事啦.我覺得涉及政治同利益,你郁'我'個島,即係唔俾面我,我咪玩野囉!我係有呢個感覺.

水晶宮

原帖由 lalababe520 於 10-9-19 21:20 發表
我憎文化大革命多d 囉, 我阿爺比人批鬥
成個家 家破人亡

咁我有個亞叔當年都係文革,原本文革班人係想拉我爺監禁,結果我亞叔保護亞爺,自願代自己爸爸去坐監,仲要係無罪名嗰隻.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 lalababe520 於 10-9-19 21:20 發表
我憎文化大革命多d 囉, 我阿爺比人批鬥
成個家 家破人亡
我亞爺同亞公都係俾人批過.....好橙ka
but對比起南京大事件....我會"恨"日本人(有份參與某啲人)多啲囉
你的人格如何,你的人生亦必如何!

水晶宮

釣魚台件事...我既感覺係:

有一家人,家裡面有幾兄弟,爸爸起咗間屋一家人一齊住,原本相安無事;

但數十年之後,爸爸兩腳一伸唔响度,得番班孤兒仔繼續一齊住呢間爸爸起既屋,原本都無問題;

但有一日,幾兄弟閒話家常中,其中一個口多話呢間係"我間屋",另外嗰兩個兄弟聽完覺得不是味兒,覺得好UN耳...你話呢間係..."你"間屋???

阿甲R哂頭話:"係呀,我由出世到依家都係住呢度架啦,從未離開過屋企,,,唔係我間屋咩?"

但其他嗰兩兄弟覺得阿甲咁樣講野好唔尊重佢地存在,覺得我地都係老豆個仔,就算大家係孖生,同一時間同一條腸出,但阿乙覺得自己係大過甲,亞丙又唔認同自己係細,所以覺得俾其他兄弟睇小,無黎尊重,又唔俾面,結果就嘈起上黎,一個二個都爭住大大聲話:"呢間屋係屬於我架!",結果佢地幾兄弟仲要各自班埋身邊D親友黎聲討去多幾把聲去嘈C對方...結果就家嘈屋閉喇.

...但實情,老豆當年起間屋,無諗亦無講過間屋係屬於邊個...如果係要分得咁清楚,我覺得,間屋係屬於呢個家,而唔係屬於任何一個人,如果係都要分清楚呢間屋個正式屋主係邊個,我會講,係起呢間屋住嗰個----老豆.

伯爵府

我時時都係講你講既說話.

有時真係覺得做中國人有差恥感. 前排睇完 d 咩新聞透視 / xx檔案講大連嚴重漏油事故, 油污染那單野, 我都唔想做中國人. 大陸既社會俾我感覺完全係弱肉強食既社會, 一係窮到死, 要富有就要做陰質事, 唔使理人生死架.

個釣魚台爭到又點, 技不如人, 又唔遵守安全, 我唔覺有資格爭囉. 爭左番來, 開采資源, 係奸商奸官得益, 人民受罪.

再講, 話雖個釣魚台本來係我地既, 但戰時被搶, 戰後美國只係話俾番台灣我地, 咁個時中國又唔出聲? 依家咁多年以來真係留意唔到中國政府做過 d 咩, 係我地呢 d 國民出下聲話唔滿意咋.

原帖由 VKwan 於 10-9-19 11:20 發表
當我去過日本,感受過別人政府點樣重視國民,當地治安幾咁好,社會幾咁井井有條,產品質量幾咁靚,食物幾咁新鮮,我不知幾羨慕日本人!

子爵府

畀面勳章

1972年5月15日,美國將琉球群島主權移交日本時,一併將釣魚台列嶼的行政管轄權也交給日本,但中華民國及中華人民共和國皆認為釣魚台列嶼依地理、歷史和法理均為台灣附屬島嶼,因而引發釣魚台列嶼主權問題。

呢個根本係美國佬嘅陰謀.

伯爵府

全面留意歷史, 憎日本人, 亦會憎中國人.

原帖由 htc888 於 10-9-19 21:24 發表
後生一輩, 留意中日歷史, 就知道點解中國人會憎恨日本人了。

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-19 15:43 發表

當年大汗同佢班子子孫孫都周圍打人地國家地方,打到去歐洲地方(黃禍),咁又係咪代表歐洲人要憎恨中國人呢?

去到邊個國家都會有好人同壞人架啦....

日本佢刪改歷史唔去提南京大屠殺,,,在於我地立場黎講當然係錯啦, ...

謝謝指導!!

大宅

原帖由 lumijuli 於 10-9-19 16:27 發表
我覺得我地現在點反日都無意義...
又不是真正傷害中國人的人出來,而是他們的子子孫孫來道歉, 有甚麼意義可言...

另外就這個世界上有好人有壞人,每個國家, 每個國籍都有...
而且日本人中也有人反對戰爭的.

為甚麼我 ...

支持.

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-19 23:44 發表

我就係覺得釣魚台呢單野係中國、日本同另外一兩個鄰近國家之間既利益'戰爭'黎,查實個島只不過係一個島仔黎,響正幾個國家既中間,我唔記得個島係咪有咩天然能源(石油之類),所以佢地爭,但以我記得,個島根本細到唔住得 ...

同意,邊有咁多魚船成日定時定侯誤駛入去咁岩架.

大宅

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-20 00:26 發表
1972年5月15日,美國將琉球群島主權移交日本時,一併將釣魚台列嶼的行政管轄權也交給日本,但中華民國及中華人民共和國皆認為釣魚台列嶼依地理、歷史和法理均為台灣附屬島嶼,因而引發釣魚台列嶼主權問題。

呢個根本係美國 ...

哇,又多個板本..

水晶宮

原帖由 choison 於 10-9-20 00:40 發表

同意,邊有咁多魚船成日定時定侯誤駛入去咁岩架.

所以查實心水清既,大家都知咩事...唔係爭個島咁簡單.可能D船成日都駛入去玩路過架啦,見無人嘈,又駛近D,都仲未嘈又駛近D...仲係唔嘈喎...咁不如正頭埋岸啦...個故事可能就係咁樣黎.

再改番我先前老作嗰個故仔,另一個版本係:嗰幾兄弟成日以為間屋係佢自己所有既,有一日,其中一個兄弟拖咗自己女朋友入屋HEA,表面上係普通野,實情有無咁簡單無機心呢樣唔知,但其餘嗰兩兄弟就覺呢個兄弟明玩野,擺明車馬响佢地面前宣示間屋邊個話事...結果又係嘈哂交,其中一個仲扣留咗兄弟個女朋友唔俾人走,呢下動作係錯係過火,但佢呢下動作擺係落番個兄弟面,下番佢馬威,另一方面又係宣示自己至係呢間屋係話事人...結果嘈到一鑊泡...跟住嘈到攰,見唔夠大聲鬧到對方拗底sa冧,咪搵隔離D親友鄰居幫手嘈...講黎講去,都係嫌人地唔俾面/落自己面子.

純屬個人見解.

水晶宮

原帖由 choison 於 10-9-20 00:44 發表

哇,又多個板本..

所以嘈咩吖...煩起上黎真係好想爆句:間屋(島)係亞公既!乜人都唔係!亞公係邊個,邊個創造個島出黎咪係亞公囉!即係上帝!無神論既,咪話呢個島根本就係屬於呢個地球同呢個宇宙囉!

如果純綷因為個島係好發展係真係有人打從心裏要發展佢而去爭餐死,咁都情有可原吖...但事實就係唔係咁呢...嗰下我真係覺得爭咁耐仲要久唔久各自玩野又嘈...好無聊!

可能我先入為主,上次嘈釣魚台(我諗都有幾乎十年前喇啩),聽到新聞節目個旁述講呢個島根本係無用途無咩價值既荒島,根本無人有意思去發展個島(仲細過香港D離島呀大佬)...所以到依家又嘈,我真係覺得無謂至極,嘈黎爭黎做咩吖...

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我阿爺阿嫲成日都有講香港淪陷時佢哋有幾慘,日皇裕仁死時佢哋直情拍爛手掌,我讀F.2時中史有教南京大屠殺,前一排我有睇電影"南京 南京",我有流淚,但只會覺得打仗任何人都一樣慘,但始終我無親身經歷過,所以感受唔深,老實講我完全無"反日情緒",我無憎日本,但係我真係好憎菲律賓,係用晒成個心去憎佢哋,因為我親眼睇住8個香港人被殺,所以我唔會反日,只會反菲!
我要記得幸福......

男爵府

畀面勳章

唔係國際間判咗俾日本人,係二次大戰之後,日本戰敗所以叫美國託管琉球群島及釣魚台群島,之後美國將呢d島交還俾日本。由頭到尾都係佢地兩個國家自己交嚟交去,中方都冇承認過。但個時中國自己又內戰又文革,都冇點去處理,只係提出強烈抗議就算。以上資料係wikipedia睇到,有咩錯漏歡迎更正。

原帖由 Paris 於 10-9-19 13:19 發表
算我膚淺.釣魚臺有乜好保.國際間唔係判左俾门日本咩.人地都有海上自衛隊係度.無啦啦人地梗係唔會俾番你.嘈佢都無用:ig ...

男爵府

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-20 00:26 發表

呢個根本係美國 ...

我贊成呢個point,是美國佬二戰後在亞太區留下的"伏筆", ,中,日領道層而慎之!

水晶宮

如果件事咁簡單就好了...要知道事件表層之下有好多牽連...有前因亦有后果...牽一發而動全局...
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-20 01:10 發表

所以嘈咩吖...煩起上黎真係好想爆句:間屋(島)係亞公既!乜人都唔係!亞公係邊個,邊個創造個島出黎咪係亞公囉!即係上帝!無神論既,咪話呢個島根本就係屬於呢個地球同呢個宇宙囉!

如果純綷因為個島係好發展 ...

少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

你咁講無錯既,但係一件事還一件事。如果可以,你試下睇一本書'中國慰安婦',呢本書我睇左兩次,睇一次喊一次。其實件事時間說長不長說短不短,至小現在還有當時的幸存者。正如剛全港人親眼經歷的'菲律賓事件',我們要的同樣是'公道'。
原帖由 lumijuli 於 10-9-19 15:05 發表

噤當我看到秦始王X書X儒,中共的文化大革命,我是不是更應該憎恨中國人?!

複式洋房

美園佬絕對唔想任何非美國既國家強大,佢咁做d小動作點得呢!
原帖由 toto8 於 10-9-20 01:25 發表
唔係國際間判咗俾日本人,係二次大戰之後,日本戰敗所以叫美國託管琉球群島及釣魚台群島,之後美國將呢d島交還俾日本。由頭到尾都係佢地兩個國家自己交嚟交去,中方都冇承認過。但個時中國自己又內戰又文革,都冇點去處理,只係 ...

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

美'帝'最怕中國強大, 好久以前已經做咗好多動作, 就好比捉象棋, 佈防棋子圍攻敵人, 拑制住中國. 所以菲國和日本都是棋子, 美國先至係天敵.
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

首頁

尾頁

跳至