自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 mat媽 於 10-9-24 14:26 發表

咁都唔算的話, 仲想點呀?
其實每一區都有d比較好既學校架, 我意思是不一定要谷佢地考出面出名果d, 詳細係邊d學校真係每一區都唔同....其實自己可能已經歷過, 而唔係新手家長, 所以沒有很緊張啦...有時間真係要寫下自己對子女教育的心路歷程

大宅

好易有反效果....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

係 EDU 見到有媽咪問有咩中英文寫作班岩 K.2 小朋友讀......我即時諗到底個小朋友 26 個字母係咪已經可以順序無錯咁寫到出黎.....
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

依家個個都係咁谷D細路架啦,我唔敢講人地啱定錯,因為都要睇個小朋友既資質

珍珠宮

原帖由 montana 於 10-9-24 18:39 發表
依家個個都係咁谷D細路架啦,我唔敢講人地啱定錯,因為都要睇個小朋友既資質

true.

如果個細路做到喊既,就係谷
如果個細路有potential. 谷下都無防

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

如果要狂"谷"先入到既學校, 即係佢唔o岩讀呢間學校啦......
我覺得讀書都好講天份, D咁勁o既學校係俾D都有咁勁o既學生去讀o既, 自己唔夠勁, 又何必勉強呢.....
即係好似D大人咁, 入左間大公司, 你做到死咁濟先唔會俾人炒, 咁你勉強做落去又何苦呢...真係命都短幾年....

伯爵府

每個小朋友適合的學習花法都唔同, 冇必要比較或評論呀, 有D人0岩讀活動教學, free d都學到野, 有d人天生性比較懶散, 要人監住先逼到佢讀, 我自己係後者, 偏偏屋企人採取放牛策略, "唔逼", 細個成日半途而癈都由我 (學琴, 跳芭蕾舞), 大個就後悔.

我e生女又係咁, 我同佢佢講大個一定後悔, 佢仲心諗一定唔會, 點知宜家(17才)佢話我講得好0岩.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

香港地大把咁既家長, 見怪不怪..

大宅

唔算谷喇! 真係瘋癲果d除左做以上事項, 重會比小朋友4-5項課外活動, 重要同人講小朋友好enjoy 唔讀會

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

原帖由 miriam 於 10-9-24 18:08 發表
係 EDU 見到有媽咪問有咩中英文寫作班岩 K.2 小朋友讀......我即時諗到底個小朋友 26 個字母係咪已經可以順序無錯咁寫到出黎.....

或許每個小朋友的發展有所不同, 記得小囡K2暑假已經經常寫1-2頁的故事了---但我們作為家長的並沒有"谷"佢, 反而係佢自己鍾意寫...寫...寫...

個人認為: 若小朋友能力未到, 家長"狂谷"=揠苗助長; 但若小朋友有潛力而又肯去試的話, 為甚麼家長不放膽讓他們去嘗試呢? 或許以家長/其他成年人的角度去看, 可能會覺得小朋友"辛苦"、"慘", 但有沒有想過, 又或者有沒有直接問過小朋友們, 他們可能樂在其中呢? 小朋友們可能把課外活動看成是娛樂、遊戲的一種呢!
我真係認識有小朋友十八般武藝, 而且又難得地佢真係樂在其中的!

公爵府

牛年勳章

我帶阿囡去學乜學物時, 過不時見到D細佬睡眼醒松咁係咁喊係咁喊, 話唔學咩唔學物, 我心就會諗:為乜呢? 做咩一定要訓練到小朋友18張刀張張利呢??
果日係泳池邊, 見到個外傭帶住約4歲細路女咬住個麵包, 著住芭蕾舞裙, 外傭2話不說就同個細路女企係路邊換泳衣, 2分鐘唔駛, 個細路女就走去學游水喇! 我心又係度諗: 為乜呢? 為咩一定要小朋友入水能游出水能跳呢? 簡簡單單開開心心的童年唔得架咩??!?? Hea 就代表冇成就咩??
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個細路辛苦

男爵府

我以前係bk呢度識得有位男家長, 佢個仔同我個仔同年, 有次去飲茶個男家長問我個仔有咩技能, 我即時 "o" 哂嘴, 大佬得個歲零, 難道你想佢識吞劍?

我以前有個同事, 幫個仔辛辛苦苦將條路鋪得好好, 入到band 1中學, 好開心啦, 點知個仔腦cancer, 死左.....

我真係想問吓當下做父母的, 係咪真係咁樣死谷難谷就一定能成材? d仔女就最開心? 將來我地既社會只會越嚟越多, 有成績但無品格, 有錢但無修養, 見高拜見低踩既未來主人翁, 咁既社會係咪真係健康呢??

我n年代既和諧關係究竟仲會唔會存在?
難道想d仔女用錢、 用技能、 用職位去衡量所有人的價值觀嗎?
如果咁樣, 當我地老左, 我地對佢地嚟講係件無用既野時, 係咪想佢地當我地好似垃圾一樣, 送哂去堆填區(老人院)?

珍珠宮

原帖由 OneTwoThree 於 10-9-25 00:49 發表
我以前係bk呢度識得有位男家長, 佢個仔同我個仔同年, 有次去飲茶個男家長問我個仔有咩技能, 我即時 "o" 哂嘴, 大佬得個歲零, 難道你想佢識吞劍?

我以前有個同事, 幫個仔辛辛苦苦將條路鋪得好好, 入到band 1中學, ...

我真係想問吓當下做父母的, 係咪真係咁樣死谷難谷就一定能成材? d仔女就最開心? 將來我地既社會只會越嚟越多, 有成績但無品格, 有錢但無修養, 見高拜見低踩既未來主人翁, 咁既社會係咪真係健康呢??

點解會覺得 有成績就一定無品格 呢?
會唔會偏見左d ?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我話你知, 呢d唔係官腔, 亦唔係名校train出黎
呢d係"圓滑+唔想俾人煩" 我個女經常都係咁答我, 即係唔多好, 但又唔想得罪人所以=ok啦!
好唔好食, ok啦, 考成點, ok啦, 預備好未, ok啦
原帖由 jojoplanet 於 10-9-24 12:21 PM 發表
例如, 來你屋企食飯, 你問佢呢碟餸好唔好食..我expect小朋友好天真咁講好食或唔好食..但佢會答...hum..ok啦.....

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我估, 外人睇我, 都覺得我好谷個仔
但係.. 個衰仔做練習做到唔願瞓覺, 一起身又再做過.. 3歲人仔, 做4-5歲brain quest唔駛大人幫手 (自己睇題目, 自己答~)

c6癲到.. 如果乖嘅小朋友先可以有練習做 (嗰本仲係升小一嘅暑期練習!!)

btw, 佢真係覺得d練習好好玩, 學校d功課每次做兩頁, 成日都想做多d..

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得盡可能都俾小朋友有幾年玩,試問大家,上咗小學/中學/大學/出黎社會做野,仲邊有童真/童心去玩,give them a break!!

侯爵府

幼稚園階段我都唔想逼佢, 上次報興趣班, 劍橋英語同BALLET撞左時間,我都由得佢揀, 結果佢揀左BALLET,當然唔係我自願喇,不過我覺得佢開心就OK.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至