夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 小生命 於 10-9-30 09:38 發表

坊間有社區保姆, 有d可以最晚去到11pm, 而且你重可以申請減免. 你住邊區? 我可以比個電話你.

我住元朗區!!^^唔該哂你!!!
但咩叫社區保母???

大宅

原帖由 VKwan 於 10-9-30 10:13 發表
如果個仔真係太細,惟有攞綜援,守幾年,等佢大個入小學你至做工。

不過到時你食亞公,我驚你c6更加當你免費性奴!

守幾年~~唉~~好長時間!!

如果我食牙公~~梗係離婚啦!!^^不過都唔該你俾意見

大宅

原帖由 beanlala 於 10-9-30 11:54 發表
你直接去問下社工 你咁既情況無得你諗咁多問題 講真問題每日都會增生 比你解決到一個問題 又會有另外一個問題 你自己如果覺得真係咁難頂 就算有幾多問題都好 你都要肯行出第一步 你去搵社工幫你啦 就算比你有屋 你都 ...

社工..點搵到ga~??去社區中心??
真係好煩~諗完好多問題~但又洐生另一d問題出黎~~

大宅

原帖由 man#### 於 10-9-30 11:54 發表
我都覺得離婚仲好啦,對住哩個C人男人,整到自己心情都差曬,如果離左婚,可以同仔仔生活都好開心.:-P

我都係咁覺得!!但行出呢步..真需好勇氣!!!

大宅

原帖由 ka_hei 於 10-9-30 12:11 發表
如你決心想離婚,就要自己先行第一步,找社工幫你,有啲N1都有延展服務可以去到時上7:00-8:00,另外你可找社區保母接放學,返N1如果單親,係可以申請到學費減免架,加油呀! ...

真係要好大勇氣!!!其實社工....我住元朗區~難唔難搵!!??唔該哂你~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 pinkyhinhinmum 於 10-9-30 14:00 發表

其實你留低得1千1個月仲大勇氣~

大宅

你屋企附近有無社會福利署 直接d既話就上網搵下地址 li d野好簡單 搵到地址 邊到近你 未直接打電話去講你case lo 人地會follow架啦

複式洋房

原帖由 pinkyhinhinmum 於 10-9-30 14:00 發表

我相信無一個結左婚既女人會想行離婚呢一步, 但事實上如果兩個人响埋一齊好唔開心, 甚至其中一方長期受到另一方欺壓, 我覺得離婚未嘗唔係一個解決既方法. 你講得岩, 離婚需要好大勇氣, 因為前路茫茫, 身邊又無人支持你, 由其係夜欄人靜自己一個人望住張床, 真係百般滋味在心頭! 不過你要記住, 離唔離婚都係自己既決定, 旁人講乜做乜都唔可以影響到你, 因為真正既感受只有你知道. 你要諗下, 究竟繼續同呢個男人一齊, 你會開心嗎? 佢俾到幸福你嗎? 你個仔可唔可以有個快樂的家成長呢? 如果呢幾個問題你都可以好肯定咁講"no", 咁你快啲去搵社工幫你搞離婚, 唔好拖.

我响另一版都講過, 離婚整個process好漫長, 唔係一朝一夕可以搞掂, 所以你要調節好自己既心態, 要堅定啲, 堅強啲, 唔好驚, 唔好亂, 沉著氣去處理每一件事, 有乜野唔明或者有需要都要出聲, 唔好屈埋屈埋, 諗多啲正面既野, 至於日後既路要點行, 你可以同社工傾下, 我諗佢地可以幫到你既.

大宅

我老公個衰大佬同你老公都差唔幾. 都係甘既人, 唔搞打老婆. 有工唔返, 等老婆養. 有錢唔俾就去買PC, 遊戲機. 講佢2下就話人睇唔起佢.

不過你都好D, 你一個小朋友, 我老公個衰大佬有2個小朋友. 我都唔明點解佢老婆可以忍受到.

原帖由 pinkyhinhinmum 於 10-9-29 14:43 發表
結婚前老公都冇而家咁衰~佢個陣都算錫我...
但脾氣真係臭到不得了!!!但我忍..因為個陣有仔仔..
唔可以俾佢激到我!!!
有左..又唔捨得俾錢做檢查..又唔捨得俾錢買bb野~
下下屈朋友屈親戚買!!!!!
到生左..理都唔理個仔. ...

大宅

原帖由 sandy1425 於 10-9-30 14:57 發表

其實你留低得1千1個月仲大勇氣~

之前唔係咁小...都有千幾....呢2個月開始得800~~~

大宅

原帖由 beanlala 於 10-9-30 15:12 發表
你屋企附近有無社會福利署 直接d既話就上網搵下地址 li d野好簡單 搵到地址 邊到近你 未直接打電話去講你case lo 人地會follow架啦

係!!好啊..唔該哂~~

大宅

原帖由 hellopuffy 於 10-9-30 15:14 發表

我相信無一個結左婚既女人會想行離婚呢一步, 但事實上如果兩個人响埋一齊好唔開心, 甚至其中一方長期受到另一方欺壓, 我覺得離婚未嘗唔係一個解決既方法. 你講得岩, 離婚需要好大勇氣, 因為前路茫茫, 身邊又無人 ...

真係..要行到呢步..我有d卻步...因為我未知之前要點行~
好無助....我唔係要照顧自己.仲要照顧埋仔仔需要....
唉~~~如果真係要行到呢步~~我諗我要做定好多準備~更加需要知多d..邊d野我應該行應該做~~~
你講o既野....真係我心聲黎^^

大宅

原帖由 bobo_bo99 於 10-9-30 17:49 發表
我老公個衰大佬同你老公都差唔幾. 都係甘既人, 唔搞打老婆. 有工唔返, 等老婆養. 有錢唔俾就去買PC, 遊戲機. 講佢2下就話人睇唔起佢.

不過你都好D, 你一個小朋友, 我老公個衰大佬有2個小朋友. 我都唔明點解佢老 ...

唉~估唔到咁多衰男人係呢個世上~~~唔搞打人真係唔得!!!呢d行為~~搞係要雙方肯先得ga~~有得迫咩!!!
係囉~~有錢去買其他野..冇錢俾屋企!!!

呢d男人真係拎去打把!!!!!!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

如果你擔心住0架問題...其實你可唔可以返去同阿媽住呀??反正你係度都係得$800一個月..仲要同佢搞埋野..真係幾慘都有呀~~其實如果你唔介意返夜晚工的話..其實出面有好多酒吧(正經的)都會請侍應ga...都有$7k-8k一個月ga..咁你咪唔使驚冇人接仔仔放學囉..!!不過你就要辛苦d喇..可能會唔係好夠訓..但係總比你依家好囉!!!

伯爵府

BB 大D要讀書,駛費又多左. 你得1,000 都唔知點買校服書簿比佢. 你老公都唔慌會比得多你. 靠自己搵D錢. 離唔離婚我唔敢建議.始終你兩公婆既事. 不過你老公咁,你有份工時.分分鐘打你份糧主意. 家裡所有費用指意你.到時你百上加斤

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 pinkyhinhinmum 於 10-9-30 13:18 發表

我住元朗區!!^^唔該哂你!!!
但咩叫社區保母???

是由社會福利署同d機構合作的, 佢地有一個叫"鄰里支援幼兒照顧計劃" (我見我個邊有3/4個月大的bb都會接手), 你打電話問下:
機構:香港天水圍婦女聯合會
服務地區:元朗及天水圍
電話:2447 7780

ps:價幾你要問下, 區區有d唔同, 但都唔會收得太貴, 另外如經濟有問題, 可申請支助, 有50% or 全免的, 詳細打去問問啦.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 WINGWINGGOGO 於 10-10-1 04:19 發表
如果你擔心住0架問題...其實你可唔可以返去同阿媽住呀??反正你係度都係得$800一個月..仲要同佢搞埋野..真係幾慘都有呀~~其實如果你唔介意返夜晚工的話..其實出面有好多酒吧(正經的)都會請侍應ga...都有$7k-8k一個月g ...

酒吧(正經的)侍應吾止$7k-8k,至小有9k-10k+

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

祝福樓主:)

大宅

係呀. 真係好多衰男人. 真係咩都為自己同小朋友行先. 唔好心軟. 自己同小朋友都可以有一片天. 好男人就話, 衰男人既要黎都把鬼.

原帖由 pinkyhinhinmum 於 10-9-30 19:24 發表

唉~估唔到咁多衰男人係呢個世上~~~唔搞打人真係唔得!!!呢d行為~~搞係要雙方肯先得ga~~有得迫咩!!!
係囉~~有錢去買其他野..冇錢俾屋企!!!

呢d男人真係拎去打把!!!!!! ...

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

係囉...有9k-1w...你走啦...自己同仔仔一起生活.一定幸福過依家...祝福你!!!!
原帖由 sandy1425 於 10-10-1 11:35 發表

酒吧(正經的)侍應吾止$7k-8k,至小有9k-10k+

首頁

尾頁

跳至