婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 asyura 於 10-10-18 16:28 發表
同佢係講唔到道理架, 一係好似62大伯咁一唔岩心意就鬧佢, 咁佢就會收聲
大姑9都好聲好氣勸過佢好多次, 佢唔會聽架, 要搞到姑9發火同佢嗌架, 佢先會收聲唔理 (當然背後就數姑9啦)

佢真係好煩的, 咩都想理咩都想管, 但又唔理自己係咪識, 亦唔理人地係咪想佢理..........所以佢啲仔女都唔俾佢知咁多佢地既野, 費事佢多多聲氣..........

似我媽呀...又係好聲好氣就得寸進尺..
講極都唔明道理
但一發火炳佢, 先知衰
係咪一定要搞成咁先安樂呢
當然..又係會係背後數第二個唔岩果隻LAW )

呢樣又係似我媽喎....咩都要理
我話要出街, 又問你同邊個呀, 去邊呀
同佢講左喇...又叫你咪鬼去啦...做咩成日出去喎
好似我係犯咁
所以我都唔想俾咁多野佢知...
因為佢實插手干預的

複式洋房

原帖由 戲如人生 於 10-10-18 17:22 發表

似我媽呀...又係好聲好氣就得寸進尺..
講極都唔明道理
但一發火炳佢, 先知衰
係咪一定要搞成咁先安樂呢
當然..又係會係背後數第二個唔岩果隻LAW )

呢樣又係似我媽喎....咩都要理
我話要出街, 又問你同 ...

好彩係你阿媽唔係你99......唔係實 都似......

複式洋房

原帖由 irisflower 於 10-10-18 16:49 發表
50幾歲人好後生啫,都咁唔通氣?我o個件70幾歲,都話望佢快d...

仲有呀如果你有咗bb,唔係嚇你,你真係唔駛驚唔驚,
99 o係大廳喇!!!

原帖由 戲如人生 於 10-10-18 17:19 發表
放心....我可以肯定答你...
日日都會上硬黎
家陣已經咁...如果有個B...
除非你地反左面
否則....佢無可能唔日日上黎

所以我打死都唔生住.....至少呢兩年都唔會生......
99而家都成日想我地生, 生完就俾佢湊 (佢真係想得美)
佢同佢個親生女都搞到咁.........如果我生左一定日日同佢....

irisflower 你99至少都70幾啦........我而家生佢分分鐘可以睇埋個孫成家立室..........諗起都癲.......唔係唔想佢長命百歲, 但諗起佢同姑9既爭執, 仲要一啲BK媽咪既命運將來會發生係我身上.........

我唔想長駐BK.......

複式洋房

原帖由 戲如人生 於 10-10-18 17:17 發表
咁你地注定俾佢食硬都得喇
因為你地兩個都衰心軟..
不過睇你C6忍得幾耐啦
佢今次都忍唔住發脾四了
我諗過多幾次...
你C6有機會反枱GA
其實趁關係未搞差前
你99再唔識諗...
我怕你地會步你D大姑9/姑仔的後塵呀
到時真 ...

未必既......
老公雖然會發脾氣, 不過都好易心軟
我而家反而等99撞板
因為我地公司接左隻新job, 遲下我星期六都要返工, 為其至少三個月
老公又開始斷斷續續咁出trip
如果99仲唔改又來到先打電話, 佢實中招........
我地又唔係去玩佢冇得話我地, 到時真係咪當俾個教訓佢咯.......

複式洋房

原帖由 qoorknm2004 於 10-10-18 17:16 發表
睇見你地既 case, 唔好意思, 好簡單直接咁講就係 "兩個女人爭一個男人",
d 99 真係唔化成咁. 佢地覺得d新抱搶左佢個仔, 咁佢當年又咪一樣搶左人地個仔做老公.:;pppp: ...

哈.....可能我99根本係要老公, 女, 女婿, 孫, 仔同新抱個個圍住佢吧?
佢唔止對我地係咁, 佢對姑9都係咁架
之前姑9未辭職時, 難得有family day (姑9同姑爺都係返一至六), 99都要跟埋去......一係湊走左個孫, 搞到姑9打來要人 (姑9同99住得好近, 因為以前姑9個小朋友係俾99湊)
唔係姑9點會成日同佢嘈呀........

複式洋房

原帖由 jesuslovesyou 於 10-10-18 16:47 發表
所以若果d 老人家 通氣d.......

我地做後生既,真係好辦好多

又唔係 唔陪佢地, 又唔係 唔理佢地......

只係, 我地都想安排好自己個schedule je~~ 以及有番d 生活空間.......

一星期食一兩次飯已ve ...

所以你99咪一年先上你地屋企一次咯
因為其他日子都係你地日日上去食飯呀嘛..... (講笑)
我姑9個時俾個小朋友99湊, 姑9同姑爺都係日日上去食飯架, 想見個女呀嘛
可能咁寵壞左99, 令佢個覺佢一至日都要有兒孫相伴吧......

所以你都要小心呀
唔係陣間你未來99老奉你好似佢個女咁日日都要上去食飯你就慘啦

男爵府

育兒性格勳章

回覆 46# asyura 的文章

所以好在我早發現BK, 好多野真係未雨綢繆先ja~~~ (唔發現BK, 我估我仲 慒慒o下, 覺得日日返去食飯無問題 so...我地真係有緣 )

都係ga, 連未係姑爺 都成日去食飯
我真係唔知係99 親和力強, 定係佢"操控力" 強.......

只知我bf 話,佢家姐都痴阿媽囉~

我唔理。佢點對姑9,我咪點做新抱囉 無理由....佢自己要求個囡係一套 (可以日日返娘家食飯),但就要求人地個囡另一套囉 ...

so 我估......將來我同佢地都好多角力 等我出posts 吧

我唔介意我c6 返去陪阿媽~
因為我都會返去陪父母
但就唔該, 唔好搶埋人地個囡:;pppp:
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 asyura 於 10-10-19 09:15 發表

佢同佢個親生女都搞到咁.........如果我生左一定日日同佢.... :w ...

佢連湊姑9個囡都搞成咁....連姑9 都頂佢唔順
唔怪得佢 想打你個B 既主意啦...

老人家咁樣真係好難搞....
coz' 佢地做左咁多年人,都唔覺自己有問題,
永遠都係別人既問題,係囝囡唔孝順、唔聽話、多要求、冷巴閉...........
(但當年佢自己做新抱 亦唔好得去邊... )

到時妳真係 唔駛驚...因為99 o係大廳~~

唔止係佢會日日上黎, 連62 都會........

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 jesuslovesyou 於 10-10-19 10:50 發表
所以好在我早發現BK, 好多野真係未雨綢繆先ja~~~ (唔發現BK, 我估我仲 慒慒o下, 覺得日日返去食飯無問題 so...我地真係有緣 )

都係ga, 連未係姑爺 都成日去食飯
我真係唔知係99 親和力強, ...

你蒲咗婆媳版咁耐, 應該收咗好多料啦, 究竟幾時嫁啫? 以你一貫烈女本色, 你嘅posts應該精采過三色台長劇. 衰d講句, 我都好期待呢.

男爵府

育兒性格勳章

回覆 49# tantanmama 的文章

我係以和為貴既人~~ (呢度收既料話我知, 婆媳戰係鬥智鬥力not 鬥"大聲"~)

現實中無乜事都唔會做烈女...

剩女就可能有份

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 jesuslovesyou 於 10-10-19 11:38 發表
我係以和為貴既人~~ (呢度收既料話我知, 婆媳戰係鬥智鬥力not 鬥"大聲"~)

現實中無乜事都唔會做烈女...

剩女就可能有份

哈哈, 我都話我自己本性善良架 , 冇事冇幹我都唔會黑面. 婆媳戰的而且確鬥智鬥力嘅持久戰, 一日都唔可以鬆懈. 有時間大家多take以下幾個electives:
1. 戲劇, 包括編劇、演技、道具.....
2. 口才、談判技巧
3. CFA, CFP, 總之一切財務安排課程
4. 法律, 不限於婚姻法, 至少還要包括樓房買賣.
5. 神學 (適用於迷信99)

男爵府

育兒性格勳章

回覆 51# tantanmama 的文章

我愛上妳呢個post~~ 勁!!
咁tantanmama 妳完成左幾多個electives? 要take 幾耐ga@@? 比師妹參考下...

@@ 哇小女子不才~~ 上述electives 應該都要take 晒~~ 尤其是 戲劇.....仲有 法律 (@@ bk 呢度好多法律專家~~)

ya....我遲d 真係要惡補 樓房買賣既electives....呢樣真係好重要~~

另外,追完 "惡毒99" 既posts
還包括 保護兒童法例~~

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

本身我個人幾好火的
但對住男家都儘量客客氣氣
但如果換轉d咁ge cases係我99
我怕真係會 阿99 law
:lol
原帖由 asyura 於 10-10-19 09:09 發表

好彩係你阿媽唔係你99......唔係實 都似......

侯爵府

原帖由 asyura 於 10-10-19 09:15 發表

佢同佢個親生女都搞到咁.........如果我生左一定日日同佢....

irisflower 你99至少都70幾啦........我而家生佢分分鐘可以睇埋個孫成家立室..........諗起都癲.......唔係唔想佢長命百歲, 但諗起佢同姑9既爭執, 仲要一啲BK媽咪既命運將來會發生係我身上.........

我唔想長駐BK.......

你兩公婆都衰心軟....你想唔長駐BK都好難喎
同埋你地始終都會生..即係個問題點都會發生
我反而會叫你諗清楚經濟狀況
可以的話自己湊....不過你預左佢都會日日"中"上黎

大宅

畀面勳章

me2

原帖由 戲如人生 於 10-10-19 12:32 發表
本身我個人幾好火的
但對住男家都儘量客客氣氣
但如果換轉d咁ge cases係我99
我怕真係會 阿99 law
:lol ...
由原產地直接進口~純天然~無添加~日日新鮮製造~
BB的最佳食糧......母乳~

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

樓主同你C6試下俾99摸門釘, 佢捉過虫就知道唔好咁大安旨意。

侯爵府

原帖由 tantanmama 於 10-10-19 12:07 發表

哈哈, 我都話我自己本性善良架 , 冇事冇幹我都唔會黑面. 婆媳戰的而且確鬥智鬥力嘅持久戰, 一日都唔可以鬆懈. 有時間大家多take以下幾個electives:
1. 戲劇, 包括編劇、演技、道具.....
2. 口才、談判技巧
3. CFA, CFP, 總之一切財務安排課程
4. 法律, 不限於婚姻法, 至少還要包括樓房買賣.
5. 神學 (適用於迷信99)

1...呢樣我都幾有天份....不過都可以再深造下
2...呢樣亦唔差....死都嗌番生
3...財務都唔弱...除左管自己果D差D之外...管老公的...絕無問題
4...呢樣唔掂.....真係要惡補下
5...呢樣我勁過99

大宅

畀面勳章

原帖由 anita_yps 於 10-10-19 12:48 發表
樓主同你C6試下俾99摸門釘, 佢捉過虫就知道唔好咁大安旨意。

樓主應該試過~不過有個心軟c6~實俾人call返去開門~
由原產地直接進口~純天然~無添加~日日新鮮製造~
BB的最佳食糧......母乳~

侯爵府

錯...係兩個都心軟
兩個都覺得唔好意思
最後打道回府:tongue:
俾著我本來有活動...
係你自己唔打黎講聲先
我真係照繼續做自己的野...
唔會理佢LAW

唔通第日應承左小朋友話去邊度邊度
個小朋友滿心歡喜出左門口
又俾人咁召番去?
又或明明三人行變成四人行?
到時小朋友會好失望...同埋作出的承諾無兌現
小朋友唔會再聽你支笛啦...(身教言教嘛)

所以家陣應該開始學下硬起心腸學習拒絕LAW
但如果你地兩公婆再係咁緃你99.....
真係唔知第日點收科
原帖由 crystals 於 10-10-19 12:52 發表

樓主應該試過~不過有個心軟c6~實俾人call返去開門~

公爵府

原帖由 jesuslovesyou 於 10-10-19 12:12 發表
我愛上妳呢個post~~ 勁!!
咁tantanmama 妳完成左幾多個electives? 要take 幾耐ga@@? 比師妹參考下...

@@ 哇小女子不才~~ 上述electives 應該都要take 晒~~ 尤其是 戲劇.....仲有 法律 (@@ bk 呢度 ...

我都係生咗bb之後先惡補呢d electives, 仲有漫漫長路先可以畢業. 本來以為major夫妻感情, core係"愛". 點知附加嘅minor婆媳關係要修咁多electives. 嗯, 保護兒童法都好重要. 另外,
6. EQ
7. 營養飲食/醫藥
都不可缺少.

首頁

尾頁

跳至