自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

唔知成唔成呢?

伯爵府

嘩,原先天文台估會加強到 175~~啱啱睇已改咗 185。。。仲要預測路徑都吹得幾正香港喎~~

但 185... 唔吹正都幾係野~~唔知會唔會減番弱呢?

原帖由 EVA222 於 10-10-19 11:32 發表
22號會加強,我女飛左去大6做野,22號返,真麻煩唔知到時點.
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 worthy 於 10-10-19 11:08 發表

算吧啦! 10月喇....唔會打風喇.....況且依家天氣咁涼.

好難講, 聽老人家講, 以前都有中秋後打風,仲要打得成既都係勁風.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Kuri 於 10-10-19 11:40 發表
嘩,原先天文台估會加強到 175~~啱啱睇已改咗 185。。。仲要預測路徑都吹得幾正香港喎~~

但 185... 唔吹正都幾係野~~唔知會唔會減番弱呢?

...

響海上好少會減弱,通常只會增強. 登陸先會減弱.

珍珠宮

最好打唔成, 個風慢慢減弱. mouth:

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 醜樣豬 於 10-10-19 11:20 發表

預祝你囡囡生日快樂

多謝~
本來想同佢去迪迪尼玩埋halloween.... 依家咩都無啦....

別墅

呢個颱風打到黎真係唔講得笑!

香港試過咁強嘅巨風未嫁,頂唔頂得住呀,我住村屋附近有電纜,平時掛八號D燈都會閃閃吓,如果住樓又好似坐緊海盜船咁,真係真係有D擔心!:(

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

點都好, 大家要買家餸先~

子爵府

平時屋企好少有蟑螂出現,我最驚蟑螂 ~~~~尋晚我居然有隻細既o向屋企廚房出現~~~

另一方面又唸,佢地係咪知道個風會黎,所以走出黎呢?

子爵府

平時屋企好少有蟑螂出現,我最驚蟑螂 ~~~~尋晚居然有3隻細既o向屋企廚房出現~~~

另一方面又唸,佢地係咪知道個風會黎,所以走出黎呢?

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我個女今日係咁玩噴口水,似乎打吾到都會勁落雨..

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 rubyplk 於 10-10-19 11:53 發表

多謝~
本來想同佢去迪迪尼玩埋halloween.... 依家咩都無啦....

去室內食buffet

複式洋房

今年d風真係好怪,一個大轉彎可能又吹埋黎......

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 菊豆 於 10-10-19 12:02 發表
香港試過咁強嘅巨風未嫁,頂唔頂得住呀,我住村屋附近有電纜,平時掛八號D燈都會閃閃吓,如果住樓又好似坐緊海盜船咁,真係真係有D擔心!:(

颱風溫黛既紀錄
紀錄以來最低海平面氣壓:944百帕斯卡
紀錄以來天文台總部最高陣風每小時259公里
紀錄以來最高天文台一小時平均風速:每小時72海哩/每小時133公里
二次大戰後維多利亞港最高風速:大老山,陣風154海哩(約每小時284公里),一小時平均每小時102海哩(約每小時189公里),十分鐘平均每小時105海哩(約每小時194公里)

相信呢個風如果以佢最強既姿態襲港,係會勁過溫黛
鮎魚維基:
此颱風中心最低氣壓僅有885hPa,比2009年颱風妮妲還低上20(hPa),其瞬間最大陣風更高達355公里/小時,亦是到目前為止2010年全球最強的熱帶氣旋。此颱風的風力亦是自1979年颱風狄普及1992年颱風蓋伊以來最強的颱風,更是全球有記錄以來登陸菲律賓風速最高的颱風,其最高持續風力相當接近全球有記錄以來風速最高的1961年颱風南施及颱風狄普。
亦係有記錄以來第八強颱風

香港既樓可以頂住300KM以上既風速,不過如果住得高既,就會搖搖搖...都幾
唔記得講,樓頂得住,窗唔係隻隻頂得住,怕既最好痴痴佢啦,同埋唔好開窗...開少少都唔好,會扯爆隻窗

水晶宮

畀面勳章

係咪唔知邊度預測過香港今年會俾一個好勁既颱風吹襲??
係咪天文台定唔知咩?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bowling2004 於 10-10-19 12:33 發表
係咪唔知邊度預測過香港今年會俾一個好勁既颱風吹襲??
係咪天文台定唔知咩?
天文台淨係話今年風季會遲,10月打後仲有3個風會影響香港

水晶宮

畀面勳章

你自己睇吓呢度..... http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008050101040

原帖由 susi1024169 於 10-10-19 12:35 發表
天文台淨係話今年風季會遲,10月打後仲有3個風會影響香港

水晶宮

畀面勳章

香港附近既地方都已經話嚴密戒備呢個風, 但香港仲好似若無其事咁.....

http://www.smallcampus.net/member_files/aa/ad/m203591/html/index2.html

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 susi1024169 於 10-10-19 12:30 發表

颱風溫黛既紀錄
紀錄以來最低海平面氣壓:944百帕斯卡
紀錄以來天文台總部最高陣風:每小時259公里
紀錄以來最高天文台一小時平均風速:每小時72海哩/每小時133公里
二次大戰後維多利亞港內最高風速:大老山,陣風154海哩(約每 ...

我記得有年有隻窗飛左去樓下單位, 打爛人地隻窗!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bowling2004 於 10-10-19 12:39 發表
你自己睇吓呢度..... http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008050101040

拉尼娜年好多人都知,呢位解答者就係天文台?天文台敢話一定有10號波????

首頁
12345...10

尾頁

跳至