自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我都係咁諗....而家唔中意風假

原帖由 Fiona0235 於 10-10-21 09:54 發表
希望個風就算打得成,都唔好有任何人命傷亡啦!

珍珠宮

原帖由 kc_01k 於 10-10-21 09:32 發表

但下午, 可能係 4 ~ 5 點先掛呢...
唉死啦,仔課外活動,我果個時間要自己湊仔放學,冇校巴!真煩,打風就早d講啦!

伯爵府

醒目開學勳章

香 港 天 文 台 發 出 最 新 熱 帶 氣 旋 警 告
三 號 強 風 信 號 , 現 正 生 效 。 預 料 本 港 平 均 風 速 每 小 時 41 至 62 公 里 。 在 上 午 10 時 , 強 颱 風  魚 集 結 在 香 港 之 東 南 約 460 公 里 , 即 在 北 緯 19.5 度 , 東 經 117.4 度 附 近 , 預 料 向 北 移 動 , 時 速 約 8 公 里 , 橫 過 南 海 北 部 , 逐 漸 靠 近 廣 東 東 部 沿 岸 。  魚 在 過 去 數 小 時 以 較 慢 速 度 繼 續 向 北 移 動 , 並 保 持 強 度 , 逐 漸 靠 近 廣 東 東 部 沿 岸 。 本 港 現 時 吹 清 勁 至 強 風 程 度 北 風 , 高 地 間 中 吹 烈 風 。 受 到 乾 燥 東 北 季 候 風 影 響 , 預 料 本 港 天 氣 在 今 日 不 會 迅 速 轉 壞 。 由 於  魚 現 時 移 動 緩 慢 , 其 未 來 路 徑 仍 然 有 變 數 。 預 料 三 號 強 風 信 號 會 維 持 一 段 時 間 , 今 日 改 發 八 號 信 號 機 會 不 高 。

平時以呢個距離連3号都未掛la, 而家已經係早左掛la. 所以果風應該真係幾勁 不過佢行得咁慢8公里/hr, 我諗3号都有排掛. 而且佢仲好似增強緊, 唔好話8号, 今次可能會上埋10号tim呀 所以大家真係要小心d.
原帖由 Fiona0235 於 10-10-21 09:54 發表
希望個風就算打得成,都唔好有任何人命傷亡啦!

水晶宮

我都係甘諗
原帖由 fannylhs2007 於 10-10-21 09:45 發表
好大機會等收市4:30後先掛8號

民房

我都係,無論幾多號,我老公都要返工,每次我都想跟埋佢出門口!今次如果個風太勁我會捉實佢唔比佢出門!

原帖由 kc_01k 於 10-10-21 09:24 發表

我仲痕, 因為星期六, 有好緊要事做, 8號仔, 我唔想, 因我屋企好多人都係8號要返工. 會令我好擔心.

希望條魚只係得個樣, 唔好發威.

子爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

今日應該唔會掛, 條魚游得好慢又向左北移..
執子之手 與子皆老

珍珠宮

radio 新聞剛剛講左,天文台話今天 8 號機會不大
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 kc_01k 於 10-10-21 09:32 發表

但下午, 可能係 4 ~ 5 點先掛呢...

應該 4:30 收市後

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

尋晚咪又係話掛3 號機會不大. 不過要掛我寧願佢聽朝至掛. 至少老公放埋假幫手睇小朋友.

原帖由 webjen 於 10-10-21 10:07 發表
radio 新聞剛剛講左,天文台話今天 8 號機會不大

伯爵府

165 都算勁呀,呢幾年埋親嚟香港個D都係 70 幾 80 之嘛~~好彩佢又遠咗D,不過都唔希望其他人受累,所以希望佢越埋越弱啦~~

啱啱睇個預測又減咗 10 公里喇~~155

原帖由 sasa0208 於 10-10-21 09:48 發表
如何才稱得上天文台所說的第三級「超強颱風」,好像六二年颱風「溫黛」,時速超過一百八十五公里,海面船艇都被吹翻,由五零年至今香港只出現過五次。

至於第二級的「強颱風」,就好像零三年的「伊布都」般,每小時風速超過一百 ...

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

原帖由 fannylhs2007 於 10-10-21 09:45 發表
好大機會等收市4:30後先掛8號

Agree!

大宅

me 2 ~~~

原帖由 candy32 於 10-10-21 09:32 發表
魚呀魚我哋唔歡迎你呀,快D走啦

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 2009_SHW 於 10-10-21 10:04 發表
我都係,無論幾多號,我老公都要返工,每次我都想跟埋佢出門口!今次如果個風太勁我會捉實佢唔比佢出門!

你都好吖, 我次次提佢小心d, 我會好擔心, 佢都覺得我過份擔心, 唔知係咪縑我煩. 佢份工係唔返唔得.

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唉!真係唔希望因為呢條魚令到人命傷亡,我而家俾佢嚇到驚驚哋!第一次唔希望打風.
我要記得幸福......

大宅

個新聞係話"停止吉櫃交收",咁有貨個d應該無影響喎~

大宅

捱到明天收市, 唔好掛 mouth:

原帖由 hinwaimama 於 10-10-21 09:53 發表
我地個天文台好捱得ga~可以既話都會捱到明天收市ga
hello hello ~~

水晶宮

原帖由 浩霆豬豬 於 10-10-21 10:27 發表
唉!真係唔希望因為呢條魚令到人命傷亡,我而家俾佢嚇到驚驚哋!第一次唔希望打風.

係啦!平時打風我地不知幾想打得成有得休息一天,,,但呢次真係好唔同,知個風咁強勁,講得咁恐怖,真係會怕萬一有咩閃失,香港會搞到有人命傷亡囉!

今日到底係咪要掛八號?係就快D...唔好响正學生三四點放學時間掛八號呀,,,打工仔六七點放工時間就更加啦!咁多人响街,真係好擔心會有危險...

子爵府

明天仲囉左假添..真係蝕晒

水晶宮

我都覺得唔會今日掛,是關阿仔學校係馬灣,尋日中午我地已經收到短信話暫停所有課後活動,正常時間放學(佢地係非常密切監察住任何天氣情況),返到屋企就掛左1號風球。同埋都叫學生留意今朝新聞同有無收到短信有無特別情況先好落樓返學。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係公司入面做 shipping dept, 一有颱風就有 carrier 不停 send email 講風暴消息

佢地話... 中央氣象提供資料, 這個颱風會於22日晚至23日早上才會於 "深圳至潮洲" 一帶登陸

按颱風而家既時速來計, 真係無咩可能今日會掛8號, 如果唔係咪要掛足差不多48小時 (2天, 因為估計22日晚至23日早上才登陸)

首頁

尾頁

跳至