單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

亞Sir,

謝謝你送我的詩歌. 這歌我也唱過, 也是我喜愛的詩歌之一. 憑歌寄意. 盡在不言中. Amen!

複式洋房

Little car,

謝謝你不厭其煩的點醒我. 你說的話, 我真有消化過的.

你說中了我---衺執著! 一廂情願以為自己該如古代女人般, 找個老實人, 拍拖, 結婚, 生子, 為老來做好打算, 兒孫满堂, 與老伴相依到老 ... 現在, 竟由一個春秋大夢. 變了一個噩夢...

很欣賞你的轄達與堅强. 你學習的層面那麼廣, 該是一個很有情趣, 很好的友伴, 希望能有機會認識你.

複式洋房

Wayso,

怎麼同樣都是獨居,你我的態度, 相差這麼遠呢?

我真的很怕很怕做獨居老女人. 先天性的.
過去太依賴他了. 看著家裡的變化, 很觸境傷情 ...我太感情用事了吧.

不過有一點我比你强, 我也曾走過出來見人. 你這位真人, 何時露相呀? 相這各版友都希望會一會.

複式洋房

小雄維尼,

你說的話我懂, 也明.

只是當人鑽在牛角的時候, 是不懂得停一停, 想一想, 稱一稱, 和人比較一下, 才告訢自己該不該不開心的. 感覺只是隨心而出.

亦因此, 要上來bk呻一下, 給別人當頭棒喝一下, 提醒一下. 互相勉勵一下. 我想, 這正是這版珍貴之處.

請見諒你眼中這不肖的我.

對於你的處境, 我也會為你打氣. 齊齊努力加油, 共勉之.

複式洋房

Yuki,

知道, 收到! 我都希望可盡快可忘記以往, 向前邁進. 只是不知怎的一不著回頭望 ... 啊, 給我一杯忘情水 ...唔該.

複式洋房

原帖由 豬仔珊 於 10-10-30 06:55 發表
(!_!)
雖然我唔知你傷心嘅日子捱咗幾耐, 但我可以話你知, 我用咗三年都未完全捱過, 有時只不過係面人歡笑背人愁.
但每當我唔開心, 我會搵朋友傾吓計, 去吓街. 或者你而家有太多空閒嘅時間, 所以至會亂諗野啫, 真係ga ...

豬仔珊, 感激你一直對我留言鼓勵. 我也怕我要捱一段長日子. 就是這樣, 我才很恨自己這麼沒用, 好忟.

不管怎樣, 我也相信我們總會捱過的. 只願這天早日來臨.

複式洋房

原帖由 babytszkin 於 10-10-30 07:22 發表
感嘆號小姐,
雖然我們有子女係身邊,但係真的亦會有有子女的煩腦,好像我呢排都成日為個小朋友擔心
如果真係重未搵到人生目標,咁不如同自己定一個短期的目標喇,因為有了目標,便可以努力向前,到達了又可以為自己set ...

子健媽, 多謝你呀.

我雖然不算是這裡的常客, 但我有看到你一直以來的轉變.

你好似亞信, 縱使自己也面對著不同的挑戰, 但也很樂觀, 很正面, 很從容的去面對.

還懂得鼓勵人, 幫助人. 我要為你鼓掌, 向你學習呀! 你真是好叻, 好偉大! 你現在才那麼年輕, 憑你的毅力, 一定有好日子過的. 加油呀!

P.S. 你稱我做感嘆號"小姐", 好得意, 好斯文, 好客氣

複式洋房

原帖由 charmaine_1 於 10-10-30 08:23 發表

對人歡笑背人愁嘅曰子,我過左9年啦,或者你會巳為我好開心,其實係習巳為常,見到人就要笑,
但我希望你唔好學我,揾個目標,擴大自己圈子,唔好比自己
諗番轉頭, ...

Charmaine_1,

我已經好努力擴大自己圈子, 否則我也不會在這裡出現. 以往的我只有"老公"同"番工". 我現在已經叫做踏出了很大很大的一步. 在BK認識了一班姊妹, 伴我走過難捱的日子.

我現在的目標是要從新做回自己, 會笑的自己...

你不開心時, 我們都願與你分享的.

要提醒你, 你已經做得不錯了. 見到你乖巧可愛的女兒就很羡慕你.

複式洋房

原帖由 littlecar 於 10-10-30 10:05 發表
其實大家心目中既愛情同婚姻係點??
人生又係點???

我放得低係因為我知道愛一個人就係俾自由佢....如果一個成年人要行一條唔係甘好既路....其實真係佢自己既選擇...就等於今天我地既人生係我地手裡面一樣.....我地仍 ...

你這篇對話, 我真要 bookmark 起佢。  謝謝你。 

複式洋房

[quote]原帖由 CD_BB 於 10-10-29 13:34 發表
其實我未捱得過,係捱緊.....無錯最大動力from.我個仔,我個仔的開心就係我的開心, 當辛苦係值得時就不會覺得係辛苦了

我一直都因為沒自己兒女而難過。。。

此刻你們可能是辛苦一點, 但要想著將來可兒孫满堂,所付出的努力也是值得的。 

我現在雖看似自由, 但老來便... 真係你睇我好, 我睇你好啦。

複式洋房

原帖由 朗尼 於 10-10-29 15:22 發表
哈哈,妳放心妳唔係包尾,我爬得比妳仲慢好幾倍(我連起點都末見到呀),一齊努力啦。

朗尼,喂! 集合喇喂!  一齊"在晴朗的一天出發"lah!

複式洋房

原帖由 酸棗仁 於 10-10-29 22:45 發表

一個叻! 只係一個叻咋.....

其實, 如果以你的經歷, 可以用一d "soft" d 的方法去點化一下其他人 (爛泥除外), 咁就真係 叻叻叻!

亞伯,

我最怕你.

一邊叫人上來bk呻, 一邊鬧人 ...一出口就話人係爛泥...你這樣, 好嚇人的...我一直隱居, 不敢發言, 一半是因你 ... 飲少D啦.

複式洋房

原帖由 veronica0731 於 10-10-29 15:29 發表

(!_!)

琴日同個朋友傾開計,個朋友同我講咗一番說話,我覺得好適合你聽一聽.
佢話,其實果兩個人而家係好開心,唔會理會周邊的人的感受.即係話你有幾唔開心,幾傷心,佢哋都係唔知,亦唔會感受到的.咁係咪仲要遭質自己.係 ...

veronica0731,

道理我好明, 不過"道行"我未精。

有你地陪我,理我感受,我已經很感恩。 
我會珍惜的。 

複式洋房

原帖由 -joejoelam 於 10-10-29 15:30 發表
我唔係單身,我結咗婚,有仔囡,但我依家好羨慕單身,有得揀,我寧願唔結婚.
嫁得出未必一定好,嫁著個鍚你就係你前生修來嘅福份,要珍惜,如果嫁著個自私精,重要比件第三者你嘆,事件敗露咗仍然唔放手,將歪理講到變真理,剩係 ...

joejoelam,

為何現代人的婚姻那麼複雜的呢?
未結婚的, 想結婚;
結了婚的, 想單身;
結完又分的,又怨婚姻不認真...

現代人, 怎麼攪的?

怕怕了 ... 我這年齡, 該不會再婚吧 ...

複式洋房

原帖由 singsingfok 於 10-10-29 17:14 發表
唔好咁啦!爬得慢都唔緊要,大把人陪你!加油呀!一個人都好,得去下街,又無負擔,又唔駛唸仔女,幾爽!

singsingfok,

你都係呀! 不要一個人捱呀, 要支持, 這裡也有大把人陪你。 

雖然感激你陪,但不用等我了。希望你早日爬出去,揾到你的新天地啦!

複式洋房

原帖由 annachee 於 10-10-30 22:25 發表
我最難捱既日子就係半年前岩岩有左...果陣未知自己有左..老公出臉有個女人...佢好似顛左咁...奶奶仲要明知個仔有野...仲要幫住佢話我....D說話難聽到.....以為做戲先會有.....老公果根本放棄左呢段婚姻......我好傳 ...

annachee, 

對於你的遭遇,也感難過。你也要撐著呀。萬事以自己身體和bb為重。 

你的C6,99,終有日為他們今日作的惡事受到報應的。 他們會為此後悔。

我身邊的朋友不斷告訴我,明天會更好的。 我也將這轉告你。 與你同行。 

伯爵府

原帖由 (!_!) 於 10-10-31 01:03 發表

亞伯,

我最怕你.

一邊叫人上來bk呻, 一邊鬧人 ...一出口就話人係爛泥...你這樣, 好嚇人的...我一直隱居, 不敢發言, 一半是因你 ... 飲少D啦.

咩呀?

係小雄成日都叫我唔好飲唔多, 我懷疑緊佢暗戀我!
咁我至叫佢唔駛勸我呢 pat 爛泥之嘛....(佢今日成日都冇上網, 等佢睇到時, 實激死佢)

嗱, 你叫咗我一次 "唔好飲咁多喇", 再叫多兩三次, 我又懷疑你暗戀我的喇!

嘻嘻, 從此都冇人夠胆叫我飲小d喇!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

複式洋房

原帖由 pooth 於 10-10-29 17:20 發表

(!_!)

縱然是龜速也不要氣妥,我何防不是行3 步退 2 步呀 !

記著縱使妳有多傷心, 多痛苦, 人家也不會理會妳的感受,
人家只顧新人笑, 不會理會舊人垂淚。

記得龜兔實跑的故事嗎 ? 只要有恆心持著不放棄的精神,
最 ...

Pooth,

咁熟...客套話私底下講啦。 

多謝你和幾位姊妹伴著我這隻龜爬到今天 ... 你們一定是前生欠我的. 今日還著D息先啦.

我頂唔著啦,要瞓! 

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

死人呀伯,
我叫你5好飲係為粽子著想喎....你咪講d5講d先得架

原帖由 酸棗仁 於 10-10-31 01:28 發表

咩呀?

係小雄成日都叫我唔好飲唔多, 我懷疑緊佢暗戀我!
咁我至叫佢唔駛勸我呢 pat 爛泥之嘛....(佢今日成日都冇上網, 等佢睇到時, 實激死佢)

嗱, 你叫咗我一次 "唔好飲咁多喇", 再叫多兩三次, 我又懷疑你暗戀我 ...

伯爵府

原帖由 小雄維尼 於 10-10-31 01:35 發表
死人呀伯,
我叫你5好飲係為粽子著想喎....你咪講d5講d先得架

狂笑中!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

首頁

尾頁

跳至