自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

伯爵府

我自己一個人時就會左行右企讓人行先,但真係要睇情況囉..咁拖住小朋友時唔讓開都好正路呀..而且扶手電梯本來就唔支持d人行上行落架喇!!!讓你係人情唔讓係道理~
大b駿逸細b駿晞

伯爵府

係囉. 有幾難呢? 我都企埋右邊唔阻人. 我覺得同小朋友一起搭, 家長企係小朋友後面咪都好安全. 始終香港地好多人係好趕頭趕命, 咪俾條路人行囉.

我覺得自己好留心唔好阻人路架, 但我近排都俾那些 courier 罵我阻住佢!!! 當然都怒氣啦, 但以後都留神 d, 好多人真係要靠快搵食架!

原帖由 echoo 於 10-11-14 23:48 發表
俾條路人家行, 其實係唔係真係咁難? 就算佢真係唔岩, 俾條路人行又得唔得呢? mouth:mouth:" />

公爵府

畀面勳章

有路你揀行我唔會叫停你囉, 但人地帶住小朋友/老人家為安全跟規矩, 點解好意思叫人讓??讓唔到仲要鬧人/"摺摺"聲/ 啤人??咁咪同係行人路踏單車係咁"叮叮叮"要人讓路一樣惡!!
好多時見老人家等成半分鐘先排到上電梯企, 後來的後生仔就行左上去, 到月台後生仔就排前面, 老人家排後面, 車到後生仔就有位坐係到打機, 老人家就要企到站

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

唔...人地都講唔該借借啦,甘人地趕時間咪讓下人囉!

---生命無價,請支持領養---

男爵府

讓下人又無乜大不了. (我自己認為)

大宅

左行右企對香港人而言只係一種習慣,其實得一邊企人,梯級重量唔平行,一樣係唔好。而且大人+細路或者與長者同行,兩個人同一級會比較好照應。

讓一讓,無事還好,有事... 佢真係會賠咩,不當使用扶手電梯,保險亦未必賠,尤其港鐵已經貼左廣告叫你地企穩。

講真,趕時間去行樓梯,唔好累己累人。

珍珠宮

樓主如果來英國,唔左行右企就實比人鬧/白眼

珍珠宮

原帖由 小倩 於 10-11-14 23:51 發表

我嗰次响北角站條長命斜扶手梯, 堅持唔讓嘅後果係...
個賤精見我唔讓, 走去搞阿仔
阿仔聽到人講"借借", 佢又戇吓戇下縮咗手
賤精見有機可乘就一手推開佢
好在我攬得穩, 否則分分鐘會碌咗落去
嬲到我勁大聲鬧佢

點 ...

咁點解唔一開始就企埋一邊?
我同阿仔就一定落就企佢前面,上走企佢後面

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 sasa@uk 於 10-11-15 01:18 發表

之前去日本旅行, 佢地企慣左邊, 一時唔記得左, 企錯邊, 比d架仔白眼到死呀!
其實我覺得好奇怪, 點解整係得香港宣傳企定定, 而係外國既, 多數係企定一邊讓人過!!
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

大宅

原帖由 sumlam 於 10-11-15 01:36 發表

其實我覺得好奇怪, 點解整係得香港宣傳企定定, ...

因為扶手電梯o既功用唔係用黎行的,有無買第三保或者賠唔賠相對都無保證,港鐵唔想"咩",最好方法就係叫你地企定定。先唔計會唔會變滑梯,年終唔少扶手梯突停事故亦造成搭客受傷,如果行住咁停,肯定會更傷的。

Anyway,港鐵要求搭客唔郁,我覺得我地應該遵守,而唔係話以前點點點又或者其他國家點點點囉。

不過港鐵D野用左咁多年,幾時出事都唔出奇的,我覺得行樓梯較有保障。

扶手電梯變陷阱 左行右企釀意外
http://www1.hk.apple.nextmedia.c ... &art_id=5539482

大宅

好媽媽勳章

地鐵公關部係電台節目(星期六 hkr2 8:30am) 好多時都表明 '左行右企' 已經停左超過10年....只不過係80年代時呢個口號太深民心, 造成誤解

mtr表示,扶手電梯意外數字太多....所以不贊成/不同意 係扶手電梯上走動...!!

珍珠宮

除非地鐵完全禁止人行電梯啦,否則左行右企,對企果邊既人係最安全既

果d要行既人,就自負啦

珍珠宮

原帖由 041810537 於 10-11-15 01:48 發表

因為扶手電梯o既功用唔係用黎行的,有無買第三保或者賠唔賠相對都無保證,港鐵唔想"咩",最好方法就係叫你地企定定。先唔計會唔會變滑梯,年終唔少扶手梯突停事故亦造成搭客受傷,如果行住咁停,肯定會更傷的。

Anyway,港鐵要 ...

其實點解外國都實行唔到係電梯企定定,係因為真係好難教育到每一個人都遵守囉。你估外國電梯意外少?地鐵有poster講比人知每年有幾多電梯意外,叫d人唔好行電梯。但一樣有好多人行.
但我覺得佢地要行,跌親係佢既事,如果比人推左落去就好無辜,係咪?

男爵府

讓一讓吧, 或者俾小朋友企右邊,當全香港都係咁,你堅守原則搭親電梯都會俾人話! 尤其地鐵! 真係好多人趕時間! 如果真係怕小朋友安全,去搭LIFT最好~

樓主你個Case都唔算大事,我最討厭係拎住行李/bb車搭電梯的人,危險到......

大宅

原帖由 sasa@uk 於 10-11-15 02:14 發表

其實點解外國都實行唔到係電梯企定定,係因為真係好難教育到每一個人都遵守囉。你估外國電梯意外少?地鐵有poster講比人知每年有幾多電梯意外,叫d人唔好行電梯。但一樣有好多人行.
但我覺得佢地要行,跌親係佢既事,如果 ...

我唔想同你嗌呢啲野,你自己睇,睇完如果覺得我無理據都無所謂,你有自由,我管你唔到,身體係你地o既,我只係想你地明白你地做緊o既野根本唔安全,即使好多人都係咁做。

呢則新聞係零六年,早有學者發出警告。
http://www1.hk.apple.nextmedia.c ... &art_id=5539482

岩岩先睇到另一則舊新聞,扶手電梯出事令佢受傷失去工作能力,告港鐵告唔入,經濟出現問題。我係好心先咁鄭重同大家講一次,希望大家明白左,唔好再出事。慣左o既野,一樣可以改架啫。

公爵府

畀面勳章

原帖由 miss321 於 10-11-15 02:21 發表
讓一讓吧, 或者俾小朋友企右邊,當全香港都係咁,你堅守原則搭親電梯都會俾人話! 尤其地鐵! 真係好多人趕時間! 如果真係怕小朋友安全,去搭LIFT最好~

樓主你個Case都唔算大事,我最討厭係拎住行李/bb車搭電梯的人,危險到.... ...

講到搭lift, bk又久不久有post關於好人好者同d傷殘老弱爭lift

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

解決方案:
只建單行扶手電梯
一天光晒

珍珠宮

原帖由 小倩 於 10-11-15 02:39 發表
解決方案:
只建單行扶手電梯
一天光晒

係架,或者罰錢,坐監啦

男爵府

[quote]原帖由 Anpanmama 於 10-11-15 00:36 發表
話自已有家教嘅未必真係有家教, 話人地無家教嘅人就一定係無家教![/quote]

認同你的説法

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 sasa@uk 於 10-11-15 01:18 發表

好多欧洲国家都系甘架!

首頁
12345...25

尾頁

跳至