婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 stkyo 於 11-2-6 01:31 PM 發表
仲有。。。無最新最頂尖既懷孕智識都唔得架。。。

係呀,睇到我O哂咀mouth: mouth:

伯爵府

2024年龍年勳章

係播, 加番第8項先:
1.比層樓個仔住
2.give/prepare $ for their wedding
3.cook for your daughter in-law, 煲薑醋,燉補品。
4.take care of your grandkid
5.follow the requirement of your daughter in-law to take care of your grandkid
6.cannot want them to eat with you in the festivals
7. must give $ to your son/daughter in-law if you have $$
8. 識最新最頂尖既懷孕智識

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

好興幸自己有兩個女....遲下唔改駛做人99!!!

伯爵府

2024年龍年勳章

原帖由 cashcash 於 11-2-6 15:04 發表
好興幸自己有兩個女....遲下唔改駛做人99!!!

好曬... 戴番副超先~

別墅

我覺得做人奶奶都唔緊要,如果佢自己做個女,都可以感受吓嫁女嘅感覺,真係覺得好似無左個女咁,但係如果兩個都係仔....好似我奶奶咁,以為我嫁左入門,就好似無左自己個阿媽咁,又唔會問吓我屋企人點呀?有咩大時大節都顧左佢自己先,有時我阿媽想做節做正日,都話唔得,把鬼火...有一次我咪同老公分開去做節囉!

禁止發言

大宅

我反而因為比99同姑奶蛤得太緊要,情願生仔!因為如果生女,到佢結婚,我一定會好擔心佢夫家會點對佢。因為有些人門面野做到足,內裡就蛤到個新抱要自殺咁滯!總之自己個女就係皇帝,人地個女連人都不如!加上如果有個變態姑奶,好似我個case咁,咁就真係唔知點好!

生仔,我一定會對個新抱好好,同埋一定唔可以一齊住,盡少見!情願見親係開開心心既,而唔係為左有個仔新抱成日係身邊,覺得威,有面而做!同埋佢地結婚前會講明由我呢代既"家規":唔可以以99身份蛤新抱!這是為個家庭、個仔好!否則真係好浪費時間、心機去處理呢D野!

複式洋房

原帖由 RAY媽 於 11-2-6 14:39 發表
係播, 加番第8項先:
1.比層樓個仔住
2.give/prepare $ for their wedding
3.cook for your daughter in-law, 煲薑醋,燉補品。
4.take care of your grandkid
5.follow the requirement of your daughter in-law to ...

其實把口生喺人哋度,就算自己覺得做得好好,人哋(新抱)都可以唔滿意、都可以大把嘢講。如果要做足以上呢幾項先叫「好奶奶」,咁我一定唔合格,因為我唔識煲薑醋 (叫我去買八珍買現成既就得)。總之,盡咗自己能力就算喇,我相信阿仔係有眼見既。

講真,真係唔好同新抱住,就算淨係得一個仔都係咁話,頂多係住埋同一屋苑、有得照應下就好喇。刻薄啲講句,真係寧願睇住阿仔同新抱租屋都唔好一齊住,遲早磨擦到出火……

同埋…….點解阿爸阿媽有錢就一定要俾阿仔新抱?阿爸阿媽都要退休養老喎!其實咁樣既阿仔一樣有問題 (唔好賴晒個新抱。我深信刁蠻既新抱好大程度上係同樣刁蠻或者無能既老公縱出嚟!)

洋房

暫時得囡囡, 只係覺得嫁女要個女應對將來個奶奶會好擔心, 因為真係需要D技巧。

如果有仔將來自己做奶奶, 肯定唔可以一齊住, 同老公都會有相處難既時候啦, 何況係新抱, 可以幫手湊孫, 但只係幫手, 我要自由!點知我嗰套啱唔啱新抱心水, 好麻煩架麻!

男爵府

仔女應該要由細教佢地獨立,吾係成日指意人地幫你。吾係每樣野都係必然。

水晶宮

原帖由 CatchinG_B 於 11-2-1 13:49 發表
ha, 我都覺做人99甚艱難
次次比人話既 都係99 好似無咩人會話外父外母
唉, 我自己都係有個仔 真係有啲驚第時做99會唔會又比人數臭.

因為男人好少好似女人咁上網出POST 外父外母.
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至