懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同您一樣呢, 吊催生藥之後人工穿水再順產,痛左8個鐘, 生緊時話下胎一定開刀,但和老公一齊見到仔仔出世那一刻已經忘記所有痛超感動, 下面傷口都無咩痛過,幾個鐘後已經落床睇bb, 我在第二胎都係9月生, 當然順產啦

原帖由 Horace_b 於 11-2-26 12:27 發表
我都超支持順產, 果種經歷, 係一世難忘. 唔係話開刀既媽媽唔錫BB, 而係自己生過, 就會更感受到同BB既BONDING, 而且有醫學根據係對BB同對媽媽既產後復原會好D.

我都係痛左三日, 醫生建議吊催生藥之後人工穿水再順產, ...

子爵府

我都正在考慮呢個問題, 開刀/順產...

我想問, 同年齡有冇關係? 我係高齡. 到年尾..我生嗰時都已經37囉.
會唔會難D順產?
I just want to have healthy babies!

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

我揀開刀
因為我驚
想起要張開雙腿訓在產床上已經雙腳軟
所以還是全麻訓醒就見到bb適合我。
生產方式無話絕對好或唔好,只有適合唔適合。

複式洋房

我揀左開刀!我高齡啦,又唔夠氣,由打算要B到四月生得我都冇諗過要順產!

身邊有人順產,話順產有幾容易、有幾好;又有生第一胎係順產,但生第二個o個陣決定要開刀,仲話係要全麻添,因為第一次痛得佢要死;仲有就係想順產但痛完N個小時之後,最後都要緊急開刀嘅朋友!

各有各好,睇你自己點揀!我只係知道,不論你順產定開刀,都唔代表你錫個bb多定少、感情深唔深!

我個女仲未出世,但我已經對個 d 行出街就橫沖直撞嘅人好不滿,心諗,如果你撞到我,我個 b 有咩事,我同你死過!

大宅

原帖由 zarara188 於 11-2-28 17:36 發表
我都正在考慮呢個問題, 開刀/順產...

我想問, 同年齡有冇關係? 我係高齡. 到年尾..我生嗰時都已經37囉.
會唔會難D順產?

我計劃係 33 歲左右先開始 "造人", 咁斷估第二胎時都可能 37 歲後,
咁其實我係咪高齡呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 Lowina 於 11-2-28 14:48 發表

咦係喎我完全冇諗過可能冇得"揀"開刀呢樣野喎哈哈!
可能自己諗完決定完醫生先話人人都要先順產,不成功先開刀都未定!
問老公先佢響醫院番工,多謝提點! ...

你問到你老公, 返黎匯報下你地有冇得揀開刀丫.

你決定響外國生既話, 仲要check 埋保險d 野, 冇事就去開刀生, 唔知保險包唔包...

35歲生bb 已經叫高齡.

大宅

我2胎都順產,無可口非,復完得好快,8小時落床之後已經行動自如,同埋又可以馬上畏人奶,全力照顧BB,會陰傷口又好快康復,我落得床幾乎都已經唔痛喇!

一般人都係驚陣痛所以唔選擇順產,其實陣痛只有大痛果少少時間比較痛,但生完包你一定乜痛都會唔記得!所以D順產媽咪嗌哂救命嘅都生完一個又一個,好似我咁,啱啱生完,但宜家又想生多個!

大宅

原帖由 bosch 於 11-2-26 02:02 發表
樓主你咁多個理由都係想去開刀o者, 咁你有bb 時咪去開刀囉, 最緊要係自己覺得ok.

開刀同順產各有優缺點. 我揀順產, 再揀都係順產.

老公要出去滾既, 點都會去滾, 自己衰格時就會有大把理由去醃飾, 賴女人 ...

樓主你咁多個理由都係想去開刀o者, 咁你有bb 時咪去開刀囉, 最緊要係自己覺得ok.

yes, 有得揀咪開刀囉, 好小事姐
我順產, 下一次都順產
我老公話生完仲窄左喎, 唔一定鬆左架喎

子爵府

我第一胎試左順產唔成功....最後痛足16個鐘先開刀..
第二胎揀開刀...自己怕痛加埋高齡媽媽...驚唔夠氣生呀

男爵府

睛靈勳章

Hi,

第一胎揀開刀...doctor suggested to have C-section...also 驚唔夠氣生呀
第二胎 試左順產成功....痛around 1個鐘 for delivery (original planned to have operation on the same day)

I would choose 順產 as body would be recovered fast

男爵府

我係順產 + 無痛分娩!! 我覺得幾 ok !! 係政府生 , 找數 共係$350 !!!

未用無痛分娩時, 我痛到想死, 用左後, 舒服哂!! 接近到生既時間, 先開始有 D痛, 好快就生左出黎啦!!

BB 5.6磅, 仲唔駛剪下面添!! good !

複式洋房

我第一胎因為胎位唔正所以要開刀, 而家陀緊第二胎仲諗緊要唔要試順產, 可唔可以分亨下你第二胎順產0個時係點0架, eg, 政府定私家? 用左幾耐? 點解鍾意順產多d?

[quote]原帖由 我愛Corina 於 11-2-25 19:00 發表
我第一胎開刀,第二胎順產。

我鍾意順產多d.. [/quot

首頁

尾頁

跳至