跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

如果我係呢個時候有報團,我一定唔會去,就算係咪黑色都好啦~依家去都唔會係開心既時候啦!!我反而覺得旅行社都有好大既責任!!

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

政府唔係你阿爸, 唔係你阿媽, 自己咁大個人, 去與不去應該自己決定, 唔好為了幾千元團費/機票而將責任推卸給別人(當然, 政府係最好駡的, 事關"佢"唔會有任何反駁)

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

航空公司係唔會退錢架!除非好似911果次咁UA全面停飛,咁先有得全數退款

而旅行社,就算係黑色旅遊警示,旅行社通常只會俾旅客保留團費,遲D再轉團

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

但如果真係有幅射
政府真係仲會俾我地去嗎?
始終會影響好多人喎(唔係一個人既事)

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 crystalpui 於 11-3-14 15:49 發表
但如果真係有幅射
政府真係仲會俾我地去嗎?
始終會影響好多人喎(唔係一個人既事)

唔係政府俾你去,你有權選擇唔去,無人迫你架!

水晶宮

d人就係咁比左錢就唔想蝕底嘅心態,情願搵命博都唔願蝕一萬幾千, 真係

大宅

原帖由 Angel_BB 於 11-3-14 15:40 發表
航空公司係唔會退錢架!除非好似911果次咁UA全面停飛,咁先有得全數退款

而旅行社,就算係黑色旅遊警示,旅行社通常只會俾旅客保留團費,遲D再轉團 ...

但黑色的話,旅遊保險先會賠。個遊戲規則係咁。

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 琛媽 於 11-3-14 15:54 發表
d人就係咁比左錢就唔想蝕底嘅心態,情願搵命博都唔願蝕一萬幾千, 真係

作怪啫! 原來真係有人睇錢仲緊要過自己條命!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實... 關政府乜事啫, 每個人都有腦去判斷危險程度、應唔應該去... 等等問題, 而唔係只係"聽政府指示"而決定去唔去, 政府冇叫你唔好去啫, 但亦冇叫你去喎, 咁都要賴政府?? 唔怪得天氣凍時政府要呼籲d人著衫啦, 否則凍c咗又鬧政府, lur賠償... 唉...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

公爵府

無得好賴...
去到TOUCHWOOD真係漏幅射, 政府想包機都無能為力丫..諗得咁簡單....

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 cccbaby 於 2011-3-14 15:55 發表

但黑色的話,旅遊保險先會賠。個遊戲規則係咁。

唔一定每份旅遊保險都賠,買保險前,要睇清楚細則。

珍珠宮

大廚勳章

如果係我,無得退錢固然肉尺,但我寧可損失金錢都唔會搵命搏.再者,在擔驚受怕下,點會玩得開心? 何必呢

如果照去,諗住有事等政府幫,咁同打風去滑浪有咩分別呢? 

而家人地日本都忙於救災,如果我去到有咩事,又要勞煩人地照顧我,好似唔係太好.

禁止訪問

大宅

原帖由 Angel_BB 於 11-3-14 16:10 發表

唔一定每份旅遊保險都賠,買保險前,要睇清楚細則。
緊係睇咗先咁講啦。anyway, 只係doubt 係唔係等尼幾日有d乜嘢big accident 發生咗,先掛。其實答案己經有,大家都覺得唔好拿命博嘅時候,點解重要係紅。西方好多國家都落最高級別,唔通人哋政府有問題?

大宅

原帖由 Henrymama 於 11-3-14 16:27 發表
日本核事故擴大美軍探測到輻射將福島開對軍艦戰機撤離
(商台)2011年3月14日 星期一 16:02
日本 大地震引發的核事故擴大,福島縣第一核電站的三號機組,中午前發生氫氣爆炸,冒出濃煙及洩漏蒸氣,十一名員工受傷,二號機組的 ...
嘩!咁仲唔啩黑,真係上腦至真。

翡翠宮

原帖由 cccbaby 於 11-3-14 16:28 發表
緊係睇咗先咁講啦。anyway, 只係doubt 係唔係等尼幾日有d乜嘢big accident 發生咗,先掛。其實答案己經有,大家都覺得唔好拿命博嘅時候,點解重要係紅。西方好多國家都落最高級別,唔通人哋政府有問題? ...

政府夠成日掛紅祺叫人唔好落水啦! D人咪一樣照玩,出事又要人嚟救。

別墅

關政府咩事?係班人唔想冇左d錢,命仔都唔要就真! 就算黑色旅遊警告佢地都照死要去啦. 有事就叫政府包機,痴根!! 唔好話我黑心,真係有咩事都係自己攞嚟!

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果話報晒團訂晒機票酒店,未係黑色唔去無得賠,咁的確係好好好肉赤,但自身(及家人)生命係無價既。反過來,有d人要去係因為工作,唔可以推,咁黑色對佢地黎講就無左保障,咁又點算呢﹖(保險野我唔熟,有錯請指正)

好多事情都好難兩全其美,大家都係成年人,應該有分析能力去取捨,「指引」只係作參考。或者咁諗丫,唔去玩無左既錢,就當係幫左日本人,我地唔去,留多資源比佢地抗災~

首頁
12345...7

尾頁

跳至