跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

原帖由 我想生三個 於 11-3-14 22:17 發表
我唔明點解呢度有人話四川地震死者家屬呼天搶地痛哭係無修養同羞家囉,原來失去親人果種無助同悲痛都要受人指點,誰比誰更悲哀??!!

完全同意!
根本唔關邊度人,質素事
失去親人,自然會感覺痛苦,會喊。
日本人失去親人,唔通唔會喊?

大宅

我覺得日本人嘅民族性好強, 記得讀書時老師講過, 西方人以個人為主, 中國人以家為主, 日本人以國為主, 我想正好在這次悲劇中反應, 日本人守秩序, 不怨天尤人等性格, 不是因為鏡頭係面前而做出來, 佢哋係從小就學習, 因他們每個個體都係代表國家, 自己不好等同國家失禮, 這正是我們應該學習.

記得之前帶囡囡到上海世博參觀, 見到好多新科技, 但我們人民依然喜歡爭先恐後, 隨地垃圾, 真有些失禮... 如果我們可以學習日本人有記律, 有禮, 再加上中國人努力特質, 相信中國一定會更進步. 自己一向覺得中國人很聰明, 努力, 可惜有部份中國人扎自己聰明用在製假東西, 毒奶粉, 假雞蛋, 染色紫菜....若把這聰明用在為國家人民處不是更好嗎?

在此不是崇日, 只是自己對此有些見解, 每個民族都有其優點缺點, 我們應作借鏡.

另希望大家都為各地死傷者禱告, 希望他們盡快平復心情, 重建家園, 傷者盡快康復, 死亡數字不再增加.

最後希望大家也借此事, 學懂要珍惜眼前, 特別是家人, 朋友, 幸福不是必然, 賺錢是需要, 但要關心周邊的人 !

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我覺得係傳統的問題,

之前看過「與光同行」,
講一個有自閉症的小孩,
我記得有一場係講喪禮,
係唔可以大聲哭泣/叫的, 係失儀。

相反, 在中國, 哭泣是考子賢孫應該做的,
所以中國人慣於用哭泣來表達傷悲. 係正常不過的事!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

我覺得日本人的壓力幾大,佢地大多要體面,好注重禮儀各方面,以前去日本聽導遊講日本人很多時係做雙面人,佢地慣左呢個模式,就算表面幾唔鐘意那個人都好,都會以另一面視人,我諗佢地失去親人/朋友一樣會好難受,只不過不會表於面上給你見到0者!我覺得大聲d喊出來個心仲好d囉!!太壓抑了!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

但之前就有人說是羞家的事,真係無言!

原帖由 mcdullyiu 於 11-3-14 22:38 發表
我覺得係傳統的問題,

之前看過「與光同行」,
講一個有自閉症的小孩,
我記得有一場係講喪禮,
係唔可以大聲哭泣/叫的, 係失儀。

相反, 在中國, 哭泣是考子賢孫應該做的,
所以中國人慣於用哭泣來表達傷悲. 係正常不過 ...
我囝囝叫 "小梓駿"、囡囡叫 "小梓妍"

侯爵府

係囉,呼天搶地又點失禮,失去親人仲要顧儀態 我反而覺得日本人抑壓得好辛苦.

今日新聞有啊媽話個3歲女被沖走仲咁平靜.我寧願佢嚎哭一場
原帖由 我想生三個 於 11-3-14 22:17 發表
我唔明點解呢度有人話四川地震死者家屬呼天搶地痛哭係無修養同羞家囉,原來失去親人果種無助同悲痛都要受人指點,誰比誰更悲哀??!!

王國長老

王國長老

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 momoshop 於 11-3-14 22:44 發表
但之前就有人說是羞家的事,真係無言!

唔排隊, 隨處大小便,
搶野, 發國難財,
這些全部都係「羞家」的事,

但死了親人/沒有了家,
大哭,悲僇 是最正常不過的事情,
由其是中國人, 「家」的重要性很大,
會悲哭,有可奇?

珍珠宮

原帖由 Paris 於 11-3-14 22:45 發表
係囉,呼天搶地又點失禮,失去親人仲要顧儀態 我反而覺得日本人抑壓得好辛苦.

今日新聞有啊媽話個3歲女被沖走仲咁平靜.我寧願佢嚎哭一場 ...

YES, 所以日本自殺的人咁多,
這種壓力, 非人可以接受的。

子爵府

講開日本人性格, 我有個朋友係日本女仔. 佢都同我講, 日本人同日本人講野要好有禮貌. 用詞要恰當又考究. 佢岩岩係IRELAND返黎個段時間都好唔慣, 因為外國人講野都比較直率. 所以我地好多時都覺得佢地好有修養.

大宅

好媽媽勳章

mug 日本人唔係聖人咩 ?

日本人痾舊屎都係香架 !

原帖由 WChan 於 11-3-14 20:12 發表
唔好太神化日本人啦, 佢地都係人, 唔係聖人, 點會唔炮轟政府呀, 只係我地淨係留意災情JE.

華裔蓮舫擔大旗救核災
低估輻射危機 福島居民斥政府一塌糊塗2011年03月14日

福島第一和第二核電廠潛在核爆危機,菅直人政 ...

等待驗證會員

原帖由 oooasis 於 11-3-14 22:29 發表

完全同意!
根本唔關邊度人,質素事
失去親人,自然會感覺痛苦,會喊。
日本人失去親人,唔通唔會喊?

樓主開呢個貼我諗佢唔係批評中國人咁呼天搶地係羞家, 亦唔見呢度有幾多人咁樣批評中國人

我諗絕大部分都唔係話要攞呢件事踩中國人
我地只係奇怪佢地點解可以咁堅強

佢地可以堅強面對逆境係好事, 但如果只係表面堅強, 內裡還是很傷感, 我覺得佢地應該發洩一下, 始終屈屈埋埋會對自己唔好

等待驗證會員

原帖由 CFaHB 於 11-3-14 22:53 發表
mug 日本人唔係聖人咩 ?

日本人痾舊屎都係香架 !

唔洗咁激動
學習人的好事, 讚揚別人好的一面, 沒有什麼問題
他們係災難內整體既表現, 真係好難得, 試問下係香港/大陸現時點可能做到

向好方面學習, 改進自己, 讓世界更美好

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

無論以任何的情緒表達方式~失去至親的感受是沒有比較的餘地

如我失去父母~並不能說比他失去弟弟更痛苦.......

又如甲地的人失去親人~並不能說比乙地的人更傷心........

我們以平常心去觀察~了解周圍的事物~有時「眼看未為真」~多聽聽別人的意見或討論一下~都是有建設性的

珍珠宮

熱血金章

我跟日本無親無戚.
亦無任何日本投資產物.
佢地既地震&海潚也對我無任何傷害.

但眼見video, 所有東西都被吹毁. 好心痛.
海潚已在後追著來, 但仲有好多人還未知悉, 在街上車上行走, 最後..........
我當時真的想大叫, 快d走呀! 而眼淚亦已滾下來.
日本人點忍受呢d傷痛架?
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 我想生三個 於 11-3-14 23:08 發表

你睇清楚所有回覆先啦,無人話係樓主呀,係有其他人

直接啲,我係講佢!

原帖由 miumiu98765 於 11-3-14 18:44 發表

相擁痛哭都好過呼天搶地, 上次四川地震雖然覺得佢哋好慘,但當見到佢哋既行為真係覺得好羞家.
我囝囝叫 "小梓駿"、囡囡叫 "小梓妍"

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Miumiu98765: 你話佢地公眾場合行為羞家?還是呼天搶地羞家?

首頁

尾頁

跳至